6. syyskuuta 2008

Korianteririisiä ja tomaattipachadia


Korianteririisi on paitsi hauskannäköistä myös terveellistä. Korianterin lehdissä on nimittäin paljon mm. A- ja C-vitamiinia sekä muita ravintoaineita, esimerkiksi kuituja. Korianteri on myös yksi monipuolisimmista luonnonlääkkeistä: Sen sanotaan edistävän ruoansulatusta ja parantavan ruokahalua sekä estävän ilmavaivoja. Korianteri myös stimuloi ja virkistää mieltä sekä alentaa kuumetta ja lievittää tulehduksia. Tämän lisäksi korianterilla on todettu olevan myös antioksidanttivaikutuksia ja onpa sitä pidetty lemmenlääkkeenäkin!

Korianteri on sellainen yrtti, josta joko tykkää tai sitten sitä inhoaa. Esimerkiksi äitini ei korianterista pidä, koska se "haisee ihan tiskirätiltä". Korianterin nimen historia onkin vähemmän mairitteleva: korianteri tulee kreikan sanasta 'koris', joka tarkoittaa sängyssä eläviä luteita. Näiden luteiden ja korianterin sanottiin haisevan samalta.

Korianterin maku miedontuu huomattavasti, kun sitä kypsennetään, joten tämä riisi menisi alas ehkä sellaiseltakin, joka ei korianteria suuremmin rakasta.


KORIANTERIRIISI
2:lle isoon nälkään, 3 - 4:lle pienempään

AINEKSET

4 dl basmatiriisiä

Vihreä tahna:
3 - 4 vihreää chiliä (tai maun mukaan)
4 rkl raastettua kookosta
iso kasa korianterin lehtiä

Popu/tadka:
1 rkl öljyä
1 tl sinapinsiemeniä
1 tl urad dalia (voi jättää poiskin)
1/2 tl kuminansiemeniä (jeeraa)
1 sipuli hienonnettuna
suolaa maun mukaan

VALMISTUS

1. Keitä riisi kypsäksi hieman tavallista pienemmässä vesimäärässä (näin riisi ei mene aivan mössöksi). Anna riisin levätä keittämisen jälkeen 20 - 25 minuuttia - älä siis koske tuona aikana riisiin lainkaan. Jos käyt heti käsiksi keitettyyn basmatiriisiin, riisinjyvät murtuvat ja hajoavat. Kun riisin antaa levätä, riisinjyvät säilyvät paremmin kokonaisina ja ehjinä.

2. Kuumenna pienellä pannulla tilkka öljyä ja ruskista kokonaisia chilejä siinä hetki. Pidä kansi päällä, koska öljy saattaa räiskyä.

3. Laita chilit, kookos ja korianteri tehosekoittimeen ja lisää pari lusikallista vettä. Jauha kaikki tasaiseksi, hienoksi massaksi. Lisää hieman vettä tarvittaessa. Massan pitäisi kuitenkin olla melko paksua, joten älä lisää liikaa vettä.

4. Kuumenna isossa pannussa öljy, ja valmista popu/tadka. Anna sinapinsiementen paukkua kannen alla ja lisää sitten urad dalit, jos käytät niitä. Paistele koko ajan sekoittaen, kunnes urad dalit ovat kullankeltaisia. Lisää jeeran siemenet ja paista viitisen sekuntia. Lisää pannulle sipuli ja paista, kunnes sipuli on läpikuultavaa ja saanut hieman väriä pintaan (5 - 10 minuuttia).

5. Lisää vihreä tahna sekä suolaa ja paista keskilämmöllä muutama minuutti hyvin sekoitellen. Kääntele lopuksi joukkoon riisi (erotellen riisinjyviä samalla toisistaan) ja kuumenna. Maista, tarvitaanko lisää suolaa.

Teluguksi Kothimeera Annam
Englanniksi Coriander RiceTOMAATTIPACHADI eli tomaattia jogurttikastikkeessa

4:lle hengelle

AINEKSET

hieman öljyä
2 tomaattia kuutioituna
2 - 3 vihreää chiliä paloiteltuna

Popu/tadka:
1/2 - 1 rkl öljyä
1 tl sinapinsiemeniä

4 dl jogurttia (Bulgarian tai itse tehtyä)
ripaus suolaa

VALMISTUS

1. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja lisää tomaatit ja chilit. Paista niitä keskilämmöllä ahkerasti sekoitellen, kunnes tomaatit ovat täysin hajonneita (kymmenisen minuuttia). Jäähdytä seosta hetki ja laita tomaatit ja chilit sitten tehosekoittimeen ja jauha tasaiseksi massaksi. Laita sivuun odottamaan.

2. Vatkaa jogurtti lusikalla tasaiseksi ja sekoita jäähtynyt tomaatti-chilitahna jogurtin joukkoon.

3. Kuumenna pienellä pannulla öljy ja anna sinapinsiementen paukkua kannen alla. Sekoita tämäkin seos jogurtin joukkoon. Mausta suolalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti