Yleistä asiaa currylehdistä
Currylehtiä saadaan
currylehtipuusta, jollainen kasvaa lähes jokaisen talon pihalla Etelä-Intiassa. Lehdet ovat puun ruoanvalmistuksessa käytettävä osa, mutta myös puun juuria käytetään lääkinnällisessä tarkoituksessa. Currylehtipuu on kotoisin Intiasta ja Sri Lankasta, mutta nykyään se on levinnyt intialaisten mukana muuallekin maailmaan, mm. Kaakkois-Aasiaan.
Currylehtipuuta ei tule sekoittaa
curry-yrttiin, joka kasvaa Välimerellä ja jolla ei ole mitään tekemistä currylehtien kanssa. Currylehdillä ei myöskään ole mitään tekemistä
curryjauheen kanssa, joka on brittien kehittelemä jauhemausteseos, ja sisältää mm. kurkumaa ja korianteria. Britit halusivat jäljitellä Intian makuja kotimaassaankin, ilman että heidän tarvitsi käyttää tuoreita mausteita, ja näin syntyi curryjauhe.
Currylehdet ruoanvalmistuksessa
Currylehtiä käytetään varsinkin Etelä-Intiassa maustamaan melkein kaikenlaisia ruokia, mm. kasviksia, linssejä, kanaa ja riisiä. Currylehdistä tehdään myös pachadia (eräänlaista chutneytä) ja niitä voidaan jauhaa muiden mausteiden kanssa maustejauheeksi (ohje tässä postauksessa). Tavallisimmin currylehdet lisätään kuumaan öljyyn, jolloin currylehdissä oleva eteerinen öljy vapautuu ja maustaa ruokaa. Currylehtiä käytetään mausteena tavallisesti noin 5 - 15 lehteä kerrallaan. Currylehdet (kuten tuoreet chilitkin) räiskyvät hieman, kun ne lisätään kuumaan öljyyn, joten ei kannata olla ihan naama kiinni kattilassa.
Currylehdet maistuvat hieman kitkerälle ja niissä voidaan erottaa aavistus sitrusmaista makua. Jotkut eivät syö lehtiä, mutta toiset taas syövät (näin teen itsekin), joten mitään harmia lehdistä ei todellakaan ole, vaikka ne söisikin.
Terveydelliset vaikutukset
Currylehdet sisältävät runsaasti mm. ravintokuitua, A- ja C-vitamiinia sekä erityisen paljon karoteeneja. Karoteenipitoisuus on jopa niin suuri, että currylehdistä tehty jauhe on sisällytetty osaksi lasten lounasta
anganwadi-keskuksissa, joissa köyhimpien perheiden lapset saavat terveellistä ruokaa, rokotuksia ja terveysvalistusta.
Kaikkein merkittävin currylehtien terveysvaikutuksista on sen vaikutus ruoansulatukseen ja vatsan toimintaan yleensäkin. Currylehdet lisäävät syljen ja muiden ruoansulatukseen osallistuvien nesteiden erittymistä, mikä parantaa ruoansulatusta. Currylehdet ovat mieto laksatiivi ja niitä käytetään luonnonlääkkeenä mm. pahoinvointiin, ennenaikaiseen hiusten harmaantumiseen, palovammojen ja ruhjeiden hoitoon, hyönteisten puremiin, munuaisvaivoihin ja jopa diabeteksen ennalta ehkäisyyn.
Tuoreiden currylehtien korvaaminen ja säilyvyys
Jos tuoreita currylehtiä ei ole saatavilla, kuivattujakin voi käyttää. Kuivatuissa lehdissä tosin ei ole jäljellä enää juuri mitään tuoreiden lehtien mausta ja tuoksusta, joten kuivatut lehdet voi jättää kokonaan poiskin, jos tuoreita ei ole käytettävissä.
Tuoreet currylehdet säilyvät parhaiten, jos niitä ei irrota oksasta kuin juuri ennen käyttöä. (Hakaniemestä jostakin kaupasta kerran ostamani lehdetkin olivat vielä kiinni oksissaan ja ne säilyivät yllättävän hyvin). Oksat lehtineen kannattaa säilyttää tiiviissä muovipussissa jääkaapissa, jossa ne säilyvät hyvinä useamman viikon. Oksista irroitetut currylehdet säilyvät hyvinä vain muutaman päivän. Currylehtien pitäisi kestää pakastamistakin, mutta itse kokeilin pakastamista vasta nyt ensimmäistä kertaa, joten omakohtaista varmuutta asiasta ei ole.
Currylehdet voi kuivata, jolloin niiden säilyvyys paranee huomattavasti, sillä kuivatut currylehdet säilyvät lähes rajattomasti. Itse olen kuivannut currylehdet vain niin, että olen levittänyt ne sanomalehden päälle ja antanut niiden olla normaalissa (melko kuivassa) huoneilmassa pari päivää. Lehdet kuivuvat näin oikein hyvin ja säilyvät todella pitkään tiiviissä rasiassa.
Tietolähteitä & lisää tietoa currylehdistä:
Fat Free Kitchen: Curry Patta (Curry Leaves)Gernot Katzer's Spice Pages: Curry LeavesHealthy.lifestyle: The Curry Leaf - The Magic In The KariveppillaiThe Hindu: The native ingredient of Indian subcontinentSäävälä, Minna (1998).
Nälän etnografiaa. Ruoka ja ravitseminen Etelä-Intiassa. (pdf) (Suomen Antropologi 1/1998)
MAUSTEINEN CURRYLEHTIJAUHE, Karivepaku podi
Podit eli jauheet ovat tärkeä osa
Andhra Pradesin ruokakulttuuria. Podeja tehdään esimerkiksi linsseistä, kookoksesta ja currylehdistä, ja currylehtijauhe onkin yksi Andhra Pradeshin tunnetuimmista podeista. Podeja syödään riisin ja gheen kanssa tai sitten dosien tai idlien kanssa. Joitakin podeja käytetään myös ruokien maustamiseen.
Currylehtijauhetta eli karivepaku podia.
AINEKSETnoin 1 ½ dl valmista jauhetta2 dl tuoreita currylehtiä (mitattuna tiiviisti pakattuna)
1 ½ rkl
chana dalia1 ½ rkl
urad dalia1 ½ rkl
chutney dalia6 - 7 punaista kuivattua chiliä
peukalonpään kokoinen pala
tamarindia½ rkl korianterijauhetta
1 tl suolaa
VALMISTUS1. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja lisää currylehdet. Paista niitä ahkerasti käännellen, kunnes ne ovat "kuivia" eli hajoavat puristettaessa kuten kuivatut lehdet. Tähän menee noin 5 minuuttia. Laita lehdet sivuun.
2. Kuumenna pannulla uudestaan tilkka öljyä ja lisää kaikki linssit ja chilit. Paista niitä ahkerasti sekoitellen, kunnes linssit ovat kevyen ruskeita ja chilitkin ovat saaneet väriä. Laita linssit sekä chilit tehosekoittimen kulhoon ja lisää tamarindi. Lisää tamarindi "kuiviltaan" - älä siis lisää yhtään vettä, koska silloin jauheesta tulee tahnaa ja säilyvyys heikkenee!
3. Jauha nämä ainekset karkeaksi rouheeksi ja lisää jauhetut mausteet sekä suola ja jauha edelleen hetki. Lisää lopuksi currylehdet ja käytä konetta muutama sekunti. Jauhe saa jäädä karkeahkoksi, joten ei kannata käyttää konetta liian kauaa. (Itselläni tuo jauhe meni vähän liiankin hienoksi.)
Jauhe säilyy tiiviissä purkissa huoneenlämmössä useamman kuukauden.
Teluguksi Karivepaku Podi
Enkuksi Curry Leaf Powder
Olipa mielenkiintoinen tietopaketti currylehdistä.Harmi, että sun currykasvi ei oikein viihtynyt Suomessa. Muuten, ostin sellaista raaasta ruokosokerista tehtyä intialaista jagria, semmoinen ruskea möykky, joka on makea muttei kuitenkaan ihan normaalin sokerin tapaista.Onko tuttua ja jos on, mihin sitä vois hyvin käyttää`?
VastaaPoistaJoo, tuo sokeri (joka tunnetaan myös nimillä gur ja jaggery) on kyllä ihan tuttua. Sitä käytetään Intiassa varsinkin makeisissa ja erilaisissa chutneyssä ja Länsi-Intiassa jopa mm. linssiruoissa. Itse en ole blogissani käyttänyt sitä vissiin vielä muualla kuin linssitäytteisissä letuissa
VastaaPoistahttp://tamarindheaven.blogspot.com/2008/09/
makeat-linssitytteiset-letut.html
ja inkiväärichutneyssä
http://tamarindheaven.blogspot.com/2008/10/
inkivrichutney.html
Palmusokerilla voisi varmaan kokeilla makeuttaa melkein mitä tahansa, ehkä ensin kuitenkin pieninä määrinä, koska siinä on aika omanlaisensa maku, joka saattaa vaatia vähän toteuttelua. Joskus oon ajatellut, että maku muistuttaa aika paljon hunajaa, joten sitä voisi ehkä kokeilla hunajan tilallakin!
Tuosta palmusokerista sanotaan vielä kaiken lisäksi, että se on terveydellekin paljon parempaa kuin tavallinen valkoinen sokeri, koska sitä ei ole käsitelty samalla tavalla kuin valkoista sokeria, joten siinä on paljon mm. mineraaleja ja vitamiineja tallella. Käytetäänpä sitä vissiin luonnonlääkkeenäkin (mutta mitähän Intiassa ei käytettäisi lääkkeenä... :-D)
Lisää tietoa tuosta palmusokerista ja sen terveydellisistä ominaisuuksista löytyy mm. täältä
http://www.sugarindia.com/jag.htm
ja täältä
http://www.healthandyoga.com/HTML/product/
jaggery.html
Kiitti, Hippu. Varmaankin on terveellisempi vaihtoehto, vaikka siinä onkin vähän eríkoisempi maku. Venezuelassa asuessani tuota samaa itse asiassa myytiin myös joka kaupassa, siellähän sokeriruokoa kasvaa paljon.En kuitenkaan sitä koskaan ostanut siellä.Menenkin kurkkaamaan noihin sun resepteihin, missä olet sitä käyttänyt.
VastaaPoistaKuinka muuten kävi sen pakastimisen kanssa? Mistä kaupoista saa ostaa tuoreita lehtiä Helsingissä?
VastaaPoistaHei, Ankerias Vipunen. :-) Pakastamisen kanssa kävi sillä lailla vähän huonosti, että currylehtien maku muuttui pakastamisen jälkeen aika pian sellaiseksi "heinämäiseksi". Muuten kyllä säilyivät ihan hyvin, ja pakastettuja lehtiä oli näppärä heittää ruokiin.
VastaaPoistaPakastan lehtiä kyllä yhä edelleenkin, silloin jos ostan enemmän lehtiä kerralla, mutta parhaiten lehdet säilyttävät makunsa, jos ne ovat esim. tiiviissä minigrip-pussissa jääkaapissa. Lehdet säilyvät sillä tavalla hyvän makuisina ja kuivumatta useampia viikkoja.
Viimeksi löysin tuoreita currylehtiä Aasialaisesta kaupasta (Aseanic Trading) Kolmannelta Linjalta, ja ostopäivä taisi olla perjantai. Hieman kyllä olin epäluuloinen lehtien suhteen, kun ne olivat peräisin muistaakseni Kamputseasta tms. :-)
Kiitos vinkeistä. Pitääkin olla tarkkana, kun menen seuraavan kerran Aseanickiin pandan-lehtiä hakemaan, että olisiko currynlehtiä mies.
VastaaPoistaUpea tietopaketti tämä blogi. Tilasin jo pirunpaskaakin maailmalta, kun luin kirjoittamasi jutun siitä.
Myös, ei mies. Pieni typo :-)
VastaaPoistaKiva jos tästä oli apua. :-) Ja toivottavasti löytyy currylehtiä! Täytyisi minunkin taas suunnata joku päivä Hakaniemeen pienelle etsintäretkelle. :-)
VastaaPoistaEn ymmärrä. Toisaalla sanot, että kuivatuissa lehdissä ei ole makua, toisaalla taas, että kuivatus onnistui hyvin.
VastaaPoista?
No sehän menee niin, että currylehtiä tulee aina yhdellä kerralla liikaa, jolloin niille on pakko tehdä jotain, kun eivät kuitenkaan säily tuoreina rajattomasti. Vaihtoehtoina ovat siis pakastaminen ja kuivattaminen. Pakastettuja lehtiä tulee vielä käytettyä, mutta ne kuivatut jäävät kumminkin aina syömättä. Kuivattamisen onnistuminen ei tarkoita siis sitä, että currylehdet tulisi myös syötyä. :-D
Poista