18. marraskuuta 2008

Paistettua kukkakaalia pakastetuilla currylehdillä

Currylehdillä maustetun riisin yhteydessä Unelias kokki vinkkasi, että pakastettuja currylehtiä saa Vii Voanista, Hakaniemestä, ja tämä tieto ilahdutti currylehtien ystävää suuresti. Nyt pitäisi enää ottaa selvää, ovatko nuo pakastetut lehdet kuivattuja kummempia vai olisivatko ne yhtä hajuttomia ja mauttomia kuin kuivatut currylehdetkin.

Oli siis hyvä aika kaivaa koepakastamani currylehdet ulos ja laittaa ne pieneen testiin. Currylehtien ulkonäköön pakastaminen ei ollut vaikuttanut juuri mitenkään, paitsi että lehtien väri oli muuttunut hieman valjummaksi. Joidenkin lehtien pinnalla oli hieman "jäähilettä", mutta lehdet olivat säilyneet irtonaisina, ja rasiasta oli helppo ottaa tarvitsemansa muutama lehti. Vaikka heitin currylehdet suoraan pakastimesta kuumaan öljyyn, ne eivät rätisseet öljyssä yhtään sen enempää kuin tuoreet lehdetkään. Ja mikä ilahduttavinta: pannulta nousi aivan oikea currylehtien tuoksu! Tuoksun ja paistokäyttäytymisen perusteella en kyllä itse olisi osannut erottaa pakastettuja currylehtiä tuoreista. Makukin oli lähes sama, ehkä vain astetta miedompi.

Hieman mietitytti tuossa vain se, että nuo minun currylehteni olivat olleet pakastimessa vasta viikon. Mahtaisikohan tuoksusta ja mausta olla mitään jäljellä, jos currylehdet olisivat olleet pakastimessa vaikkapa kuukausia? Toisaalta nuo currylehdet ovat kuitenkin sen verran "vankkaa tekoa" (verrattuna vaikkapa hentoisiin yrtteihin), että ne saattavat säilyä pidemmänkin aikaa ihan aromikkaina, jos vain ovat hyvin pakattuina tiiviissä rasiassa tai pussissa. Loppukaneettina voidaan siis sanoa, että pakastettujen currylehtien tulevaisuus näyttää melko valoisalta! Ainakin ne ovat sata kertaa parempi vaihtoehto kuin kuivatut currylehdet!

Currylehdistä kukkakaaliin... Tämä kukkakaaliruoka on oikea perus-perus-talimpu, jossa ei ole mitään maata mullistavaa. Talimpu ja vepudu tarkoittavat teluguksi kuivana paistettua, kastikkeetonta ruokaa. Yleensähän intialainen ateria koostuu aina erirakenteisista, -makuisista ja -värisistä ruokalajeista, ja jokin kuiva ruokalaji (dry dish vs. gravy; fry vs. 'curry') on aina yksi aterian osista. Näitä kuivia ruokia on mukava syödä erilaisten leipien, esim. chapatin, tai dosan kanssa. Yleensä lisään talimpuun lopuksi vielä muutaman lusikallisen hienonettua kookosta, mutta nyt laiskotti niin pahasti, että en jaksanut tuotakaan hienontaa. Hyvää oli silti!


AINEKSET
iso annos kahdelle

hieman öljyä
½ tl sinapinsiemeniä
½ tl kuminansiemeniä (jeera)
muutama currylehti (voi jättää poiskin)
1 - 2 tuoretta vihreää chiliä hienonnettuna (punaiset kuivatutkin käyvät)
1 - 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 sipuli hienonnettuna
ripaus kurkumaa
(1 - 2 perunaa raakaa perunaa kuutioituna)
1 iso kukkakaali pilkottuna melko pieniksi paloiksi
suolaa
½ - 1 tl korianterijauhetta
(pari rkl tuoretta raastettua kookosta)

1. Kuumenna öljy pannussa ja anna sinapinsiementen paukkua kannen alla. Lisää kuminansiemenet ja currylehdet ja paista hetki sekoitellen. Lisää sitten chili, valkosipuli ja sipuli ja paista keskilämmöllä välillä sekoitellen, kunnes sipuli on saanut hieman väriä. Lisää kurkuma.

2. Jos käytät perunaa, lisää se nyt ja paista, kunnes peruna on hieman pehmentynyt, ja lisää sitten kukkakaali ja suola. Paistele silloin tällöin sekoitellen, kunnes kukkakaali on pehmentynyt. Lisää korianterijauhe (ja kookos, jos käytät sitä) ja paista vielä viitisen minuuttia. Älä ylikypsennä kukkakaalia - se saa olla hieman al denteä.

Tarjoa riisin ja jogurttikastikkeen, jonkun leivän tai dosan kanssa.

Teluguksi Cauliflower Talimpu (joitakin kasviksia kutsutaan AP:ssa niiden englanninkielisillä nimillä )
Enkuksi Cauliflower Fry

7 kommenttia:

  1. Nami,rakastan kukkakaalia kaikkine variaatioineen,tämä on hyvä ohje, kiitos Hippu:)Sääli kun en tiedä mistä noita currylehtiä löytyisi, tiedän että monet intialaisperäiset ihmiset kasvattavat niitä täällä jos on oma puutarha, mutta en tunne sellaisia enkä ole kaupoissa nähnyt.

    VastaaPoista
  2. Kukkakaali on munkin suurta herkkua :-) Sitä tulee vaan tehtyä ihan liian harvoin, enkä tajua miksi. Tulee raahattua kaiken maailman ihmevihanneksia kaupoista, vaikka kukkakaalia olisi saatavilla aina ja ihan lähikaupasta... :-) Pitää varmaan tehdä asiaan parannus.

    Älä sure, ei tuo currylehtien puuttuminen maata kaada - ihan yhtä hyvää tulee ilman niitäkin :-)

    VastaaPoista
  3. Hippu, sulle on tunnustus blogissani:)

    VastaaPoista
  4. Kiitsa raportista! Mukavaa tietää että niiden maku siis hipoo autenttista :)

    VastaaPoista
  5. Yaelian, kiitos :)

    Anna: ei kestä :) Mulle ainakin nuo menivät melkeinpä tuoreista, tai sitten meikäläisen makuaisti on jotenkin tärveltynyt :D

    VastaaPoista
  6. Pakko myöntää, että on kyllä ihan superherkun näköistä ruokaa!
    Harmi kun asun näinkin kaukana pääkaupunkiseudusta, ei currylehtiä ole oikein mahdollisuutta mistään ostaa. :/
    Kukkakaaliruoat ovat miun mieleen, ja curry samoiten.
    Oikein hauskaa joulunaikaa siulle!

    VastaaPoista
  7. No voi harmi, Insanity, että currylehdet ovat niin pitkän matkan takana...:-( Aika vaikea niitä on kyllä täältä pääkaupunkiseudultakin ollut löytää, paitsi kuivattuna. Mutta kyllä ilman niitäkin aika hyvin pärjää!

    Oikein ihanaa joulun aikaa sullekin :-)

    VastaaPoista