1. elokuuta 2008

Kookosriisi

Meillä oli levinnyt pakastin juhannuksen aikana, ja siinä samassa jamassa se on ollut siitä asti. Näyttääkin nyt vahvasti siltä, että se on liittymässä muiden ikuisuusprojektien joukkoon. Mutta jos nyt aivan rehellisiä ollaan, niin olen salaa tyytyväinen siitä, että pakastin ei toimi, koska nyt en voi työntää sinne mitä tahansa, vaan on pakko vähän miettiä ruoanlaittoa vähän järkevämmin.

Eilisen ruoka oli siis sen tosiasian inspiroima, että meillä oli jääkaapissa tuoretta kookosta, joka piti käyttää pois. Normaalisti olisin tunkenut sen paloiteltuna pakkaseen ja käyttänyt sitä sieltä pikkuhiljaa, mutta nyt se ei siis onnistunut. En ollut syönyt kookosriisiä pitkään aikaan ja jo melkein himoitsin sitä, joten nyt oli vallan mainio tilaisuus tehdä sitä taas!


AINEKSET
kahdelle nälkäiselle

4 dl basmatiriisiä

n. 10 cashewpähkinää pitkittäin halkaistuna
2 rkl öljyä
1 tl sinapinsiemeniä
1 tl chana dalia
1 tl urad dalia
2 - 3 vihreää chiliä hienonnettuna
1/3 tl asafoetidaa
n. puolikas tuore kookos hienoksi raastettuna (n. 2 dl)
1 tl suolaa

1. Huuhtele riisi hyvin ja keitä se kypsäksi. Itse käytän basmatiriisiä keittäessäni hieman vähemmän vettä kuin muita riisejä keittäessäni, jotta riisi säilyisi irtonaisena eikä menisi aivan pehmeäksi mössöksi. Anna riisin levätä keittämisen jälkeen 15 - 20 minuuttia (älä siis koske riisiin tänä aikana), jotta se kestää käsittelyä paremmin - muuten riisinjyvät hajoavat helposti.

2. Kuumenna pannussa tilkka öljyä ja ruskista siinä cashewpähkinät kevyesti. Siirrä ne sivuun odottamaan.

3. Kuumenna öljy isossa pannussa, esim. wok-pannussa, ja lisää öljyyn sinapinsiemenet. Anna niiden paukkua kannen alla ja lisää sitten chana dal ja urad dal. Paista sekoitellen ja lisää hetken (ehkä 10 sekunnin) päästä chilit, asafoetida, kookos ja suola. Paista keskilämmöllä ahkerasti sekoitellen, kunnes kookos on kullanruskeaa.


3. Sekoita varovasti joukkoon riisi erotellen samalla riisinjyviä toisistaan. Riisin tulisi olla irtonaista ja ilmavaa. Lämmitä hetki, maista vielä suolan määrä ja koristele cashewpähkinöillä.

Tarjoa vaihtoehtoisesti kevyenä lounaana esim. papadamien kanssa tai sitten riittoisampana ateriana esimerkiksi jonkun korman, curryn ja/tai jogurtin kanssa.

Kookosriisiä, munakoisosambharia ja jugurttia.

Englanniksi Coconut Rice

Teluguksi Kobbari Annam

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti