9. syyskuuta 2008

Banaanicurry


Keittobanaanit olivat muuttuneet kaapissa jo sen verran tummahipiäisiksi, että käsillä alkoivat olla viimeiset hetket käyttää ne.

Banaanicurry on erittäin simppeli, nopea ja maistuva ruoka, joka saa miellyttävän happaman makunsa tamarindista. Keittobanaanin kuoriminen ei onnistu samalla tavalla kuin tavallisen banaanin, koska kuori on niin tiukasti hedelmässä kiinni. Helpointa onkin leikata päät pois, banaani kahtia ja sen jälkeen leikata kuoret veitsellä irti.

AINEKSET
kahdelle

n. 1/2 rkl tamarindia
n. 2 dl kuumaa vettä
1 tl suolaa
1/3 tl kurkumaa
2 keittobanaania (vihreää banaania) kuorittuna ja kuutioituna

Popu/tadka:
1 rkl öljyä
1 tl sinapinsiemeniä
1 tl urad dalia (voi jättää poiskin)
1/2 tl kuminansiemeniä (jeeraa)
1 - 2 vihreää chiliä pilkottuna
1/4 tl asafoetidaa (hajupihkaa)
1/2 tl korianterijauhetta

VALMISTUS

1. Liota tamarindia kuumassa vedessä noin 15 minuuttia. Painele tamarindia välillä lusikalla, jotta hedelmä liukenisi mahdollisimman hyvin veteen. Siivilöi mehu kattilaan ja painele vielä siivilässä olevaa hedelmämassaa lusikalla, jotta saisit mahdollisimman paljon mehua irti.

2. Kiehauta kattilassa tamarindimehu, suola ja kurkuma sekä banaanikuutiot. Keittele hiljalleen kannen alla, kunnes banaanit ovat pehmeitä (5 - 10 minuuttia). Lisää tarvittaessa tilkka vettä, mutta älä lisää liikaa, koska ruoan kuuluu olla kuiva. Siirrä banaanit sivuun odottamaan.

3. Kuumenna öljy pannussa ja valmista popu/tadka. Anna sinapinsiementen paukkua kannen alla ja lisää urad dalit, jos käytät niitä. Paista niitä sekoitellen, kunnes ne muuttuvat kullankeltaisiksi. Lisää kuminansiemenet, chilit ja asafoetida ja paista hetki koko ajan sekoitellen. Lisää sitten banaanit ja korianterijauhe ja hieman suolaa. Paista vielä viitisen minuuttia.

Teluguksi Arati Kaya Koora
Englanniksi Plantain Fry

2 kommenttia:

  1. Mainio ruoka. Tein tämä esittelyn pohjalta itsekin varsin herkullisen version banaanicurrysta. Tamarindia ja asafoetidaa ei kaapissa ollut, hyvä tuli silti. Laitoin mangojauhetta ja kasvismasalaa, sekä hieman enemmän chiliä. Hyvin toimi.

    Hyvä blogi, jonka nyt vasta löysin kun etsin banaanicurry-ideoita. Hyderabadissa tulee itsekin käytyä vähän väliä, mukava oli lukea sen ravintoloista.

    VastaaPoista
  2. st. Jakob, Hyvältä kuulostaa sinunkin versiosi! Tuo asafoetida varsinkaan ei ole ruoassa mikään välttämättömyys, vaan sen voi jättää ihan hyvin poiskin.

    Hyderabad ei taida olla kovinkaan monen suomalaisen käyntilistalla Intiassa. :-) Ravintolakulttuuri on minusta monipuolistunut kaupungissa vasta viime aikoina, kun intialaisetkin ovat alkaneet suostua syömään muutakin kuin intialaista ruokaa. ;-)

    VastaaPoista