31. elokuuta 2008

Kukkakaalia viidellä mausteella

Luin jokin aika sitten Bulbul Sharman viehättävän kirjan Munakoisojen kiukku. Kirjassa on lyhyitä kertomuksia intialaisten naisten elämästä, ja ruoka liittyy jollakin tapaa jokaiseen kertomukseen. Jokaisen kertomuksen jälkeen on yksi tai useampi resepti, joista monet vaikuttivat ihan kokeilemisen arvoisilta.

Kokeilin yhtä näistä resepteistä, kukkakaalia viidellä mausteella. Viisimaustetta eli panch phoronia saa valmiina sekoituksenakin, mutta sitä on helppo tehdä itsekin: otetaan vain kaikkia aineksia kutakin saman verran.

Noudatin alkuperäistä ohjetta muuten aika tarkkaan, mutta lisäsin yhden hienonnetun valkosipulinkynnen ja kurkumaa väriksi. Sen lisäksi laitoin panch phoronia reilummalla kädellä - alkuperäisohjeen puolen teelusikallisen sijasta laitoin sitä pari teelusikallista, eikä se ollut mielestäni yhtään liikaa.

Vähän epäilytti tuo sarviapila, koska jos sitä paistaa yhtään liikaa, se muuttuu epämiellyttävän kitkerän makuiseksi (nimimerkki 'kokemusta on'...). Onneksi näin ei kuitenkaan käynyt. Fenkolistakin oli pieniä ennakkoluuloja, koska en kauheasti pidä sen voimakkaasta mausta. Maku kuitenkin muuttui paljon miellyttävämmäksi, kun sitä paahtoi öljyssä.

Panch phoronin eli viisimausteen aineet (kello 12:sta myötäpäivään): kuminansiemeniä (jeeraa), sinapinsiemeniä, fenkolin siemeniä, nigellaa eli mustia sipulin siemeniä ja sarviapilaa.

(Ohje on alkuperäisessä muodossaan.)

AINEET
kahdelle

1 rkl öljyä
1/2 tl panch phoronia (eli yhtä paljon fenkolinsiemeniä, jeeraa, nigellaa, sinapin ja sarviapilan siemeniä)
2 keskikokoista perunaa pieninä kuutioina
1 pieni, paloiteltu kukkakaali
suolaa maun mukaan

TEE NÄIN

1. Kuumenna öljy isohkossa paistinpannussa. Lisää panch phoron ja odota, kunnes seos sihisee ja poksahtelee. Lisää perunat ja hauduta kevyesti.

2. Lisää kukkakaali ja suola ja hauduttele kannen alla silloin tällöin sekoittaen, kunnes kukkakaali on pehmeää, mutta yhä kiinteää.

Tarjoa riisin tai jonkun leivän kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti