16. lokakuuta 2008

Kanaa mantelikastikkeessa naan-leipien kera


On jo pitkään pitänyt kokeilla naan-leipiä Garam Masalan ohjeella, mutta minulla on ollut joku päähänpiintymä, että niiden kanssa pitää ehdottomasti saada jotakin lammasruokaa. Koska meidän lähikaupoissa ei curryyn sopivaa lammasta ole, olisi pitänyt lähteä lampaanhakumatkalle kauemmas ja tämähän muodostui aivan ylitsepääsemättömäksi ongelmaksi. Lopulta oli pakko kipsutella kiltisti lähikauppaan hakemaan broileria.

Garam Masalan naan-reseptissä ilahdutti erityisesti se, että taikinaan ei tule lainkaan hiivaa, vaan pelkästään leivinjauhetta. Kuivahiivasta kun en pidä ja tuorehiivan käntyt tuppaavat katoamaan jääkaapin uumeniin, jossa ne sitten alkavat elää aivan omaa elämäänsä...

Monenlaisia naan-ohjeita olen kokeillut, mutta kyllä tällä Garam Masalan ohjeella tuli ehdottomasti parhaat naan-leivät ikinä! Leivät olivat niin ihanan pehmeitä ja maukkaita, että en edes raaskinut voidella niitä lopuksi millään, kun ne olivat niin hyviä ilman voiteitakin. Sen huomasin, että kannattaa varmistaa, että uuni todellakin on tarpeeksi kuuma, koska muuten leivistä tulee 'mallia kengänpohjallinen'. Minun ikivanhan uunini 250 astetta ei ilmeisesti olekaan ihan 250 astetta, ja siksi ensimmäinen leipä ei oikein paistunut kunnolla, vaikka pidin sitä uunissa melkein kahdeksan minuuttia. Kun lisäsin lämpöä, niin johan alkoi tapahtua!


Naan-leipien seuraksi tein kanaa mantelikastikkeessa, joka on yksi lemppareistani. Oli siis oikea juhlaillallinen, ja vieläpä keskellä viikkoa!

KANAA MANTELIKASTIKKEESSA
3 - 4 hengelle

hieman öljyä
1 laakerinlehti, 1 pienehkö kanelitanko, 4 neilikkaa, 3 vihreää kardemummaa (eli vajaa 1 rkl kokonaista garam masalaa)
1 iso sipuli hienonnettuna
1 rkl inkivääri-valkosipulitahnaa (tai pala inkivääriä ja 1-2 vs-kynttä hienoksi raastettuna)

Mantelitahna:
n. 15 kokonaista kuorittua mantelia
1 rkl valkoisia unikonsiemeniä
3 vihreää chiliä (tai maun mukaan)
n. 1/2 dl vettä

1 tl korianterijauhetta
n. 1 1/2 tl suolaa
n. 400 g maustamatonta ja luutonta broileria parin kolmen sentin kuutioina
n. 1 dl kermaa

1. Paahda unikonsiemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne ovat saaneet jonkun verran väriä ja alkavat tuoksua ja hieman poksahdella. Laita siemenet, mantelit, chilit ja hieman vettä tehosekoittimen tms. kulhoon ja jauha aivan tasaiseksi tahnaksi. (Nuo unikonsiemenet ovat sen verran kovaa kamaa, että jos ei omista kovin tehokasta tehosekoitinta tai jotakin erityisesti mausteiden jauhamiseen tarkoitettua konetta, voi olla parempi jauhaa tahna morttelissa. Tämä vaatii vähän käsivoimia, mutta onnistuu kyllä.) Laita tahna sivuun odottelemaan.

2. Kuumenna öljy syvähköllä pannulla, esim. wok-pannulla, ja lisää kokonainen garam masala. Paista, kunnes mausteet alkavat tuoksua voimakkaasti ja ne alkavat "pullistella" (10 - 20 sekuntia). Lisää pannulle sipuli ja paistele sitä, kunnes se on saanut vähän väriä. Lisää inkivääri-valkosipulitahna ja paista edelleen, usein sekoitellen, viitisen minuuttia.

3. Lisää tahna ja paista, kunnes vesi on haihtunut (n. 5 minuuttia). Lisää korianterijauhe, suola, broilerit ja 1 - 2 dl vettä. Sekoita ja anna muhia keskilämmöllä kannen alla, kunnes kana on kypsää. Lisää vielä lopuksi kerma ja kuumenna.

Hindiksi Badami Murgh
Englanniksi Chicken with Almonds

4 kommenttia:

  1. Ei oo totta, mäkin tein eilen murgh, shahi murgh eli aika samantyyppistä. Leivoin naaninkin, mutta niille tapahtui kaasu-uunissa ei paljoa mitään. :)
    En ollut koskaan ennen kokannut mitään intialaista ja hyvää tuli. Yhden resepteistä otin sulta, porkkanasalaatin. Postaus on luvassa ehkä vielä tänään.

    VastaaPoista
  2. Aika hassua :-) Kovin oli meillä samantyyppiset mieliteot eilen! Multa jäi kyllä toi salaatti tekemättä...:-D

    VastaaPoista
  3. Tulipa teidan naaneista hienoja! Teilla on varmaan ihan kunnon kiertoilmauuni? Meilla on sellanen tyypillinen intialainen OTG-grilli, jolla tulee vahan heikosti leivonnaisia... mut kiva kuulla, etta ohje toimi teidankin olosuhteissa!

    VastaaPoista
  4. Olin itsekin ihmeissäni, kun leivät onnistuivat niin hyvin. Yleensä kaikki naan-leivät, mitä olen tehnyt, ovat olleet ihan karmeita. Mutta kyllä näiden onnistumisen takana oli hyvä resepti (kiitos sinulle!), koska uunista se ei ainakaan johtunut. Meillä ei nimittäin tosiaankaan ole kiertoilmauunia, vaan sellainen vanha hirvitys, jonka vaihtamista on suuniteltu ainakin 6 vuotta..:-) Kyllä siellä ilma kiertää, jos pitää luukkua auki :-D

    VastaaPoista