13. marraskuuta 2008

Pecorino-yrttikuorrutettua kalaa


Näin kerran telkkarissa vilaukselta, kun Gordon Ramsay kuorrutti lampaankareeta jollakin vihreällä kuorrutuksella, johon tuli ainakin parmesaania, leipää ja joitakin yrttejä. Nuo Gordonin lihat olivat niin huikean hienon värisiä, että tuo vihreä kuorrutus jäi kaivelemaan mieltä todella pahasti. Oli siis aivan pakko päästä versioimaan tuota ohjetta - kuuluisa mestarikokki kun olen itsekin - mutta koska meidän pöydässämme lammas harvemmin määkii, päädyin sitten kuorruttamaan kalaa.

Kehittelin kuorrutuksen (tai leivityksen, ihan miten vaan) pecorino-juustosta - jota meillä jostakin syystä sattui olemaan kaapissa - korppujauhoista, lehtipersiljasta ja sitruunankuoresta. Kuorrutuksesta tulikin erittäin vihreää, kuten kuvasta näkyy. Sitten vain kuorrutus kaloille, kalat pannuun ja odottelemaan kieli pitkällään ja kamera valmiina, kuinka huikean vihreä kalansaalis sieltä kohta nousisikaan.

Mutta taisipa kokilta nyt unohtua se tosiasia, että pannulla paistettavilla tuotteilla on tapana ruskistua, tai ainakin se olisi ihan suotavaa. Mensan jäsen en ole, mutta tulin silti siihen lopputulokseen, että kyllä se vihreäkin pannulla ruskeaksi muuttuu, jos hyvin (huonosti) käy. Kun ongin niitä ruskistuneita kaloja pannulta ylös, muistinkin, että Gordonhan kuorrutti ne lihansa vasta pannulla paistamisen jälkeen, ja sitten lihat taisivat käydä enää vain nopeasti uunissa. Tällöin värikin tietysti säilyy aivan toisella tavalla kuin pannulla paistettavassa tavarassa.

Kovin vihreää saalista en siis saanut, mutta onneksi maku ja kaikki muu oli kyllä näissä fileissä kohdallaan. Tuosta kuorruksesta tuli ihanan kevyt ja ohut, mutta kuitenkin hieman rapea, ja sellainen sopii mielestäni kalalle aivan loistavasti.

Laitan tähän nyt kuitenkin ohjeen, koska maku ja suutuntuma olivat niin kohdallaan. Ja jos värillä ei ole niin väliä, niin tämä on ihan kelpo ohje! Ainakin tätä voi jatkojalostaa, jos ei muuta. Tuosta kuorrutuksesta tuli ihan liian suuri määrä neljälle fileelle, joten kannattaa lisätä kalan määrää tai pienentää tuota kuorrutuksen määrää, jottei tule niin paljon hävikkiä!

AINEKSET
kahdelle

Yrttiseos:
3/4 dl korppujauhoja
n. 50 g pecorinoa (tai esim. parmesaania) raastettuna
lehtipersiljaa n. ½ ruukkua (tai jotakin muuta mieluista yrttiä)
n. ½ sitruunan kuoret raastettuna

4 kappaletta valkolihaista kalafileetä
Dijon-sinappia
suolaa
pippuria

öljy-voiseosta paistamiseen

JA NÄILLÄ MENNÄÄN

1. Laita kaikki yrttikuorrutuksen ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi jauheeksi. Levitä kuorrutus lautaselle. Laita tehosekoittimen kulho tiskialtaaseen odottamaan, josko joku sen kävisi sieltä tiskaamassa.

2. Voitele kalafileet sinapilla ja ripottele päälle suolaa ja pippuria. (Nämä voisi tietysti sekoittaa kuorrutukseenkin, mutta itse tykkään laittaa ne suoraan kalalle, koska kalat jäävät minusta muuten vähän mauttomiksi.) Uittele kalat kuorrutusseoksessa ja paista pannulla molemmin puolin RUSKEIKSI.

:-D

4 kommenttia:

  1. Hippu, loistava idea kalan kuorrutukseen. Mulla on pieni pala pecorinoa kaapissa, ja kalaakin pakkasessa, vois tuota kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Namin näköistä ruokaa on! :) Hauskan väristä tuo kuorrute ennnen paistoa.

    VastaaPoista
  3. Kiitos, Insanity :-) Tuo kuorrute oli tosiaankin kivan vihreää ennen paistamista - harmi vaan kun värit katosivat paistossa...Pöh.

    VastaaPoista