2. lokakuuta 2008

Masala dosa

Okei, tunnustan. Olen syyllistynyt puolivalmisteiden käyttämiseen. Olen ostanut puolivalmiita dosa mix -jauheita, joihin lisätään vain vesi ja jotka ovat saman tien käyttövalmiita.

Olen syyllistynyt tähän tekoon kärsimättömän luonteeni takia. En yleensä muista/jaksa/ehdi/viitsi alkaa edellisenä päivänä valmistelemaan jotakin, joka on tarkoitus syödä vasta seuraavana päivänä. Aivan sama kuin jos tänään kävisi kaupassa ja tekisi ostokset vasta huomenna.

Ei dosa-taikinan teko vaikeaa ole; se vaatii vain hieman ennakointia. Jos haluaa syödä dosia aamiaiseksi (kuten Intiassa yleensä tehdään), taikinan tekeminen täytyy aloittaa viimeistään edellisenä iltapäivänä, koska linssien ja riisin liotukseen menee vähintään 6 tuntia ja taikinan hapattamiseen 10 - 12 tuntia. Dosa-taikinan hyvä puoli kuitenkin on, että se säilyy jääkaapissa 2 - 3 vuorokautta, joten taikinan voi tehdä todella ajoissa valmiiksi, silloin kun sattuu aikaa sopivasti olemaan. Ja ovathan dosat ylihyviä, joten kyllä pieni vaiva joskus kannattaa.

Dosien paistaminen vaatii hieman harjoitusta, ja minullakin on opettelu vielä hieman vaiheessa, joten dosani eivät näytä aivan samannäköisiltä kuin mitä ravintolassa saa. Maku on kuitenkin jo ihan kohdallaan!

Masala dosa eli dosa täytettynä perunacurrylla.

DOSA-TAIKINA
n. 15 - 20 dosaa

4 dl raakaa riisiä (mitä tahansa valkoista riisiä, ei kuitenkaan basmatiriisiä)
2 dl halkaistuja urad daleja
1 tl sarviapilan siemeniä
1 ½ tl suolaa

1. Laita riisit likoamaan runsaaseen veteen 6 - 8 tunniksi. Puhdista ja huuhtele linssit ja laita ne sekä sarviapilan siemenet likoamaan toiseen kulhoon runsaaseen veteen, myös 6 - 8 tunniksi.

2. 6 - 8 tunnin päästä siivilöi riiseistä vesi pois ja laita riisit tehosekoittimen kulhoon. Lisää sen verran vettä (ehkä noin 1 ½ dl), että saat paksuhkon ja tasaisen seoksen. Seoksen pitäisi olla niin hienorakenteista, että kun otat seosta sormiesi väliin, siinä ei tunnu mitään palasia. Kaada jauhetut riisit isoon kulhoon, huuhtele tehosekoittimen kulho ja jauha linssit ja sarviapilat samalla tavalla veden kanssa erittäin hienoksi seokseksi. Kaada linssiseos samaan kulhoon jauhettujen riisien kanssa ja lisää suola. Lisää vettä sen verran, että saat suunnilleen sokerikakkutaikinan paksuisen taikinan. Sekoita hyvin.


3. Peitä kulho pyyhkeellä ja laita se johonkin lämpimään paikkaan hapattumaan. Itse käytän, kuten jogurtin valmistuksessakin, sähköuunia, jossa on pelkkä valo päällä. Anna taikinan hapattua vähintään 10, mieluiten 12 tuntia tai ylikin. Ihannetapauksessa taikina turpoaa kaksinkertaiseksi, alkaa tuoksua melko voimakkaasti ja muuttuu rakenteeltaan kevyemmäksi. Näin ei kuitenkaan välttämättä aina käy (jos hapatuslämpötila on esimerkiksi liian alhainen), mutta ei hätää, taikina on siitä huolimatta aivan käyttökelpoista. Dosien mausta ja rakenteesta tulee vain hieman toisenlainen kuin kunnolla hapatetusta taikinasta valmistetuissa dosissa.

4. Jos et käytä taikinaa heti, peitä se hyvin ja siirrä jääkaappiin odottelemaan käyttöajankohtaa. Taikina säilyy jääkaapissa pari, kolme vuorokautta. Ota taikina kuitenkin huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen dosien paistamista (ainakin tuntia aikaisemmin).

PERUNACURRY

5 isohkoa perunaa kuorineen keitettynä
1 - 2 rkl öljyä
1 tl sinapinsiemeniä
1 tl urad dalia
(kymmenisen currylehteä)
2 - 3 vihreää chiliä hienonnettuna (tai maun mukaan - perunoiden kanssa chiliä saa olla vähän enemmän, koska perunat vievät chileiltä pahimman terän)
1 iso sipuli hienonnettuna
kourallinen herneitä (ehkä joku 1 dl)
hieman kurkumaa
2 tl suolaa
(tarvittaessa chilijauhetta)

1. Kuori keitetyt perunat ja muussa ne haarukalla karkeasti.

2. Kuumenna öljy ja anna sinapinsiementen paukkua kannen alla. Lisää urad dalit ja currylehdet ja paista, kunnes urad dalit ovat kullankeltaisia. Lisää chilit, sipuli ja herneet ja paista silloin tällöin sekoitellen, kunnes sipulit ovat saaneet vähän väriä. Lisää kurkuma, suola sekä muussatut perunat. Sekoita ja paista vielä hetki. Maista, että suolaa ja chiliä on sopivasti.

DOSIEN PAISTAMINEN

Varaa paistamiseen
  • Paistinpannu, mieluiten valurautainen. Teflonpannukin (esim. lettupannu) käy, mutta itse olen kokenut muovilastan käytön vähän ongelmalliseksi, koska sillä on vähän vaikea päästä 'dosan alle'. Tai kuka kieltää tekemästä vaikkapa pikkuruisia dosia sellaisella minilettupannulla! Ne voisivat olla aika hauskoja! Pannun tulisi kuitenkin olla mahdollisimman matalareunainen, jotta taikinan levitys onnistuu hyvin.
  • Hyvä lasta. Metallilasta on kaikkein paras, mutta jos käytät teflonpannua, metallilasta kannattaa tietysti unohtaa.
  • Kauha tai iso lusikka. Perinteisesti käytetään tasapohjaista metallilusikkaa, jolla taikinan saa levitettyä pannulle hyvin. Muunkinlaiset kauhat/lusikat varmasti käyvät.
  • Öljyä paistamiseen ja lusikka öljyn ripotteluun.
Perinteisiä välineitä dosien paistoon: tava (paistinpannu), tasapohjainen metallikauha ja lasta.

1. Lisää (huoneenlämpöiseen) dosa-taikinaan tarvittaessa vettä, jotta saat sellaisen hieman lettutaikinaa paksumman taikinan. Sekoita taikinaa voimakkaasti minuutin verran.

2. Kuumenna pannu. Pannu on sopivan kuuma silloin, jos pannulle heittämäsi vesipisara alkaa sihistä voimakkaasti. Levitä pannulle tasaisesti öljyä (älä laita liikaa öljyä, koska muuten dosa ei levity kunnolla) ja ota kauhallinen dosa-taikinaa ja kaada se keskelle pannua. Ala välittömästi levittää taikinaa, kauhan pohjaa apuna käyttäen, ympyrän muotoisin liikkein pannun keskeltä kohti pannun reunoja. Dosan tulisi olla hyvin ohut, mutta ei haittaa, vaikka dosasta tulisi paksumpikin, kunhan tämän vain huomioi paistoajassa. Taikinan levittämisessä tulee olla nopea ja varmaliikkeinen, koska taikina alkaa jämähtää välittömästi pannulle päästyään. Vaikka ei tuntisikaan olevansa kovin varmaliikkeinen, kannattaa ainakin teeskennellä olevansa, niin dosakin asettuu pannulle helpommin :-) Ehkä minäkin opin vielä joskus tekemään täydellisiä dosia... Huoh.

3. Ripottele dosan ulkoreunoille öljyä ja anna dosan paistua, kunnes se tuntuu irtoavan pannusta melko helposti ja alapuoli näyttää ruskealta. Laita nyt vähän perunacurrya dosan toiselle reunalle ja käännä dosan toinen reuna päälle aivan kuten munakkaassa. Tai vaihtoehtoisesti laita curry keskelle ja käännä molemmat reunat keskelle ylös, jolloin saat "putkilon". Jos dosasi on paksumpi, kannattaa dosa kääntää ennen perunacurryn lisäämistä ja paistaa toistakin puolta hetken ajan. Käännä sitten taas "paraatipuoli" alas, lisää perunacurry ja jatka kuten edellä.

Tarjoa dosa heti suoraan pannulta. Kokin ikävä velvollisuus on seistä hellan ääressä paistamassa näitä, kun muut odottavat pöydän ääressä kieli pitkällään... Tavallisimmin dosia syödään aamiaiseksi, mutta kyllä dosasta saa riittoisan lounaan tai päivällisenkin. 3 - 4 masala dosaa per syöjä on yleensä aika sopiva määrä.

Jos haluat, tarjoa masala dosan lisäksi vielä esimerkiksi kookoschutneytä tai muuta chutneytä, intialaista pikkelssiä tai sambharia.

4 kommenttia:

  1. Ohoh, en oo koskaan kuullutkaan tällaisesta ohjeesta! Omien riisin-tiskipöydälle-unohtamis- kokemuksieni perusteella hapattamista ei liene vaikeaa saada käyntiin ;) Kiitos tästäkin postauksesta, sulta saa aina hurjasti lisää tietoa ja ideoita!

    VastaaPoista
  2. Hee, mullekin tuo riisien unohtelu tiskipöydälle on tosi tuttua! Joskus pitää vielä nousta oikein sängystäkin katsomaan, ettei sinne ole taas unohtunut jotain...:D

    VastaaPoista
  3. Tätä pitää kokeilla! Ihanan selkeä ohje :)Voisiko urad dalin sijasta käyttää muita linssejä, jos niitä ei löydy?

    VastaaPoista
  4. Hyvä kysymys, Yaelian! Oikein piti miettiä ja etsiä keittokirjoista, mutta lopputulos oli se, että minä en ole ainakaan koskaan kuullut, että urad dalit voisi korvata muilla linsseillä. Mutta mikä tietysti estää kokeilemasta!

    On kyllä olemassa myös 'rava dosa', joka on myös tämän linssiletun tyyppinen rapsakka lettu. Siihen ei tule linssejä ollenkaan, vaan pelkästään mannaryynejä, vehnä- ja riisijauhoja sekä mausteita. Yritän postata tämänkin ohjeen joskus lähitulevaisuudessa!

    VastaaPoista