6. elokuuta 2008

Terveisiä Allilta!

Vanhemmillani on ihana naapuri, Alli, joka on innokas puutarhuri. Usein vanhemmillani käydessäni Alli tuo minulle jonkun nyssäkän, jossa on jotakin ihanaa hänen puutarhastaan. Keväällä Alli antoi tillin taimia parvekkeelle istutettavaksi, mutta niinhän siinä taas kävi, että minun maaginen viherpeukaloni antoi niille lähdön tillien taivaaseen.

Vanhempani kävivät meillä kylässä, ja tällä kertaa Alli oli todellakin ylittänyt itsensä ja laittanut mukaan monta kassillista ihania vihanneksia suoraan hänen puutarhastaan: oli monta kiloa perunoita, punajuuria, julmetun suuri kesäkurpitsa, sipulia, mangoldia ja iso nippu tilliä! Näistä laitetaan ruokaa monena päivänä!

Allin mangoldeista tein linssiruokaa (resepti alla), jonka opetteluun liittyy mielenkiintoisia muistoja. Anoppini nimittäin joku vuosi sitten täällä Suomessa käydessään kävi kävelylenkillä tuossa jossakin lähimaastossa, ja sieltä hän sitten palasi kasa joitain vihreitä lehtiä mukanaan. En tiedä, mitä lehtiä ne olivat - minusta ne eivät olleet voikukanlehtiä, vaan joitain muita - mutta kovasti anoppini vakuutteli, että juu, kyllä nämä syötäviä ovat. En myöskään halunnut tietää, oliko lehdet poimittu esimerkiksi aivan jalkakäytävän vierestä, jossa joku koira on joskus todennäköisesti nostanut iloisesti koipeaan. En siis tiennyt, mitä lehtiä ne olivat tai mistä ne olivat peräisin, mutta niistä tehty ruoka oli kyllä hyvää!

Tässä kyseisen ruoan ohje, tällä kertaa siis mangoldilla tehtynä. Mitä tahansa muitakin vihreitä lehtiä voi käyttää - itse käytän tässä useimmiten paksoita ja joskus myös pinaattia ja jopa rucolaa.


LINSSEJÄ JA MANGOLDIA
tästä tulee ehkä kolmelle tai neljälle hengelle, jos tarjolla on muutakin syötävää

1/2 dl toor dalia

1 - 2 rkl öljyä
1 tl chana dalia
1 tl urad dalia
1 punainen chili (voi jättää poiskin)
1 vihreä chili hienonnettuna
1 pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 pieni sipuli hienonnettuna
isohko kasa jotain vihreää lehteä, esim. pinaattia, mangoldia tai paksoita karkeasti hienonnettuna
suolaa maun mukaan
1/2 tl - 1 tl korianterijauhetta

TEE NÄIN

1. Puhdista linssit. Kuumenna kattilassa muutaman desin verran vettä ja mausta se ripauksella suolaa. Keitä linssit keskilämmöllä kypsiksi (menee noin puoli tuntia). Lisää tarvittaessa vettä. Tai vaihtoehtoisesti keitä linssit painekeittimessä. Siirrä sivuun odottamaan.

2. Kuumenna öljy paistinpannussa ja lisää siihen chana dalit, urad dalit, chilit ja valkosipulit. Paista niitä, kunnes linssit ovat kullankeltaisia. Lisää sipuli ja paista sitä, kunnes se pehmenee. Lisää pannulle vihreät lehdet, suola ja korianterijauhe ja paista, kunnes lehti on kypsää (tähän menee ehkä joku viisi minuuttia). Lisää nyt joukkoon keitetyt linssit ja sekoita hyvin.

Tarjoa tämä ruoka riisin tai leipien, esim. chapatien kanssa. Jos haluat lisäksi vielä toisen ruokalajin, se voisi olla esimerkiksi joku kastikkeinen kasvis- tai kanaruoka, esim. voikananpoika tai kananmunakorma. Älä tarjoa toisena ruokalajina toista paistettua eli kuivaa ruokaa äläkä linssiruokaa, ettei olisi liikaa samanlaista tavaraa pöydässä.

Englanniksi Toor Dal Spinach Fry
Teluguksi Toor Dal Palakura Vepudu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti