8. marraskuuta 2008

Endiivisalaatti

Nyt on pakko vähän avautua. Minulla on nimittäin aina ollut vähän vaikea suhde salaattiin. Salaatti on mielestäni aika turhaa ruokaa: mitä järkeä on tuhlata aikaa johonkin salaattiainesten pilkkomiseen, kun salaatti ei pidä nälkää kuitenkaan ja heti kohta joutuu taas roikkumaan jääkaapin ovessa? Tietysti salaatinkin saisi ruokaisammaksi lisäämällä joukkoon esimerkiksi pastaa, kanamunaa tai kanaa, mutta samalla vaivalla tekee jo lämpimän ruoankin, joka ainakin minulle maistuu salaattia paljon paremmin. Tiedän kyllä, että jokaisen pitäisi syödä päivittäin raakoja kasviksia, mutta... ehtiihän sitä huomennakin. Toki meilläkin syödään salaattia silloin tällöin, mutta silloin salaatissa pyörivät aina ne samat kurkut ja tomaatit, koska en viitsi uhrata yhtään enempää aikaa enkä ajatusta mokomaan "ruokaan". Tämä on varmaankin eräänlainen noidankehä: kun salaattia ei viitsi tehdä kunnolla, siitä ei myöskään pidä, ja koska salaatista ei pidä, siihen ei viitsi kuluttaa aikaakaan. Ota tästä nyt sitten selvää!

Joskus kuitenkin jokin salaattiohje vaikuttaa sellaiselta, että sen takia on valmis näkemään hieman vaivaakin. Kaikki pipoa kiristävät rasva- ja kalorirajoituksetkin unohtuvat - kerrankos täällä vaan eletään, kyllä elämästä pitää joskus nauttiakin! Tämä endiivisalaattiohje aiheutti juuri tuollaisen reaktion ja tämän salaatin takia olin valmis jopa tekemään erillisen kauppareissunkin. Endiivejä ei kaupasta löytynyt, mutta salaattisikuri sopi aivan hyvin korvikkeeksi.


Jotenkin tässä salaatissa kaikki ainekset sopivat lähes täydellisesti yhteen: hieman kirpeä ja rapea salaattisikuri, makeahko punajuuri, suolainen ja voimakas sinihomejuusto sekä paahdetut saksanpähkinät. Satunnainen kyläilijäkin, jonka kanssa tämän ruokailukokemuksen jaoimme, söi hartaasti nautiskellen ja tokaisi vain: "Älä ota tältä puolelta lautasta; nämä tällä puolella ovat minun!" Salaattia kannattaa siis tehdä reilusti, ettei se lopu kesken! :-D

ENDIIVISALAATTI

endiiviä tai salaattisikuria
keitettyä punajuurta kuutioina
saksanpähkinöitä
sinihomejuustoa, esim. Roquefort (Aurakin osui ja upposi)

Pähkinävine: 1 osa punaviinietikkaa, 3 osaa saksanpähkinäöljyä, vastajauhettua mustapippuria
(sormi)suolaa

1. Paahda saksanpähkinöitä kuivalla pannulla ja rouhi ne karkeasti.

2. Poista endiiveistä tai salaattisikurista päällimmäiset lehdet sekä kanta. Irrottele lehdet varovasti ja levitä ne tarjoilulautaselle.

3. Levitä punajuurikuutiot, rouhitut saksanpähkinät ja murusteltu sinihomejuusto lehtien päälle.

4. Sekoita punaviinietikka, saksanpähkinäöljy ja pippuri hyvin keskenään ja ripottele salaatin päälle. Ripottele päälle myös suola.

Laura Calder: French Food at Home

2 kommenttia:

  1. Sinihomejuuston ja saksanpähkinöiden liitto on aina onnistunut!

    VastaaPoista
  2. Mulle oli aivan uusi tuttavuus tämä yhdistelmä, mutta oikeassa olet, sopivat kyllä tosi hyvin yhteen! Nam nam.. :-)

    VastaaPoista