17. marraskuuta 2008

Rava dosa


Rava dosassa (eli mannasuurimodosassa) on monta etua tavalliseen dosaan verrattuna: sitä varten ei tarvitse jauhaa mitään, taikinaa ei tarvitse hapattaa ja taikinan käsittely ja paistaminen on paljon helpompaa. Rava dosa on kuitenkin lähes yhtä hyvää kuin tavallinen dosakin - itse ainakin fanitan todella näitä intialaisia rapeita "lettuja". Rava dosan aineksetkin löytyvät lähikaupasta, joten ei edes tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Ainoa hieman tarkkuutta vaativa asia, kuten dosissa yleensäkin, on se, että pannu on riittävän kuuma.

Tätä rava dosa -taikinaa olen käyttänyt sellaisena perusohjeena. Taikinaan voi lisätä myös raakaa hienonnettua sipulia, raastettua inkivääriä, raastettua kookosta, hienonnettuja cashew- tai maapähkinöitä, tuoretta korianteria, hajupihkaa tai mustapippuria. Toisaalta dosataikinasta voi myös tehdä riisutun version ja jättää kaikki krumeluurit pois ja käyttää ainoastaan mannasuurimoita, jauhoja, suolaa ja vettä.

RAVA DOSA
noin 12 dosaan

2 dl mannasuurimoita (ravaa)
1 dl riisijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
2 rkl jogurttia
1 tl kuminansiemeniä (jeera)
1 vihreä chili hienonnettuna
muutama currylehti hienonnettuna (voi jättää poiskin)
1 tl suolaa
noin 5 ½ dl vettä

VALMISTUS

1. Laita kaikki aineet kulhoon ja lisää vettä vähitellen, kunnes saat melko ohuen taikinan. Taikina saa olla lettutaikinaa huomattavasti ohuempaa, mutta kuitenkin paksumpaa kuin maito. Sekoita hyvin ja anna taikinan levätä vähintään puoli tuntia, mieluiten tunnin tai kauemminkin. Taikinan voi tehdä jo edellisenä päivänäkin - ota tällöin taikina huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista.


2. Kuumenna matalareunainen paistinpannu hyvin kuumaksi - esimerkiksi lettupannu käy oikein hyvin. Sekoita taikinaa ja lisää tarvittaessa vettä, jotta saat taas ohuen taikinan (taikina paksuuntuu odotellessaan). Laita pannulle tilkka öljyä ja lisää kauhallinen taikinaa pannulle. Levitä taikina pannulle nopeasti isohkoksi rinkulaksi ja lisää taikinaa sitten välittömästi ohuelti myös rinkulan keskelle, jotta saat yhtenäisen letun. Jos pannu on tarpeeksi kuuma, taikina alkaa välittömästi pannulle päästessään sihistä ja "pitsittyä". Jos pannu ei ole tarpeeksi kuuma, taikina ei reagoi mitenkään vaan jämähtää pannulle tasaiseksi lätyksi. Jos näin käy, anna pannun kuumentua vielä hieman lisää, ennen kuin lisäät taikinan seuraavaa dosaa varten. Aina kun otat kulhosta taikinaa, sekauta ja ota taikinaa "pohjia myöten", koska jauhot tuppaavat laskeutumaan pohjalle.

3. Ripottele dosan ympärille lusikalla hieman öljyä ja anna dosan paistua, kunnes se on alapuolelta ruskea ja pintapuolelta kuiva. Dosaa ei välttämättä tarvitse kääntää, mutta jos haluat paistaa toisenkin puolen tai jos dosa on paksu, käännä dosa ja paista vielä hetki, kunnes dosa on rapea.

Nämäkin dosat ovat parhaita suoraan pannulta tulleina, joten paistajan osa on taas epäkiitollinen - katsella kuola valuen, kun muut syövät... Tosin kuormastakin saa syödä :-D.

Tarjoa rava dosat jonkun chutneyn (esim. kookos- tai pähkinächutneyn), podin (esim. currylehtijauheen), sambharin tai kuivan kasvisruoan, vaikkapa peruna- tai kukkakaalicurryn kanssa.

4 kommenttia:

 1. Onpa hienon nakoisia rava dosia!

  VastaaPoista
 2. Onpa upea resepti taas jälleen, ja hieno kuva myös:) Hippu, millaisella pannulla paistat dosat?Onko sulla joku erikoinen pannu sellaiseen?

  VastaaPoista
 3. Oops, mähän olen pöhkö,siellähän se lukee ihan selvästi sun reseptissä että matalareunainen pannu......

  VastaaPoista
 4. Kiitos Anna ja kiitos Yaelian :-)

  Nuo dosat paistoin tosiaan ihan tavallisella pinnoitetulla lettupannulla. Ei ole pinnoitteet ainakaan vielä kärsineet, vaikka pannu pitääkin kuumentaa aika kuumaksi :-)

  VastaaPoista