22. lokakuuta 2008

Pastalåraa Ruotsin malliin

Tämän makoisan pastavuoan ohjeen olen ottanut joskus aikoinani Allt om Mat -lehdestä. Vuoka on ihanan nopea ja helppo tehdä, eikä siihen kovin kummoisia aineksia tarvita. Yleensä kuitenkin lisään vuokaan ainakin pinaattia tai rucolaa, joskus muitakin kasviksia. Alkuperäinen ohje löytyy näköjään täältäkin.

Jos ruotsin kielen taidon kanssa on vähän niin ja näin, mutta kiinnostusta ruotsinkielisiin resepteihin olisi enemmänkin, erinomainen ruotsi-suomi-ruotsi -sanakirja löytyy Språkrådetilta. Sivulta löytyy muitakin ruotsi-sanakirjoja, mm. ruotsi-albania, jos sellaista sattuu tarvitsemaan... Itse en tietenkään mitään ruotsin sanakirjoja tarvitse... :-D


ITALIALAINEN PASTAVUOKA
4 syöjälle (riittää isompaan nälkäänkin)

AINEKSET
400 g pastaa, esim. penneä
voita vuoan voiteluun

Tomaattisoosi:
1 tölkki tomaattimurskaa
2 hyvin hienonnettua vs-kynttä
1 tl oreganoa tai basilikaa
suolaa
mustapippuria
1 hienoksi murennettu (kasvis)liemikuutio

Béchamelsoosi:
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
suolaa
mustapippuria
vastaraastettua muskottipähkinää
12 juustoviipaletta, esim. grevéä (tai juustoraastetta)

Tilpehööriksi
Vihreää salaattia

VALMISTUS

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Voitele uuninkestävä vuoka. Keitä pasta al denteksi.

2. Sekoita kaikki tomaattisoosin ainekset keskenään. (Voit myös sekoittaa soosin joukkoon esim. pilkottua pinaattia/rucolaa tai kypsennettyjä kasviksia, esim. porkkanaa tai kesäkurpitsaa.)

3. Sulata voi kattilassa, lisää vehnäjauhot ja vispaa tasaiseksi. Lisää maito joukkoon vähän kerrassaan koko ajan vispaten ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia. Varo, ettei kastike pala pohjaan! Mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä.

4. Laita valutettu pasta voideltuun vuokaan ja sekoita mukaan myös tomaattisoosi. Kaada päälle bechamelkastike ja levitä päälle vielä juustoviipaleet tai -raaste. Kuorruta uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.

Tarjoa vihreän salaatin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti