18. elokuuta 2008

Pähkinächutney ja riisilättyset

Riisilättysiä, maapähkinächutneytä ja mangopikkelssiä

Intialaiset äidit olisivat nyt kyllä ihmeissään, kun näkisivät tämän minun tämänkertaisen viritykseni. Luultavasti he sanoisivat, että he tunnistavat kyllä tuon chutneyn, mutta mikä ihme tämä toinen on - ei ainakaan mikään dosa!

Dosa tuo lettu ei tosiaankaan ole eikä sen ole tarkoitus ollakaan. Sen sijaan se on jonkinlainen 'lettu kohtaa dosan' -tyyppinen sovellus, joka syntyi ratkaisuna kahteen ikuisuusongelmaan: mitä tehdä jääkaapissa kuljeksiville keitetyn riisin jämille ja mitä syödä pähkinächutneyn kanssa, kun ei viitsi tehdä dosia tai idlejä?

Oikeaan dosa-taikinaan tulee keittämätöntä riisiä ja urad dal -linssejä, jotka liotetaan, jauhetaan ja hapatetaan. Tähän minun taikinaani tuli vain eilen (tai itse asiassa toissapäivänä :-#) keitettyä riisiä, maitoa, suolaa ja vehnäjauhoja. Siis melkein kuin peruslettutaikina riisillä, mutta ilman munaa. Vähän jännitti, miten tuo taikina käyttäytyy paistettaessa, mutta ihan hyvin se käyttäytyi! Ei tarttunut pannuun lainkaan. Noista lätyistä olisi saanut kyllä tulla hieman ohuempia, jotta ne olisivat muistuttaneet oikeita dosia enemmän, mutta hyviä ne olivat näin paksumpinakin ja paikoitellen ihan rapsakoitakin.

MAAPÄHKINÄCHUTNEY

Maapähkinächutneystä on olemassa monia versioita, mutta tämä on minun oppimani resepti.

Ainekset:
kahdelle, jos ei ole kyse suursyömäreistä

1 dl maapähkinöitä
1/3 dl chutney dalia (ks. kommentti alla)
4 vihreää chiliä (tällä tulee aika tulista - vähemmänkin saa laittaa...)
n. 1 rkl tamarindia + n. 1 dl kuumaa vettä
1/2 tl suolaa (tai maun mukaan)
vettä tarpeen mukaan
1 salottisipuli tai 1/2 pientä punasipulia hienonnettuna

Näin se menee:

1. Laita tamarindi pieneen kuppiin tai kulhoon ja kaada kuuma vesi päälle. Anna liota viitisentoista minuuttia. Painele muutaman kerran tamarindipalaa lusikalla, jotta mehu irtoaisi siitä paremmin. Siivilöi tamarindi tehosekoittimen kulhoon ja painele vielä tamarindia siivilää vasten lusikalla, jotta saisit mahdollisimman paljon mehua irti hedelmästä. Heitä siivilään jäänyt massa menemään.

2. Kuumenna pienessä pannussa tilkka öljyä ja paista kokonaisia vihreitä chilejä siinä, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Kannattaa käyttää kantta päällä, koska chilit saattavat räiskyä ja poksahdella. Leikkaa chileistä kannat pois ja laita nekin tehosekoittimen kulhoon.

3. Paahda maapähkinöitä kuivalla pannulla, kunnes ne ruskistuvat kevyesti. Laita pähkinät, chutney dalit ja suola sekä ripaus vettä (ehkä n. 1/2 dl) tehosekoittimen kulhoon. Anna koneen käydä hetki, kunnes pähkinät ja linssit ovat hienontuneet melko hyvin. (Niiden ei kuitenkaan tarvitse mennä aivan jauhoksi.) Älä käytä konetta liian kauaa, ettei chutneystä tule liisterimäistä. Lisää vettä tarpeen mukaan. Jos syöt chutneytä esim. dosien kanssa, chutney saa olla paksumpaa - kuin sellaista paksua puuroa. Idlien kanssa chutney voi olla hieman löysempää.

4. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli, ja sekoita käsin, älä enää koneella. Sipulit saavat jäädä sattumiksi, eikä niiden tarvitse olla edes kovin hienoksi pilkottujakaan.

Kommentti: Voit myös jättää chutney dalit pois ja käyttää pelkästään maapähkinöitä. Laita tällöin pähkinöitä vähän enemmän.


RIISILÄTTYSET

Ainekset:
noin kuuteen lättyyn

n. 2,5 dl keitettyä (edellispäiväistä, kuivahtanutta) riisiä
n. 1 dl vehnäjauhoja
n. 1 tl suolaa
maitoa sen verran, että saat paksuhkon "lettutaikinan"
öljyä paistamiseen

Tee näin:

1. Laita tehosekoittimeen riisit, suola ja vähän maitoa. Aja koneella tasaiseksi massaksi (riisit saavat mennä ihan hienoksi). Lisää jauhot, tarpeellinen määrä maitoa ja sekoita hyvin. Anna taikinan turvota tunnin verran.

2. Paista pinnoitetulla pannulla lättysiä molemmin puolin, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.

Nämä ovat parhaimmillaan pannulta suoraan syötyinä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti