11. elokuuta 2008

Punastunut risotto

Ihmetellessäni, mitä punajuurista tekisin, muistin reseptikansiossani jostakin lehdestä leikkaamani risottoreseptin. Se oli jo kerran hyväksi havaittu, joten päätin tehdä sitä taas.

Pieniä muutoksia reseptiin kuitenkin tein. En viimeksi pitänyt homejuustosta tässä risotossa, ja siksi jätin sen tällä kertaa pois. Lisäksi parmesaani oli yllättäen muuttunut jääkaapissani homejuustoksi, joten sitäkään en voinut käyttää, vaikka se olisikin ollut näppärä 2-in-1 -juusto. (Yök.) Näiden sijaan käytin torstai-illalta jääneitä jämiä, manchegoa ja savujuustoa. Varsinkin tuo savujuusto sopi tähän ruokaan aivan loistavasti! Yhdistelmästä punajuuri-savujuusto voisi kehitellä muitakin maistuvia juttuja...


PUNAJUURIRISOTTO (resepti alkuperäisessä muodossaan)
jättiannos kahdelle, pienempi annos useammalle

300 g raastettua punajuurta (2 isoa siis)
1 pieni purjo (tai yhtä hyvin pieni keltasipuli)
1 - 2 rkl öljyä
2 1/2 dl risottoriisiä
6 dl kuumaa kasvislientä
rouhittua mustapippuria (ja suolaa)
25 g voita
1/2 sitruunan mehu
75 g sinihomejuustoa
1 dl raastettua parmesaania
tuoretta timjamia

1. Raasta punajuuret. Hienonna purjo.

2. Paista punajuuriraastetta kuumassa öljyssä viitisen minuuttia. Lisää joukkoon purjosilppu ja jatka kypsentämistä muutaman minuutin ajan. Lisää riisi ja kolmasosa liemestä. Kypsennä risottoa miedolla lämmöllä ja lisää lientä edellisen imeydyttyä. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana.

3. Lisää lopulta joukkoon voi, sitruunamehu, murenneltu sinihomejuusto, parmesaani ja hienonnettu timjami. Sekoita ja tarjoa heti.

Asian vierestä:

Telkkarista kuulin sellaisenkin faktan, että punajuurta on käytetty myös hiusten värjäämiseen. Pitäisiköhän kokeilla...?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti