3. elokuuta 2008

Chapatit


Chapati on kaikkein tavallisin leipä Intiassa, eikä ihme. Chapatit ovat terveellisiä, nopeita tehdä ja sopivat lähes minkä tahansa ruoan seuraksi. Leipä on yleisesti ottaen tavallisempi aterian lisuke Pohjois- kuin Etelä-Intiassa, sillä etelässä syödään aterioilla enemmän riisiä. Chapati on kuitenkin melko tavallinen leipä etelässäkin - mitä olisivatkaan junamatkat ja piknikit ilman chapateja!

AINEKSET
kuuteen chapatiin

2,5 dl chapatijauhoja (tai puolet grahamjauhoja ja puolet vehnäjauhoja tai pelkkiä vehnäjauhoja)
noin 1 dl lämmintä vettä
(vajaa 1 tl suolaa)
(öljyä paistamiseen)

TEE NÄIN

1. Kaada jauhot kulhoon ja jos käytät suolaa, sekoita se jauhoihin. Kaada vettä jauhojen joukkoon vähän kerrassaan, kunnes jauhot ovat sekoittuneet veteen hyvin ja saat yhtenäisen taikinapallon. Älä kaada kaikkea vettä kerralla, koska vettä on tarkoitus lisätä vain sen verran, että taikina pysyy kasassa. Koska jauhoissa on eroja, voi olla, että et tarvitse kokonaista desilitraa vettä, mutta saatat myös tarvita hieman enemmän. Alusta taikinaa, kunnes saat aikaan kimmoisan pallon (tähän menee ehkä viisi minuuttia).

2. Laita taikina kulhoon ja peitä se kostealla pyyhkeellä, tai kääri taikina tuorekelmuun. Anna sen levätä huoneenlämmössä puolisen tuntia.

3. Muotoile taikinasta pötkylä ja leikkaa se kuuteen osaan.


4. Paina kukin pala leivinlaudalla pieneksi pyöreäksi lätyksi, ja kauli se halkaisijaltaan noin 15 cm:n kokoiseksi ympyräksi. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna, mutta älä laita jauhoja liikaa - vain sen verran kuin välttämättä tarvitset. Säilytä muut taikinapalat kulhossa kostean pyyhkeen alla tai kelmun sisällä, etteivät ne kuivu.

5. Kuumenna paistinpannu (sellainen, joka kestää hyvin kuumuutta) kuumaksi. Halutessasi lisää pieni tilkka öljyä. Ravistele tai pyyhi chapatista liiat jauhot pois ja laita se pannulle. Paista chapatia, kunnes yläpinta on muuttunut vaaleaksi ja alapinnalle on tullut ruskeita pilkkuja. Käännä nyt chapati ja paista toinen puoli samalla tavalla ruskeapilkkuiseksi.

6. Tarjoa chapati suoraan pannulta tai laita se koriin tai lautaselle. Pidä chapateja keittiöpyyhkeen sisällä, että ne pysyvät lämpinä ja etteivät ne kuivu.

Parhaiten chapatit sopivat jonkun curryn, korman tai muun "kastiketta sisältävän" ruoan seuraksi, mutta aivan yhtä hyviltä ne maistuvat kuivien ruokienkin, paistettujen kasviksien yms. kanssa. Chapateja ei kuitenkaan ole tarkoitus tarjota riisin kanssa - se on vähän sama kuin jos söisi keitettyjä perunoita perunamuusin kanssa.

Haarukkatiskiä ei chapateja syödessä tule, sillä chapatia käytetään ikään kuin lusikkana: chapatista revitään pala (pelkkää oikeaa kättä käyttäen) ja tätä palaa lusikkana käyttäen sen sisään nypitään ruokaa lautaselta. Oikeastaan voisikin sanoa niin, että sellainen ruoka, mikä pysyy chapatipalan sisässä, sopii chapatien kanssa (niin, paitsi se riisi...). Chapatia ja rasamkeittoa ei siis voi syödä yhdessä (tai kuka sitä kieltääkään, jos vain siinä onnistuu!)
Perinteinen intialainen tava, paistinpannu, jota käytetään mm. chapatien ja dosien paistamiseen.

VINKKEJÄ, MITEN SAA AIKAAN HYVIÄ CHAPATEJA (ja kaikki virheet, jotka minä olen tehnyt...):
  • Chapatijauhot ovat intialaisia täysjyvävehnäjauhoja, ja niitä myydään aasialaisissa kaupoissa. Nämä voi aivan hyvin korvata käyttämällä puolet grahamjauhoja ja puolet vehnäjauhoja - tai erityisen laiska leipoja (täällä on yksi sellainen) voi käyttää pelkkiä vehnäjauhojakin, jotka leipoutuvat paremmin. Täysjyväjauhoilla saadaan chapateihin kuitenkin aidompi maku.
  • Suolaa ei ole taikinaan pakko lisätä, mutta itse tykkään laittaa vähän suolaakin.
  • Vettä pitää tosiaankin lisätä varovasti ja vähän kerrallaan. Jos vettä menee liikaa, taikinasta tulee tahmea, eikä jauhojen lisääminenkään enää tahdo pelastaa tilannetta. Jos vettä on liian vähän, taikina on kovaa ja sitä on vaikea käsitellä. Sen kyllä oppiin tuntemaan, milloin taikina on sopivaa.
  • Taikinan voi tehdä vuorokautta aikaisemminkin, jos taikinaa säilyttää jääkaapissa esim. muovikelmuun tiukasti käärittynä. Ota taikina kuitenkin puoli tuntia ennen chapatien paistamista huoneenlämpöön.
  • Paistamiseen ei välttämättä tarvitse käyttää öljyä, ja silloin chapatit ovat tietysti terveellisempiäkin.
  • Pannun pitää olla kuuma, mutta se ei saa olla liian kuuma. Jos pannu on liian kuuma, chapatit palavat, ennen kuin ne ovat kypsyneet. Jos taas pannu ei ole tarpeeksi kuuma, chapatit kuivuvat ja niistä tulee nahkaisia lättyjä. Tällaisista chapateista saisi hyviä kengänpohjallisia.
  • Muutamasta ensimmäisestä chapatista saattaa tulla linnunruokaa, mutta älä lannistu. Jos chapatit näyttävät paistuvan hyvin hitaasti (eli aikaa menee ensimmäisen chapatin ensimmäisessä puolessa yli 45 - 60 sekuntia), lisää lämpöä. Jos taas chapatit meinaavat palaa, pienennä lämpöä. Itse muuttelen lämpötilaa paistamisen aikana jatkuvasti - aina kun näyttää, että nyt rupeaa käry nousemaan, pienennän lämpöä, ja sitten taas kohta nostan sitä.
  • Chapatit ovat parhaimpia suoraan pannulta tulleina. Jos niitä kuitenkin tarvitsee lämmittää uudelleen, sen voi tehdä joko uunissa chapatit folion sisään käärittynä tai mikrossa (noin 20 - 30 sekuntia täydellä teholla).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti