25. syyskuuta 2008

Ahvenen uusi elämä

Kuljen koko ajan antennit pystyssä uusien kalankäyttötapojen ja kalareseptien varalta, ja kun näin tämän Madhur Jaffreyn varsin vinkeän tavan valmistaa kalaa, resepti pääsi kokeiltavaksi alta aikayksikön. Madhur Jaffrey valmisti tätä ruokaa pienistä haikaloista, mutta kun minun pakastimessani ei tällä kertaa sattunut haita olemaan, käytin hain tilalla ahventa. Luulen, että mikä tahansa muukin valkolihainen kala kävisi tähän. Pieni ruotoisuuskaan ei kalassa haittaa, koska kala ensin keitetään ja sitten riivitään käsin pieniksi paloiksi, joten ruodot saa samalla kätevästi poistettua.

Olin ennakkoon hyvin toiveikas ruoan maun suhteen, enkä todellakaan joutunut pettymään. Kun jopa superkriittinen laaduntarkkailijamme tykkäsi tästä ja intoutui vielä oikein kehumaankin, uskallan todellakin suositella ohjetta!

Alkuperäinen ohje oli nimeltään 'Shredded shark'. Olen vähän muutellut määriä sekä jättänyt Madhur Jaffreyn käyttämän kanelin pois.

AINEET
kahdelle

n. 300 g valkolihaista kalaa (fileenä)
1 tl suolaa
1/2 tl kurkumaa
n. 1/2 litraa vettä

1 - 2 rkl öljyä
1/2 tl fenkolinsiemeniä
1/2 tl kuminansiemeniä (jeeraa)
(muutama currylehti)
1 sipuli hienonnettuna
1 tl inkivääri-valkosipulitahnaa tai 1 pieni valkosipulinkynsi ja pieni pala inkivääriä raastettuna
2 vihreää chiliä hienonnettuna
suolaa maun mukaan
2 - 3 rkl tuoretta kookosta hienoksi raastettuna
1 - 2 rkl sitruuna- tai limettimehua
(tuoretta korianteria)

VALMISTUS

1. Paloittele kala noin 3 - 4 cm:n kokoisiksi paloiksi. Kiehauta vesi kattilassa ja mausta se suolalla ja kurkumalla. Lisää kalapalat ja keitä ne juuri ja juuri kypsiksi (noin 5 minuuttia). Ongi kalat ylös kattilasta ja laita sivuun jäähtymään hetkeksi. Kun kala on sen verran jäähtynyt, että sitä pystyy käsittelemään, riivi se käsin pieniksi paloiksi.

2. Kuumenna öljy pannussa ja lisää fenkolin- ja kuminansiemenet sekä currylehdet. Paista muutama sekunti sekoitellen ja lisää sipuli. Paista silloin tällöin sekoitellen, kunnes sipuli on ruskistunut kevyesti. Lisää sitten inkivääri-valkosipulitahna ja chilit ja paista vielä viitisen minuuttia.

3. Lisää riivitty kala ja suolaa ja paista vielä 5 - 10 minuuttia, kunnes kala on saanut vähän väriä. Mausta kookoksella ja sitruuna- tai limettimehulla, sekoita ja koristele halutessasi tuoreella korianterilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti