10. syyskuuta 2008

Kalapihvit intialaisittain


Sain näihin pihveihin idean pakastimessani olevista haukifileistä. En ole haukea pahemmin syönyt enkä ole sitä muistaakseni koskaan itse laittanut, sillä olen antanut itseni ymmärtää, että hauki on enemmän tai vähemmän roskakala. Mutta kun minulle kerran tarjottiin haukea (vielä valmiiksi fileoituna), niin en kai minä nyt ilmaisesta kalasta kieltäydy! Kyllä hauestakin kai jotain ruokaa voisi laittaa.

Koska olin myös kuullut puhuttavan, että hauki on ruotoinen ja mauton kala, päätin varmistaa, että hauki ei sellaisena minun ruokapöytääni päätyisi. Jauhoin hauen siis pihveiksi ja annoin sille intialaisen maustekylvyn. En halunnut käyttää pihveissä kananmunaa enkä mitään perinteisiä korppujauho-/vehnäjauhosysteemejä, joten laitoin sideaineeksi vain vähän kikhernejauhoja.

Täytyy sanoa, että olin aika ällistynyt lopputuloksesta, sillä pihveistä tuli todella maukkaita. Pihvit olivat meheviä ja maistuivat kevyesti valkosipulille, chilille ja muille mausteille. Väristäkin tuli kikhernejauhojen ja kurkuman ansiosta kivan keltainen. Varsinkin vaalealihaisen kalan hinta on nykyään pilvissä, joten olin todella ilahtunut, että halvemmastakin kalalajista saa näin hyvää ruokaa aikaiseksi.

Näihin pihveihin käy mikä tahansa vaalealihainen kala, mutta mitään kallista kuhaa ei kannata käyttää, koska kalan oma maku ei juurikaan tule näissä esiin.

Kikhernejauhoja (englanniksi gram flour, hindiksi besan).

TYKÖTARPEET
noin 10 pihviin

n. 300 g vaalealihaista kalaa fileenä
2 vihreää chiliä hyvin hienonnettuna
1 tl inkivääri-valkosipulitahnaa (tai 1 valkosipulinkynsi ja pieni pala inkivääriä raastettuna)
1 tl korianterijauhetta
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl chilijauhetta
1 tl suolaa
pieni kourallinen korianterinlehtiä hienonnettuna
puolikkaan sitruunan mehu
1/2 dl kikhernejauhoja

Lisäksi: kikhernejauhoja pihvien pinnalle

TEE NÄIN

1. Jauha kalafileet karkeasti tehosekoittimella tai muulla vempeleellä. (Pakastimesta otettu, vielä vähän kohmeinen kalakin sopii oikein hyvin.)

2. Sekoita jauhetun kalan joukkoon muut aineet.

3. Muotoile massa noin sentin paksuisiksi, haluamasi kokoisiksi pihveiksi. Pyöräytä pihvien molemmat puolet kikhernejauhoissa ennen paistamista (tämän vaiheen voisi varmasti jättää poiskin). Paista pihvit öljyssä melko kuumalla pannulla molemmin puolin.

1 kommentti: