9. lokakuuta 2008

Uppomunacurry Keralasta


Tämä hauska kananmunaruoka on peräisin eräältä Keralasta kotoisin olevalta tuttavaltamme. En tiedä ruoan alkuperäistä nimeä enkä uskalla lähteä sitä arvailemaankaan. Erikoista tässä ruoassa on se, että raa'at kananmunat kypsennetään suoraan valmiin curryn päällä, vähän niin kuin uppomunat.

Kasvikset voi valita makunsa mukaan ja tomaattiakin voi halutessaan laittaa vähemmän, mutta kookosmaitoa ruoassa pitää olla. Sitä meillä ei tietenkään jostakin syystä ollut, ja huomasin tämän puutteen vasta siinä vaiheessa, kun ruoanlaitto oli jo hyvässä vauhdissa. Kuka puhuikaan ruoanlaiton järjestelmällisyydestä ja siitä, että ensin otetaan esille kaikki tarvittavat ainekset... Oli siis pakko keksiä joku nopea keino, miten saisin kookosmaidon korviketta, kun en viitsinyt kauppaankaan lähteä. Naapurin mummoiltakaan (kaikella kunnioituksella!) tuskin löytyisi muuta kuin punaista maitoa, ja sekin vain ovisilmästä tirkisteltynä.

Yksi plus yksi on yksitoista, ja tällä laskuopilla kookosmaitoa saadaan tietenkin kookoksesta ja maidosta. Pulma ratkesi siis sillä, että otin pakastimesta pari palaa tuoretta kookosta ja jauhoin ne tavallisen maidon kanssa tehosekoittimella aivan tasaiseksi massaksi. Kyllä tämäkin "kookosmaito" hätätilanteessa kookosmaidosta menee!

Tuore kookos on yleensäkin kätevä pakastaa pienehköinä paloina, koska monessa eteläintialaisessa ruoassa tarvitaan usein vain muutama ruokalusikallinen kookosta. Pala kookosta on sitten tarvittaessa helppo ottaa pakkasesta, kuoria ja raastaa tai jauhaa. Myös ylimääräinen kookosmaito on kätevä pakastaa jääpalamuoteissa - yleensähän ruokiin ei sitä koko purkkia tarvitse ja kookos ei hirveän kauaa avattuna säily. Näitä pakastettuja kuutioita on sitten kätevä lisäillä ruokaan, vaikka vain pari kuutiota makua antamaan.

UPPOMUNACURRY KERALASTA
2 - 4:lle syöjälle

AINEKSET

1 - 2 rkl öljyä
1 tl kuminansiemeniä (jeeraa)
(kymmenisen currylehteä)
1/4 tl sarviapilan siemeniä
1 iso sipuli hienonnettuna
1 rkl inkivääri-valkosipulitahnaa
2 vihreää chiliä hienonnettuna (tai maun mukaan)

vihanneksia maun mukaan, esim:
-1 iso porkkana kuutioituna
-1 iso peruna kuutioituna
-pieni kourallinen vihreitä papuja parin sentin pätkinä

1 - 2 tl suolaa
2 isoa tomaattia kuutioituna (tai reilu 1/2 tölkkiä tomaattimurskaa/kokonaisia tomaatteja)
1/2 tl korianterijauhetta
1/2 tl garam masalaa
2 dl kookosmaitoa
4 - 6 kananmunaa

1. Kuumenna öljy korkeareunaisessa pannussa (esim. wok-pannu käy oikein hyvin) tai kattilassa. Lisää kuminansiemenet ja currylehdet ja paista niitä hetki. Lisää sarviapila, paista hetki sekoitellen ja lisää sitten sipuli. Paista aina välillä sekoitellen, kunnes sipuli on saanut vähän väriä (kymmenisen minuuttia).

2. Lisää inkivääri-valkosipulitahna ja chilit ja paista viitisen minuuttia. Jos seos uhkaa takertua pohjaan, lisää tilkka vettä. Lisää valitsemasi vihannekset kypsymisjärjestyksessä (paistele porkkanoita hetki, lisää sitten perunat ja jonkun verran myöhemmin pavut). Mausta suolalla ja lisää tomaatit. Paista edelleen, kunnes tomaatit ovat pehmeitä.

3. Lisää korianterijauhe ja garam masala, sekoita hyvin ja lisää kookosmaito ja sen verran vettä, että vihannekset juuri ja juuri peittyvät. Riko kananmunat yksitellen isoon syvään lusikkaan tai pieneen kauhaan - varo rikkomasta keltuaista. Laske kananmunat yksi kerrallaan curryn päälle, paina lusikan pohjalla munalle pieni "kolo" ja liu'uta lusikka kananmunan alta varovasti pois. Tee lopuilla kananmunilla samoin.

4. Hauduttele keskilämmöllä, kunnes kananmunat ovat kypsiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti