4. elokuuta 2008

Voikananpoika



Edit 13.2.2019: Uudempi (ja omasta mielestäni tietysti parempi ja helpompi) voikananpoikaohje löytyy täältä

*****

Vaikka tämä on yksi lempikanaruoistani, sitä tulee tehtyä aivan liian harvoin. Syynä on tietysti se, että broileria pitää marinoida melko pitkä aika, ja se tuppaa minulta aina unohtumaan. Mutta jos muistaa laittaa kanat marinoitumaan, niin loppu sujuu melkein itsestään, sillä tämä on muuten aika nopea ruoka.

Butter chickenhän on periaatteessa tandoorikanan jämiä tomaattikastikkeessa, eli samaa marinadia käytetään sekä tandoorikanaan että voikananpoikaan. Broilerin voi tehdä vuorokauttakin aikaisemmin - kanat voi siis marinoida, kypsentää ja säilyttää jääkaapissa, ja tehdä kastikkeen vasta juuri ennen h-hetkeä.

Butter chicken on lähtöisin Punjabista, Pohjois-Intiasta, ja siksi tähän tuleekin garam masalaa. Tästä ruoasta on varmasti olemassa yhtä monta reseptiä kuin on tekijääkin, mutta minun reseptini on vuosien saatossa muokkautunut tällaiseksi.

Ohjeesta tulee noin neljälle
MARINADIIN TARVITAAN

n. 1/2 kg broileria (luutonta ja tietysti marinoimatonta)
(punaista elintarvikeväriä)

1 dl jogurttia
vajaa 1 rkl inkivääri-valkosipulitahnaa (tai 1 iso valkosipulinkynsi ja 2 cm:n pala inkivääriä hienoksi raastettuna)
1 tl korianterijauhetta
1/2 tl jauhettua kuminaa
1 1/2 tl chilijauhetta (tai maun mukaan)
1/2 tl garam masalaa
1 tl suolaa
1 rkl sitruunamehua

KASTIKKEEN AINEKSET

50 - 75 g voita tai gheetä (n. 4 - 5 rkl)
1 tl inkivääri-valkosipulitahnaa (tai 1 pieni valkosipulinkynsi ja 1 cm:n pala inkivääriä hienoksi raastettuna)
2 vihreää chiliä hienonnettuna (tai sen verran kuin itse haluat)
1 tölkki (400 g) kokonaisena säilöttyjä tomaatteja pieniksi pilkottuina, liemineen (ks. kommentti alla)
1 tl chilijauhetta (tai maun mukaan)
1/2 tl garam masalaa
1 tl suolaa
n. 1 dl vettä
n. 1/2 dl kermaa (voi jättää poiskin)

PROSESSI

1. Leikkaa broileri pienehköiksi paloiksi. Jos käytät elintarvikeväriä, sekoita pieni lusikankärjellinen väriä tilkkaan vettä. Sekoita kulhossa broilerinpalat ja elintarvikeväri huolellisesti. Väriin ei kannata koskea käsin, jos ei halua punaisia sormia... Yhdistä toisessa astiassa jogurtti ja muut marinadin ainekset.

2. Lisää marinadi kulhoon ja kääntele broilereita marinadissa. Peitä kulho hyvin, sillä marinadi tuoksuu aika voimakkaasti - tai vaihtoehtoisesti laita broileri ja marinadi pussiin. Marinoi broileria jääkaapissa 6 - 8 tuntia (lyhyempikin aika riittää, jos on kiire, ja kauemminkin saa marinoida). Sekoita broilereita kulhossa/kääntele pussia muutaman kerran marinoimisen aikana.

3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita broilerit vartaisiin ja vartaat jonkin astian päälle. (Toki broilerit voi kypsentää ilman vartaitakin esim. uunipellillä, mutta silloin ne muhivat marinadissa ja jäävät vähän vetisiksi.)


4. Kypsennä uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes broilerit ovat kypsiä. Jos sinulla on mahdollisuus grillata broilerit grillissä, niin aina parempi, koska grillillä saa broileriin aidomman, paahdetun, maun. Älä kuitenkaan grillaa liian kauaa, ettei broileri kuivu.

5. Poista kypsät broilerit vartaista ja laita sivuun odottamaan. Sulata pannulla voi ja paista siinä inkivääri- valkosipulitahnaa ja chilejä muutama minuutti. Lisää sitten tomaatit, chilijauhe, garam masala, suola ja vesi ja hauduta keskilämmöllä kannen alla 10 - 15 minuuttia, kunnes kastike on hieman sakeutunut. Lisää joukkoon kypsät broilerit ja hauduta vielä 5 - 10 minuuttia . Lisää kerma ja sekoita.

Voikananpoika sopii yhtä lailla leipien, esimerkiksi chapatien tai naan-leivän, kuin riisinkin kera tarjottavaksi. Jos haluat täydentää ateriaa vielä kasvisruoalla, joku kuiva kasvisruoka, esim. paistetut pavut, paistetut paprikat ja perunat tai linssit pinaatin tai mangoldin kera ovat hyvä vaihtoehto.

KOMMENTTEJA
  • Itse pidän melko sileästä kastikkeesta, ja siksi käytän joko kuorittuja tomaatteja pilkottuna tai paseerattuja tomaatteja. Yhtä hyvin voi käyttää tomaattimurskaa tai tuoreita tomaatteja. Käytän säilöttyjä tomaatteja senkin takia, että niillä tulee punaisempi kastike kuin tuoreilla tomaateilla.
  • Jos haluat päästä vähemmällä tiskillä, laita vartaiden alusastiaan folio, johon broilerinpalojen nesteet valuvat.
  • Elintarvikeväri ei ole välttämätön, mutta sillä saadaan tällä ruoalle tyypillinen punainen väri. Tietysti väriä tulee chilijauheestakin.
Englanniksi Butter Chicken
Hindiksi Murgh Makhani

2 kommenttia:

  1. Voiko tuota gheetä ostaa jostakin vai pitääkö sitä tehdä itse?

    VastaaPoista
  2. Gheetä voi ostaa ainakin aasialaisista kaupoista Hakaniemestä, jos siis sattuu asumaan pääkaupunkiseudulla... Ei sitä ole vaikea tehdä itsekään. Hyvät englanninkieliset ohjeet löytyvät esimerkiksi Indiran blogista, hakusanoilla 'homemade ghee (neyyi)'. Blogin osoite on http://www.nandyala.org/mahanandi/ Tähän kommenttiin ei valitettavasti näköjään saa lisättyä suoraa linkkiä...

    VastaaPoista