3. lokakuuta 2008

Uttapamit

Dosa-taikinaa oli vielä jäljellä, joten lättylinjalla jatketaan!

Uttapameissa (tunnetaan myös nimillä uthappam, oothappam) käytetään samaa taikinaa kuin dosissa, ja yleensä hieman "vanhasta", kunnolla hapattuneesta dosa-taikinasta tuleekin parhaat uttapamit. Toki tuore dosa-taikinakin käy, mutta silloin kannattaa lisätä taikinaan muutama lusikallinen jogurttia, jotta taikinaan saa happamampaa makua. Samoin jos dosa-taikina ei ole jostain syystä hapattunut kunnolla, muutama lusikallinen jogurttia parantaa makua.

Uttapamia sanotaan eteläintialaiseksi pizzaksi, ja kyllä se vähän pizzaa idealtaan muistuttaakin. Uttapamin täytteet ripotellaan yleensä pohjalätyn päälle, mutta täytteet voi myös niin halutessaan sekoittaa suoraan taikinaan ennen paistamista. Itse tykkään ripotella täytteet päälle, koska uttapamit ovat mielestäni kivemman näköisiä niin.

Uttapamin paraatipuoli - täytteet juuri ripoteltuna.

Uttapamit ovat monessa mielessä helpompia ja kiitollisempia kuin dosat. Ne ovat dosia paksumpia, joten niiden teko onnistuu hieman ronskiotteisemmalta kokiltakin ilman ärräpäitä. Uttapamit eivät ole rapeita kuten dosat, vaan pehmeitä, joten uttapamien käsittely on paljon helpompaa. Tämän takia uttapamit kestävät paremmin myös uudelleen lämmittämisen ilman, että niiden rakenne kärsii siitä juuri mitenkään. Entä maku sitten...? No se on tietysti makuasia, mutta itse tykkään uttapameista ehkä jopa enemmän kuin dosista.

Tavallisin täyteyhdistelmä uttapameissa on vihreä chili-tomaatti-sipuli-tuore korianteri, mutta myös kookosta ja maapähkinöitä käytetään, samoin kuin erilaisia vihanneksia, esimerkiksi raastettua porkkanaa ja kuutioitua paprikaa. Ja kuka estää laittamasta täytteitä aivan oman mielensä mukaan - esimerkiksi (esipaistettu) peruna, raastettu punajuuri, lehtivihannekset, paneer-juusto ja vaikkapa kesäkurpitsa saattaisivat sopia tosi hyvin!

Täytteen määrää voi itse säädellä: vähemmällä täytemäärällä saa lettumaisemman uttapamin; suuremmalla täytemäärällä taas pizzamaisemman uttapamin.

Uttapamin takapuoli. Käännä minut vielä kerran - nyt olen kuin pizza väärin päin.

AINEET

ylijäänyttä dosa-taikinaa (tai tuoretta dosa-taikinaa + muutama lusikallinen jogurttia)
hyppysellinen ruokasoodaa
öljyä paistamiseen

Päälle:
vihreää chiliä hienonnettuna
tomaattia, siemenet poistettuna ja pieniksi kuutioituna
sipulia hienonnettuna (mikä tahansa sipuli käy, vaikka salottisipuli onkin ehkä kaikkein paras)
tuoretta korianteria

VALMISTUS

1. Lisää dosa-taikinaan ruokasooda ja sekoita hyvin. Kuumenna pannu ja lisää pannulle teelusikallinen öljyä. (Itse käytän uttapameissa tavallista pinnoitettua pannua.)

2. Laita pannulle kauhallinen taikinaa ja heiluttele pannua, jotta taikina leviää pannulle noin 24 - 25 cm:n kokoiseksi lätyksi, jonka paksuus on noin puoli senttiä. Ripottele päälle täyteaineet ja paista uttapamia kovahkolla keskilämmöllä, kunnes pinta on melkein hyytynyt ja alapuoli on kivan ruskea. Käännä uttapam ja paista vielä hetki, kunnes toinenkin puoli on saanut vähän väriä.

Tarjoa uttapam täytepuoli ylöspäin, kookoschutneyn tai muun chutneyn tai pikkelssin kera. Jotkut syövät uttapameja myös sambharin tai jonkun linssimuhennoksen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti