3. syyskuuta 2008

Makeat linssitäytteiset letut

Erikoista intialaisissa jälkiruoissa on se, että niihin käyvät monesti samat ainekset kuin pääruokiinkin. Makeannälän yllättäessä ei yleensä tarvitse lähteä kauppareissulle, vaan kaapissa olevista perusaineksista saa aikaan ihania jälkiruokia.


Bobbatlu (bhakshalu, boli) - linssitäytteiset letut - ovat juuri tällainen jälkiruoka, johon ei kovin kummoisia raaka-aineita tarvita. Ainekset ovat periaatteessa samat kuin chapateissa ja linsseissä, mutta kun joukkoon lisätään intialaista palmusokeria ja hieman kardemummaa, saadaan aikaiseksi jotakin niin hyvää, että ensi vilkaisemalla ei kyllä välttämättä uskoisi.

Tavallisimmin bobbattujen täyte tehdään chana dalista, mutta myös toor dalia ja moong dalia käytetään. Itse suosin moong dalia, koska sillä on lyhin keittoaika. Silloin kun makeannälkä iskee, odottavan aika on pitkä...:-)

Täytteeseen käytetään tavallisesti intialaista palmusokeria, mutta myös tavallinen sokeri käy. Voisin kuvitella, että tumma sokeri sopisi täytteeseen tavallista valkoista sokeria paremmin. Täytteeseen voi myös lisätä hienoksi jauhettua/raastettua kookosta, mutta itse jätän sen tavallisesti pois. Tällä kertaa lisäsin pienen kourallisen rusinoita, koska teki ihan kamalasti mieli rusinoita. Taikinaan voi myös laittaa ripauksen kurkumaa, jos haluaa lätyistä keltaisia.

Intialaista palmusokeria (engl. jaggery, hindiksi gur, teluguksi bellam).

AINEKSET

noin 12 lettuseen

Taikina:

4 dl vehnäjauhoja (jotkut käyttävät chapatijauhojakin)
hyppysellinen suolaa
(ripaus kurkumaa)
n. 1 1/2 dl - 1 3/4 dl lämmintä maitoa tai vettä

Täyte (purnam):

1 1/2 dl chana dalia/moong dalia/toor dalia
1 1/2 dl - 2 dl intialaista palmusokeria raastettuna (tai muuta sokeria)
(muutama ruokalusikallinen hienonnettua kookosta)
n. 1/2 tl jauhettua kardemummaa
(pieni kourallinen hienonnettuja rusinoita)

1. Taikina: Laita jauhot ja suola (sekä kurkuma, jos käytät sitä) kulhoon ja lisää maitoa/vettä vähän kerrallaan. Alusta taikinaa, kunnes se on kiinteää ja pehmeää. Laita taikina kulhoon ja peitä kulho kostealla liinalla tai kääri se tiukasti muovikelmun sisään. Anna taikinan levätä huoneenlämmössä tunnin, pari.

2. Täyte: Keitä linssit noin 4 dl:ssa vettä kypsiksi. Linssien tulisi olla täysin pehmeitä, mutta ne eivät saisi mennä muusiksi. Jos vettä jää yli, siivilöi ylijäänyt vesi pois. Koska linssien tulisi olla täysin kuivia, ne voi levittää keittiöpyyhkeen päälle ja taputella pyyhkeellä tai paperilla kuivaksi. (Itse en yleensä jaksa kuivailla linssejä, ja täytteestä tulee silti aivan yhtä hyvä.)

3. Laita linssit tehosekoittimen kulhoon. Lisää noin 1 1/2 dl palmusokeria sekä kookos, jos käytät sitä, ja anna koneen käydä, kunnes täyte on aivan tasaista massaa. Maista täytettä ja jos se ei ole mielestäsi tarpeeksi makeaa, lisää sokeria ja käytä konetta vielä hetki. Älä lisää vettä, sillä täytteen tulisi olla niin jämäkkää, että pystyt muotoilemaan sitä käsilläsi. Sekoita lopuksi joukkoon kardemumma (ja rusinat, jos käytät niitä).

4. Muotoile täytteestä pienen limetin kokoisia pallukoita. Muovikelmu saattaa helpottaa muotoilua: laita täytettä muovikelmun sisään ja muotoile täytepallo muovikelmun sisällä. Muotoile lopputäyte samalla tavalla.


5. Ota taikinasta suurin piirtein samankokoisia palloja kuin täytepallukat ovat. Kauli taikinapallukat pieniksi pyörylöiksi ja laita täytepallukka kunkin taikinapyörylän keskelle. Nostele taikinan reunat ylös ja painele ne tiukasti yhteen. Käännä tämä lättynen niin, että sulkukohta tulee pöytää vasten.


6. Kauli täytetty lättynen hyvin varovasti - tai painele se öljytyin sormin - ohueksi chapatin kokoiseksi letuksi. Varo, ettei lettu rikkoudu, jolloin täyte pursuaa tietenkin ulos. Kauli kaikki letut samalla tavalla.

7. Oikotie onneen: Koska en yleensä jaksa stressata kaulimisen kanssa ja koko ajan jännittää sitä, pursuaako täyte jostakin ulos vai ei, olen kehittänyt toisen menetelmän, joka toimii aina. Tee samoin kuin kohdan 5 alussa, eli ota taikinasta suurin piirtein täytepallon kokoinen pallo. Jaa tämä taikinapallo kahtia ja kauli molemmat osat (jauhoja tarvittaessa apuna käyttäen) hyvin ohueksi, suurin piirtein chapatin kokoiseksi letuksi. Laita täytepallukka toisen letun päälle ja voitele tämän letun reunat kevyesti vedellä. Laita toinen lettu päälle ja painele lettujen reunoja toisiaan vasten. Painele lettujen välissä olevaa täytettä sormillasi, jotta se levittyisi tasaisesti lettujen väliin. Kauli valmis lettu nyt ohueksi - täytteen pitäisi levittyä melkein reunoihin asti. Tämä on helppo keino, jolla bobbattu onnistuu takuuvarmasti!

8. Paista nyt bobbattun toista puolta kevyesti öljytyllä kuumalla pannulla, kunnes se saa ruskeaa väriä pintaan. Käännä lettu ja paista toinen puoli samalla tavalla. Paista muutkin letut.

VINKKEJÄ
  • Täytteen voi valmistaa etukäteen, vaikka päivän tai pari aikaisemmin, ja säilyttää jääkaapissa. Sen voi jopa muotoilla etukäteen palloiksi, kunhan säilyttää pallot hyvin peitettyinä.
  • Jos täyte on niin löysää, ettet pysty muotoilemaan siitä käsilläsi palloja, paista taikinaa varovasti miedolla lämmöllä 5 - 10 minuuttia ahkerasti sekoitellen. Tämä kuivattaa täytemassaa, mikä puolestaan helpottaa sen käsittelyä.
  • Taikinan joukkoon voi alustaa myös hieman öljyä. Se saattaa helpottaa taikinan kaulimista ja käsittelyä yleensäkin.

1 kommentti:

  1. Ihanan näköisiä! Tosi hyvä vinkki käyttää linssejä myös jälkkäriin:9

    VastaaPoista