25. elokuuta 2008

Munakoisosambhar


Takana on pieni loma Itä-Suomessa ja siitä muistona ovat nyt pullollaan olevat pakastin ja jääkaappi: on itse kerättyjä mustikoita ja puolukoita (pieniä tosin!), äiskän keräämiä mansikoita, iskän kalastamia ahvenia ja naapurin Allilta saatuja punajuuria, tilliä, kantarelleja ja sipuleita. Lähiruokaa parhaimmillaan!

Nyt täytyy kuitenkin taas palata intialaisten patojen ääreen. Tämänkertainen munakoisosambharin resepti kuuluu taas sarjaan 'anopin aarteita'. Käytän tähän sambhariin yleensä pitkulaisia violetteja munakoisoja, mutta luulen, että muitakin munakoisoja voisi käyttää. Isolla munakoisollakin saattaisi tulla ihan hyvää, jos munakoison leikkaisi isohkoiksi paloiksi ja jos sitä ei keittelisi liikaa. Sambharjauhe sisältää jo chiliä, mutta chilijauhetta ja chilejä saa toki laittaa enemmänkin (tai vähemmän!), jos mielii tulisempaa...


AINEKSET
noin neljälle hengelle

1 dl toor dalia
1 tl suolaa
1/2 tl kurkumaa
2 - 3 dl vettä

1/2 - 1 rkl tamarindia
1/2 - 1 dl kuumaa vettä

1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tomaatti kuutioituna
6 - 8 pientä violettia munakoisoa kannat poistettuina ja pitkittäin neljään osaan leikattuna
1 - 2 vihreää chiliä hienonnettuna tai suikaloituna
1 tl suolaa (tai maun mukaan)
1/2 tl chilijauhetta (tai maun mukaan)
1 - 1 1/2 tl sambharjauhetta

Popu/tadka:
1/2 rkl öljyä
1 tl sinapinsiemeniä
muutama currylehti (voi jättää poiskin)
1/2 tl korianterijauhetta (voi jättää poiskin)

TEE NÄIN

1. Puhdista ja huuhtele linssit ja keitä ne suolalla ja kurkumalla maustetussa vedessä kypsiksi. (Kattilassa menee sellaiset puoli tuntia; painekeittimessä huomattavasti vähemmän aikaa.) Lisää hieman vettä tarvittaessa. Kun linssit ovat kypsiä, muussaa ne perunasurvimella karkeasti ja siirrä sivuun odottamaan.

2. Laita tamarindi pieneen astiaan ja kaada päälle kuuma vesi. Liota tamarindia noin 15 minuuttia ja painele välillä tamarindihedelmää lusikalla, jotta siitä lähtisi mahdollisimman paljon mehua irti. Siivilöi sitten tamarindimehu toiseen astiaan ja painele vielä siivilää lusikalla. Heitä siivilään jääneet roippeet menemään ja laita siivilöity mehu sivuun odottamaan.

3. Laita kattilaan noin 1/2 litraa vettä, sipulit, valkosipulinkynnet, tomaatti, halkaistut munakoisot, chilit, suola ja chilijauhe. Kiehauta, pienennä lämpöä ja keittele kannen alla hiljakseen, kunnes munakoisot ovat melkein kypsiä ja pehmeitä (tähän menee ehkä vajaat puoli tuntia).

4. Sekoita joukkoon keitetyt linssit ja siivilöity tamarindi ja hauduttele vielä hetki, kunnes munakoisot ovat aivan pehmeitä. Lisää tarvittaessa vettä - sambharin tulisi olla rakenteeltaan sellaista paksun linssikeiton omaista. Lisää sambharjauhe ja kiehauta. Siirrä kattila sivuun odottamaan.

5. Valmista popu/tadka: Kuumenna pienellä pannulla tilkka öljyä ja lisää siihen sinapinsiemenet. Anna niiden paukkua kannen alla ja lisää sitten currylehdet ja korianterijauhe. Kaada tämä mausteseos valmiin sambhar-keiton päälle ja sekoita.

Munakoisosambharia, kookosriisiä ja jogurttia.

Teluguksi Vankaya Sambhar
Englanniksi Brinjal Sambhar

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti