20. syyskuuta 2008

Kukkakaali-cheddarjuustokeitto

Tykkään ihan hirveästi juustoista ja kun näin tämän keiton, johon tulee cheddarjuustoa, sitä oli aivan pakko päästä kokeilemaan. Cheddarjuusto ei ollut ennestään tuttu juusto - tiesin entuudestaan vain ne keltaiset läpyskät, joita laitetaan ilmeisesti hampurilaisten väliin - mutta ystävällinen täti kaupan juustotiskillä neuvoi laittamaan keittoon vahvaa, valkoista englantilaista cheddaria. Oikeassa tuo olikin, sillä vahvan makuinen juusto sopii tähän keittoon paremmin kuin hyvin.

Keiton pinnalle tein vielä valkosipulisia ruiskrutonkeja eli paistoin ruisleipäkuutioita ja hienonnettua valkosipulia tilkassa oliiviöljyä.

AINEKSET

6 dl maitoa
porkkana tai pari isohkoina paloina
1 sipuli karkeasti pilkottuna
timjaminoksa
pari laakerinlehteä

1 kukkakaali paloiteltuna
4 dl (kasvis)lientä

1 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
1/2 tl Dijon-sinappia
110 g cheddarjuustoa raastettuna
suolaa
valkopippuria
lehtipersiljaa hienonnettuna

TEE NÄIN

1. Laita maito, porkkana, sipuli, timjami ja laakerinlehti kattilaan. Anna kiehua hiljalleen, kunnes vihannekset ovat pehmeitä. Siivilöi maito kulhoon ja laita sivuun odottamaan (vihannekset ovat tässä vain antamassa maidolle makua - niitä ei siis enää tarvita).

2. Keitä kukkakaali kasvisliemessä kypsäksi. Kukkakaali saa olla aivan pehmeää. Laita tämäkin sivuun odottamaan.

3. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa ja lisää vehnäjauhot. Paista sekoitellen noin minuutin verran. Lisää siivilöity maito vähän kerrassaan koko ajan vispilällä sekoittaen. Kiehauta ja siirrä kattila pois liedeltä. Lisää Dijon-sinappi, raastettu cheddarjuusto sekä suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Lisää keitetty kukkakaali liemineen ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Koristele lehtipersiljalla.

Ohje on peräisin Rachel Allenilta, ohjelmasta Rachel's Favourite Food For Friends

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti