21. syyskuuta 2008

Rasam-keitto - pika-apu tukkoisille nenille

Rasam-keitto on yksi Intian tunnetuimmista tamarindipohjaisista ruoista ja kaikkien flunssaisten ystävä numero yksi. Keitto on mausteista, hapahkoa ja tietysti kuumaa, ja tamarindin ansiosta se sisältää myös runsaasti C-vitamiinia. Rasam avaa tukkoiset nenät, irrottaa limaa, lievittää kipeitä kurkkuja, lämmittää ja parantaa ruoansulatusta.

Rasamia voidaan syödä kuin keittoa, ilman mitään lisukkeita, tai riisin kanssa, jolloin rasamista saa ihan riittoisan aterian. Rasamjauhe sisältää jo chiliä ja mustapippuria, joten jos ei ole tottunut chiliin, kannattaa vähentää chilin määrää.

TOMAATTIRASAM
4 - 6 syöjälle

3 isoa ja erittäin kypsää tomaattia lohkottuina neljään osaan
pienen limetin kokoinen köntsä tamarindia
n. 9 - 10 dl vettä

Popu/tadka:
1 rkl öljyä
1 tl sinapinsiemeniä
1 tl chana dalia
1 1/2 tl urad dalia
2 punaista kuivattua chiliä paloina
1 valkosipulinkynsi murskattuna
(currylehtiä)
1 tl kuminansiemeniä (jeeraa)
2 kukkuraista teelusikallista rasamjauhetta
1 - 2 tl suolaa
tuoretta korianteria

1. Laita tomaatit, tamarindi ja vesi kattilaan. Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen kannen alla, kunnes tomaatit ovat hajonneita ja tamarindi on pehmeää (20 - 30 minuuttia). Siirrä kattila pois liedeltä ja jäähdytä seosta hieman. Nouki tomaatin kuoripalat keitosta pois. Murskaa seos perunasurvimella (pieniä sattumia saa jäädä, joten seosta ei tarvitse muussata aivan tasaiseksi).

2. Varaa kaikki popun/tadkan aineet viereesi yllä mainittuun järjestykseen. (Mausteiden lisäämisessä pitää olla nopea, etteivät ne pala, joten niiden on hyvä olla käden ulottuvilla.) Varo, ettet polta mausteita. Jos käry uhkaa käydä, nosta kattila hetkeksi sivuun pois liedeltä.

3. Valmista popu/tadka. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa ja lisää sinapinsiemenet. Kun ne ovat paukkuneet hetken, lisää chana dal ja urad dal. Sekoita ja lisää saman tien chilit, valkosipuli ja currylehdet. Paista hetki sekoitellen ja lisää kuminansiemenet ja rasamjauhe. Sekoita nopeasti ja lisää kattilaan heti tomaatti-tamarindiliemi. Lisää suola ja sekoita hyvin. Kiehauta. Kun seos kuplii ja pintaan nousee vaahtoa, lisää korianterinlehdet.

2 kommenttia:

  1. Ymmärsinkö siis oikein, että tässä ohjeessa myös tamarindin kuituiset ja kuoriosat jätetään keitokseen? Ja linssejä tulee siis vain mausteeksi? Tietämätön varmistelee :D

    VastaaPoista
  2. Joo, tässä tamarindia ei siivilöidä, vaan se tulee keittoon niine hyvineen... Ruskea palko ja siemenet on tamarindista kyllä poistettu, mutta hedelmäliha tulee ihan sellaisenaan. Ilmeisesti tamarindi ehtii pehmetä, kun tuo keittoaika on aika pitkä ja kun seos vielä muussataankin *-) Tähän tomaattirasamiin tulee linssejä tosiaankin ihan vain mausteeksi.

    VastaaPoista