3. marraskuuta 2008

(Älä) kokeile tätä kotona

Kaikkea se mukavuudenhalu teettääkin. Sohvaperunakin heräsi ja melkein putosi sohvalta, kun täti tv:ssä kirkkain silmin vakuutteli: "Tämä muffinssitaikina säilyy jääkaapissa 30 päivää. Taikinasta voi milloin vain ottaa osan ja lisätä siihen vaikkapa suklaapaloja. Lopun taikinan voi laittaa taas takaisin jääkaappiin ja leipoa muffinsseiksi silloin kun haluaa. Taikina vain paranee vanhetessaan." Tämäpä loistavaa! Jos siis illalla kello 23.45 alkaisi tehdä mieli yhtä muffinssia, voisin vain kaivaa jääkaapista valmista taikinaa ja leipoa yhden.

En aivan uskonut tuota väitettä, mutta olihan ohje sentään Rachel Allenin, joka on yksi suosikkikokeistani ja jonka ohjeet olen monet kerrat hyviksi havainnut. Päätin siis testata ohjetta: teen muffinssitaikinan, annan olla sen 30 päivää jääkaapissa, leivon ja syön ja katson, millainen on lopputulos ja jäänkö henkiin. Ostin vielä oikein tuoreet munatkin - pitihän niiden munia jääkaapissa kuukauden päivät. Rupesin tekemään taikinaa täydellä tohinalla, kunnes huomasin, että voi pyhä sylvi, taikinaanhan tulee myös maitoa. Miten maito muka säilyisi kuukauden päivät jääkaapissa? Koska olin kuitenkin jo aloittanut taikinan teon, enkä ole mikään leipurikemisti muutenkaan, en jaksanut pohtia asiaa sen enempää.

Tuore taikina tuoksui todella houkuttelevalta ja maistui erittäin hyvältä - osa katosi mystisesti, ennen kuin ehti edes jääkaappiin asti... Sitten ei muuta kuin tiivis kansi päälle ja astia jääkaappiin. Nähdään viimeistään 30 päivän päästä!

Parin viikon kuluttua kävin kerran raottamassa astian kantta ja katsomassa, miten siellä voitiin. Ihan hyvältä näytti, vaikka hyvä tuoksu olikin hävinnyt eikä taikina ollut mitenkään "turvonnut", vaikka ohjeessa niin väitettiin. Kansi päälle ja heippa taas.

Meni koko kuukausi ja ihme kyllä, kertaakaan ei tehnyt muffinssia mieli, vaikka sitä taikinaa olisi nyt ollutkin siellä jääkaapissa... 30 päivän päästä taikina oli tummunut ja näytti vähän mämmiltä. Ei se kuitenkaan mitenkään vastenmieliseltä näyttänyt tai haissut. Lisäsin taikinaan vettä Rachelin ohjeen mukaan, jotta sain siitä taas löysähkön puuron omaista. Sitten vain taikina muffinssivuokiin ja uuniin. Tapani mukaan tungin muffinssivuoat taas liian täyteen taikinaa, mutta kyllä se juuri ja juuri vuoissa pysyi. Tuli muuten aika komeita muffinsseja!


Muffinsseista tuli todella kuohkeita ja möyheviä, joten niiden rakenteesta ei kyllä olisi mitenkään uskonut, että taikina on todellakin ollut jääkaapissa 30 päivää.


Seuraavaksi päästään haju- ja makutestiin ja tässä omalla kohdallani ongelmat sitten alkoivatkin. Jos joku olisi tuonut eteeni tällaisen muffinssin ilman että olisin tiennyt mitään sen historiasta, olisin luultavasti tyytyväisenä syönyt muffinssin ja ehkä pitänytkin siitä. Vehnäleseetkin, joista en periaatteessa kauheasti muuten pidä (tulee liian terveellinen fiilis, kun niitä syö!), olisivat menneet muffinsseissa sen suuremmitta ongelmitta.

Mutta. Nyt en pystynyt suhtautumaan muffinssiin neutraalisti, vaikka kuinka yritin. Takaraivossa nimittäin jyskytti koko ajan ajatus siitä, että taikina oli muhinut jääkaapissani kuukauden päivät. Mitä kaikkea siinä ajassa ehtiikään tapahtua. Urpilainenkin ehti kokea nousun ja laskun ja paeta Amerikkaan asti.

Muffinssit muka haisivat navetalle ja maistuivat navetan hajulle. Valitettavasti joudunkin jääväämään itseni tästä testistä kokonaan ja sanomaan vain, että koettakoon se, ken haluaa. Tuoreesta taikinasta tehtynä nämä muffinssit olisivat varmasti erihyviä, ja kyllä 30 päivän päästäkin vielä jää henkiin.

Testin lopputulos: niin suurta muffinssinhimoa minulle ei tule, että tekisin näitä uudestaan.

7 kommenttia:

 1. Heh,kyllä mäkin olisin aika epäluuloinen maistamaan muffineita, joiden taikinan tiedän muhineen jääkaapissa kokonaisen kuukauden.Mutta hyvän näköisiä ne ainakin on.

  Mä taas olen kokeillut sellaista leipätaikinaa ,jota pidetään jääkaapissa,ja käytetään tarpeen mukaan.Senkin pitäisi parantua vanhetessaan,mutta en mä mitään parannuksia huomannut,muuten oli kätevää kun taikina säilyi pitkään jääkaapissa ja pystyi ottamaan siitä silloin kun tarvitsi.

  VastaaPoista
 2. Huii, kestomuffareita.. Todella pelottavaa. Mä oon kuullut vain, että jotkut tekevät kuivista aineista valmiin muffarimixin kaappiin, mutta koko taikina...

  VastaaPoista
 3. Rossana: Juu, nämä ovat todellisia kestomuffareita, jotka kestävät isältä pojalle, kun ei kukaan niitä suostu syömään :-D

  Yaelian: Tuota kestoleipätaikinaakin olen joskus harkinnut, kun olisi niin kiva saada aamulla tuoreet sämpylät mahdollisimman vähällä vaivalla. Taidan kuitenkin jatkaa aamuisin Weetabix-linjalla, ja jättää nämä kestotaikinakokeilut sikseen!

  VastaaPoista
 4. Tipahdin! :D Liika tieto joidenkin ruokien alkuperästä tosiaan tappaa himon ja nälän aika tehokkaasti. Muistan, kun kokeilin syödä mm. tempehiä ensimmäistä kertaa enkä saanut sitä alas, koska ensinnäkin se näytti toukan munilta ja toiseksi Wikipedia tiesi sen koostuvan käytännössä soijapavuista ja sienirihmastosta. Iu!

  Mutta niin, muffinien valmistus ei mielestäni ole niiiin vaikeaa ja aikaa vievää, ettenkö jaksaisi tehdä aina uuden taikinan. Eli en osta tätä ideaa ollenkaan. Herkuilta silti näyttävät! :)

  VastaaPoista
 5. Mari: Ei se muffinssitaikinan teko tosiaankaan ole kamalan vaikeaa, mutta perhana kun ei voi tehdä vain yhden muffinssin taikinaa. Sitten kun tekee isomman taikinan, tuoreen muffinssin haju houkuttelee syömään niitä enemmän kuin piti ja tulee ihan ähkypuhku olo...

  Tällainen kestotaikina olisi kätevästi ratkaissut ongelman kertaheitolla, kun olisi voinut leipoa vain sen yhden muffinssin silloin kun mieli sattuu tekemään. No, onneksi Siwa on lähellä :-D

  Tuota tempehiä on meikäläisen varmaan ihan turha edes ostaakaan, kun nyt tiedän, että se koostuu sienirihmastosta... :-D

  VastaaPoista
 6. no jopas jotakin. mielenkiintoinen kokeilu...

  jos haluat saada tuoretta leipää aamulla ilman leipomista, vilkaiseppa Lettupannulan sämpyläohjetta täältä http://www.lettupannu.vuodatus.net/blog/1272796 . Se perustuu kylmäkohotukseen, eli teet sämpylät valmiiksi illalla ja työnnät uuniin aamulla jääkaapista. olemme tehneet monesti ja toimii! (ohje löytyy meiltäkin mutta halusin vinkata sinne mistä me idean nappasimme ;))

  VastaaPoista
 7. Tutkailin tuota Lettupannulan ohjetta ja totesin, että kyllä tuo minultakin pitäisi onnistua... Tuhannet kiitokset vinkistä (=linkistä), Hyppysellinen.

  Yövieraitakin on odotettavissa piakkoin, joten voin kätevästi testata tätä sämpyläohjetta heillä! :-)

  VastaaPoista