28. elokuuta 2008

Keemaa ja punajuuri-jogurttikastiketta

Tein pitkästä aikaa keemaa eli jauhelihaa ja kaipailin sen lisukkeeksi jotakin hieman erilaista jogurttipohjaista kastiketta. Muistin sitten jääkaapissa hymistelevät punajuuret ja mieleen tuli tehdä punajuuripachadia, eli kypsennettyä punajuurta jogurtissa. Hetkeen aikaa googleteltuani tein löytämistäni ohjeista oman versioni ja pachadista tuli kyllä hyvää, vaikka itse sanonkin. Tätä voisi taas vetää lusikalla suoraan ilman mitään lisukkeita!

Jauhelihasta tulee aivan toisenlaista, kun sen keittää ensin mausteisessa vedessä kypsäksi ja paistaa vasta sitten. Niin mahdollinen lampaan villasukkamainen hajukin, josta monet eivät pidä, jää keitinveteen ja jäljelle jää vain herkullinen, kuivahko jauheliha. Mustapippuri antaa tälle ruoalle mukavasti erilaista potkua!

PAISTETTUA JAUHELIHAA, KEEMAA

AINEET

noin 1/2 kg lampaan jauhelihaa (muutkin jauhelihat käyvät)
1 tl chilijauhetta
1 tl suolaa
1/2 tl kurkumaa
lusikankärjellinen punaista elintarvikeväriä (voi jättää poiskin)

1 rkl öljyä
5 - 6 cashewpähkinää pitkittäin halkaistuna
1/3 tl jauhettua mustapippuria
2 - 3 vihreää chiliä hienonnettuna
1 sipuli hienonnettuna
1 - 2 rkl inkivääri-valkosipulitahnaa (tai 3 valkosipulinkynttä ja 2 - 3 cm:n pala inkivääriä hienoksi raastettuna)
1/2 tl - 1 tl suolaa
1 tl korianterijauhetta
tuoretta korianteria ja minttua koristeluun

TEE NÄIN

1. Kiehauta kattilassa vajaa litra vettä ja mausta se chilijauheella, suolalla ja kurkumalla. Lisää myös elintarvikeväri, jos käytät sitä. Lisää veteen pieniksi nokareiksi rikottu jauheliha ja keittele sitä, kunnes jauheliha on kypsää (noin 5 minuuttia). Siivilöi jauhelihasta vesi pois ja laita se sivuun odottamaan.

2. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää siihen cashewpähkinät. Paista niitä, kunnes ne ovat kevyesti ruskistuneet ja lisää sitten mustapippuri sekä muutaman sekunnin päästä chilit ja sipuli. Paistele keskilämmöllä silloin tällöin sekoitellen, kunnes sipulit ovat saaneet hieman väriä (kymmenisen minuuttia). Lisää inkivääri-valkosipulitahna ja jatka paistamista, kunnes sipulit ovat hyvin ruskistuneita.

3. Lisää pannulle keitetty jauheliha, suola ja korianterijauhe. Sekoita hyvin ja paista ilman kantta, muutaman kerran sekoittaen, noin viisi minuuttia. Koristele mintulla ja korianterilla.

Tarjoa lisukkeeksi jotakin jogurttipohjaista kastiketta tai jotakin kastikkeista kasvisruokaa.

Teluguksi Keema Vepudu
Englanniksi Minced Meat Fry

PUNAJUURIPACHADI

TARVITAAN

1 rkl öljyä
1 tl sinapinsiemeniä
1 tl urad dalia (voi jättää poiskin)
2 vihreää chiliä hienonnettuna tai pari punaista kuivattua chiliä palasina
1/2 sipulia hienonnettuna
2 keskikokoista punajuurta kuorittuna ja raastettuna
1 tl suolaa
4 dl jogurttia (Bulgarian jogurttia tai itse tehtyä)

VALMISTUS

1. Kuumenna öljy pannussa ja lisää sinapinsiemenet. Anna niiden paukkua kannen alla ja lisää sitten urad dalit. Paista koko ajan sekoitellen, kunnes dalit ovat kullankeltaisia. Lisää chilit ja hetken päästä sipuli. Paista, kunnes sipulit muuttuvat läpikuultaviksi.

2. Lisää pannulle raastettu punajuuri ja suola ja kypsennä kannen alla silloin tällöin sekoittaen, kunnes punajuuri on pehmeää (5 - 10 minuuttia). Jäähdytä seos ja sekoita sitten joukkoon jogurtti.

2 kommenttia:

  1. Ihanan kuuloinen resepti, kokeilulistalle menee.
    Muutenkin sinulla on täällä aivan ihania ruokaohjeita!

    VastaaPoista