17. syyskuuta 2008

Rosmariinipolentaa ja kasviksia

Polentaa eli maissimannaryynejä ja rosmariinia.

Polenta on puuron tapainen italialainen ruokalaji, joka valmistetaan tavallisimmin maissimannaryyneistä, mutta myös tattaria ja ohraa käytetään jonkin verran. Maissipolenta saadaan kypsistä maissinjyvistä jauhamalla ne karkeiksi ryyneiksi.

Maissipolentasta tuli 1500-luvulla suosittu ruokalaji Friulin maakunnassa Pohjois-Italiassa. Sikäläiset maanviljelijät nimittäin huomasivat, että maissi on vaatimaton ja helppo viljelykasvi, ja siitä jauhettu polenta monikäyttöinen, edullinen ja täyttävä ruoka-aine. Polentan avulla vapauduttiin viimeinkin aluetta vaivanneesta nälänhädästä.

Yhä nykyäänkin polenta on suosittu ruokalaji varsinkin Pohjois-Italiassa. Polenta voidaan keittää ohuemmaksi, jolloin sitä voidaan syödä kuin puuroa, tai paksummaksi, jolloin polentaa voi leikata veitsellä, siitä voi ottaa muotilla kuvioita tai sitä voi muokata palloiksi tai muun muotoisiksi paloiksi. Polenta voi olla sekä pääruoan lisuke että täyttävä ruoka ihan sellaisenaan esimerkiksi voisulan tai juuston kanssa nautittuna. Polentaryynejä voi (polentapaketin mukaan) käyttää myös paistoksiin, leipiin, muffinsseihin, keittoihin ja kakkuvuokien "korppujauhotukseen" sekä leivitykseen. Polenta on gluteenitonta, joten se sopii myös keliaakikon ruokavalioon.

Sain idean tähän ruokaan jättiläismäisestä italialaisen ruoan perusteoksesta Culinaria Italia. Sovelsin kirjan ohjetta kuitenkin loppujen lopuksi niin paljon, että alkuperäisestä ohjeesta ei ole juuri mitään jäljellä, joten laitan tähän oman versioni ohjeesta. Lisukekasvikset tein niistä aineksista, joita kaapissa sattui olemaan, joten mitä tahansa muitakin kasviksia voi käyttää.

ROSMARIINIPOLENTA
2 - 4 syöjälle (riippuen nälän suuruudesta)

8 dl kasvislientä (osa voi myös olla kermaa tai maitoa)
2 dl polentaa (maissiryynejä)
pari rosmariinin oksaa (lehdet irti riivittynä ja hakattuna hyvin hienoksi)
suolaa ja valkopippuria
(hieman raastettua parmesaania)

VALMISTUS

1. Kiehauta kasvisliemi paksupohjaisessa kattilassa ja lisää polenta koko ajan vispilällä sekoittaen. Pienennä lämpöä ja keitä polentaa koko ajan sekoittaen noin 5 minuuttia (tai paketin ohjeen mukaan). Polentaa täytyy sekoittaa aivan koko ajan, sillä keittämisen aikana syntyy kuplia, jotka voivat poksahdella ja roiskua kattilan reunan yli. Polentasta tulee myös todella kuumaa, joten kannattaa olla varovainen.

2. Lisää hienonnettu rosmariini, suola, valkopippuri ja parmesaani, jos käytät sitä. Sekoita hyvin ja keitä vielä hetki, kunnes polenta irtoaa kattilan reunoista.

3. Kaada polenta leivinpaperilla tai kelmulla vuorattuun vuokaan tai neliskanttiseen astiaan (kooltaan ehkä joku 20 cm x 20 cm). Levitä pinta tasaiseksi veitsellä tai lastalla ja anna polentan jäähtyä.

4. Kun polenta on jäähtynyt, leikkaa polenta veitsellä haluamasi kokoisiksi ja muotoisiksi paloiksi. Voit myös ottaa palat jollakin muotilla. Gratinoi paloja ennen tarjoamista uunissa, kunnes ne ovat lämpimiä ja saaneet hieman väriä pintaan.

KASVIKSET

oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 iso sipuli hienonnettuna
isohko pala kesäkurpitsaa kuutioituna
muutama peruna kuutioituna
1 tölkki kokonaisia tomaatteja pilkottuna tai pari kolme tuoretta, kypsää, tomaattia
nippu rucolaa karkeasti pilkottuna
suolaa ja mustapippuria

VALMISTUS


1. Esikeitä perunoita kattilassa, kunnes ne ovat melkein kypsiä. Kaada vesi pois ja siirrä perunat sivuun odottamaan.

2. Kuumenna öljy pannulla ja freesaa siinä valkosipulia ja sipulia. Lisää kesäkurpitsa ja tomaatit ja anna kypsyä kannen alla välillä sekoitellen. Lisää perunat ja rucola sekä mausteet. Kypsennä vielä hetki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti