15. marraskuuta 2008

Intialainen kesäkurpitsavanukas


Ihanan ja innovatiivisen Appelsiineja ja hunajaa -blogin kurpitsajäätelön innoittamana alkoi tehdä mieli jotakin jälkiruokaa, johon tulee kesäkurpitsaa. Muistelin nähneeni kiinnostavan intialaisen vanukkaan ohjeen Zaiqa-blogissa, joka on omistettu Hyderabadin modernille keittiölle. Tuossa ohjeessa ei tietenkään käytetty kesäkurpitsaa vaan pullokurpitsaa (kuvassa), mutta arvelin, että kesäkurpitsa menisi sen tilalla oikein hyvin, koska vihannes raastettiin ja keitettiin maidossa. Jippii, melkein kaikkia aineksiakin oli kotona - paitsi maitojauhetta, joten mitä sen tilalle? En oikein ymmärtänyt maitojauheen funktiota tuossa ohjeessa, koska kheer- ja payasam -tyyppisiin vanukkaisiin ei tietääkseni yleensä tule maitojauhetta. Mutta ehkä sen oli tarkoitus hieman sakeuttaa vanukasta.

Tuo jälkkäri unohtui, kun jatkoin surffailumatkaani netissä eteenpäin. Appelsiineja ja hunajaakin oli taas päivittynyt, joten käväisin lukemassa, mitä kivaa blogissa sinä päivänä olisi. Ja katsopas vain - kuin tilauksesta Yaelian oli postannut ohjeen cashewmaidolle, jota voisinkin heti kokeilla tuossa vanukkaassa! Se ainakin sakeuttaisi vanukasta ja sopisikin siihen varmasti kuin nenä päähän! Kiitokset siis Yaelianille sinne Israeliin loistavasta ideasta... :-)

En ollut väärässä, sillä vanukkaasta tuli todella hyvää. Vetäisin tätä koko kulhollisen ja muistin vasta syötyäni, että ai niin, oliko tässä sitä kesäkurpitsaakin.

KADDU KI KHEER (tai siis kesäkurpitsakheer...)
neljälle-kuudelle

400 g kesäkurpitsaa (itse laitoin vain noin puolikkaan kurpan, joka riitti aivan mainiosti)
5 dl maitoa
1 rkl suolattomia pistaasipähkinöitä karkeasti hienonnettuna
1 rkl mantelilastuja
1 rkl hienonnettuja saksanpähkinöitä
1 rkl (sulttaani)rusinoita hienonnettuna
½ dl maitojauhetta
2/3 dl sokeria
jauhettua kardemummaa maun mukaan (elikkäs paljon)
hyppysellinen sahramia

Itse korvasin tuon maito- & maitojauheyhdistelmän laittamalla puolet maitoa ja puolet cashewmaitoa. Tuo cashewmaito toimi aivan loistavasti, ja kehtaisinpa jopa väittää, että tuolla yhdistelmällä saattaa tulla jopa parempaa vanukasta kuin pelkällä maidolla tehdystä.

VALMISTUS

1. Pese, kuori ja halkaise kesäkurpitsa. Jos kesäkurpitsan siemenet ovat kovin suuria, kaavi ne lusikalla pois. Kaada 4 dl maitoa paksupohjaiseen kattilaan, kiehauta ja anna kiehua hiljakseen kymmenisen minuuttia. Varo, ettei maito kiehu yli.

2. Liuota maitojauhe loppumaitoon ja kaada seos kattilaan. (Itse lisäsin sekä maidon että cashewmaidon kerralla kattilaan ja keittelin sitä sitten tuon kymmenisen minuuttia ennen muiden ainesten lisäämistä.) Lisää raastettu kesäkurpitsa, pähkinät, rusinat, sokeri, kardemumma ja sahrami.

3. Keittele miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia, kunnes kesäkurpitsa on pehmeää, seos on hieman paksuuntunut ja muuttunut hieman kellertäväksi väriltään. Siirrä vanukas pois liedeltä.

Tarjoa lämpinä tai kylmänä. Varsinkin lämpimänä tämä on aivan ihanaa!

Ja vaikkei tämä mikään matkailublogi olekaan, tässä kuitenkin vielä loppukevennyksenä pari kuvaa Hyderabadista, tämän jälkkäriohjeen kotikaupungista.

Katunäkymää Charminar-muistomerkin huipulta otettuna.

Taiteellisia pensaita maailman suurimmassa elokuvakaupungissa, Ramoji Film Cityssä.

2 kommenttia:

  1. Kiitos Hippu kehuista:)

    Ihanan jälkkärin oletkin keksinyt laittaa, heti tekee mieli kokeilla!

    Ja ihanat nuo elefanttipuut, täällä mun lähistöllä on myös pari kivaksi leikattua puuta,esim. nallekarhu, kiinalainen mies ja taisi siellä fanttikin olla,pitäisi mennä kuvaamaan..
    Ja kirjoitin sulle vastauksen siitä grillipannusta sinne sienien kommenttiin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Yaelian :-) Kuulostaa hauskoilta nuo puut! Se nallekarhupuu varsinkin, kun olen sellainen nallefani :-)

    VastaaPoista