15. syyskuuta 2008

Paistetut perunat

Perunasta saa maittavaa perusruokaa, ja peruna on Intiassakin hyvin monikäyttöinen vihannes. Sen lisäksi perunat ovat myös edullisia, terveellisiä ja - mikä tärkeintä - hyviä!

Perunasta tehdään Intiassa sekä paistettuja perunaruokia että kastikkeisia ruokia, kuten pohjoisintialainen dum aloo tai eteläintialainen pulusu, perunaa tamarindikastikkeessa. Perunaa käytetään myös leivissä (mm. aloo paratha) , salaateissa (aloo chat) ja pikkusuolaisissa (bondat, pakorat, samosat, perunalastut jne.). Perunoilla saadaan ruokaan rakennetta, sakeutta ja makua, mutta joskus perunalla voi olla myös aivan muunlaisia tehtäviä. Esimerkiksi vanha konsti, jolla saa liian suolaisuuden poistettua ruoasta, on lisätä suolaiseen ruokaan muutama viipale raakaa, kuorittua perunaa, jonka annetaan imeä liika suola ruoasta itseensä.

Bangaladumpa vepudu, paistetut perunat, on yksi lempiperunaruoistani. Tätä perunaruokaa voi tarjota riisin ja jonkun kastikkeisen ruoan, esimerkiksi linssimuhennoksen tai broilerin, tai pelkän jogurtin tai jogurttikastikkeen (raita, pachadi) kanssa.

AINEET

1 - 2 rkl öljyä
1 - 1 1/2 tl sinapinsiemeniä
1 tl kuminansiemeniä (jeeraa)
(muutama currylehti)
pari chiliä (tuoretta vihreää tai punaista kuivattua) paloiteltuna
1 - 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 iso sipuli hienonnettuna
1/2 tl kurkumaa
4 - 5 keskikokoista raakaa perunaa kuutioituna
1 - 2 tl suolaa
1 tl korianterijauhetta
pari ruokalusikallista sitruunamehua
tuoretta korianteria koristeluun

VALMISTUS

1. Kuumenna öljy paistinpannussa ja lisää sinapinsiemenet. Anna niiden paukkua hetki kannen alla ja lisää sitten kuminansiemenet ja currylehdet. Lisää hetken päästä chilit ja valkosipuli ja paista puolisen minuuttia koko ajan sekoitellen.

2. Lisää sipuli ja paista keskilämmöllä silloin tällöin sekoitellen, kunnes sipuli on ruskistunut kevyesti (5 - 10 minuuttia). Lisää kurkuma, perunat ja suola ja paista edelleen keskilämmöllä, kunnes perunat ovat lähes pehmeitä. Lisää korianterijauhe ja kypsennä vielä viitisen minuuttia. Mausta sitruunamehulla ja koristele korianterilla.


Teluguksi Bangaladumpa Vepudu
Englanniksi Potato Fry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti