15. lokakuuta 2008

Inkiväärichutney


Inkiväärissä on paljon hyviä terveysvaikutuksia, kuten olen jo aiemmin inkivääriteen yhteydessä todennutkin, joten tämä chutney hellii niin kieltä, mieltä kuin vatsaakin. Tamarindi tuo chutneyhin makeutta, inkivääri jännittävää mausteisuutta, linssit pähkinäisyyttä ja chili tulisuutta.

Kannattaa käyttää mahdollisimman hyvälaatuista inkivääriä, joka on päältä sileäkuorinen ja sisältä raikkaan vaaleankeltainen ja mehukas eikä mikään kuiva ja säikeinen rupukka. Tämän ohjeen inkivääri- ja chilimäärällä tulee melkoisen ärhäkkä chutney, joten jos ei ole inkivääriin ja chiliin kovin tottunut, kannattaa vähän vähentää näiden määriä. Tässä chutneyssä tosin pätee sama ilmiö, jonka olen huomannut muissakin chutneyssä: niiden maku kummallisesti miedontuu (maut ilmeisesti tasaantuvat tai jotain?), jos chutneytä ei tarjoa heti valmistamisen jälkeen. Ei siis kannata heti heittää chutneytä seinään, vaikka se valmistamisen jälkeen tuntuisikin kovin ärhäkältä, sillä sen maku miedontuu huomattavasti, jos se saa odotella tunnin tai pari.

Tätä chutneytä syödään yleensä vadajen, dosien tai idlien kanssa, mutta kuka estää syömästä sitä myös esimerkiksi riisin kanssa tai minkä kanssa nyt ikinä keksiikään! Jos tätä nauttii riisin kanssa, kannattaa tehdä chutneystä vähän jämäkämpää - vadajen, idlien ja dosien kanssa chutney saa olla hieman juoksevampaa.

INKIVÄÄRICHUTNEY
noin neljälle

ison mansikan kokoinen köntsä tamarindia
vajaa 1 dl kuumaa vettä

hieman öljyä
1 ½ rkl chana dalia
1 ½ rkl urad dalia
4 punaista kuivattua chiliä (saa vähentää...!)
n. 5 cm:n pätkä (1/2 - 3/4 dl) tuoretta inkivääriä kuorittuna ja viipaloituna

1 - 2 rkl palmusokeria (jaggery)
maun mukaan suolaa (n. 1 tl)

Popu/tadka:
tilkka öljyä
1 tl sinapinsiemeniä
muutama currylehti (voi jättää poiskin)

1. Laita tamarindi ja kuuma vesi pieneen kulhoon ja anna tamarindin liota ainakin 15 minuuttia. Painele hedelmälihaa välillä lusikalla, jotta hedelmä liukenisi hyvin veteen. Siivilöi tamarindimehu toiseen kulhoon ja painele vielä siivilässä olevaa hedelmää lusikalla, jotta saat kaikki mehut irti. Heitä roippeet siivilästä menemään ja laita siivilöity mehu sivuun odottelemaan.

2. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja lisää chana dalit ja urad dalit. Paista niitä silloin tällöin sekoitellen, kunnes ne ovat hieman ruskistuneet. Lisää pannulle chilit ja paista, kunnes dalit ovat melko ruskistuneita ja tuoksuvat pähkinäiselle. Laita dalit ja chilit tehosekoittimen tms. kulhoon.

3. Ruskista inkivääriviipaleitakin tilkassa öljyä, kunnes ne ovat kevyesti ruskistuneet (noin 5 minuuttia). Laita nekin tehosekoittimen kulhoon. Lisää joukkoon vielä siivilöity tamarindimehu, palmusokeri ja suola ja aja koneella tasaiseksi "velliksi". Lisää tarvittaessa hieman vettä (korkeintaan 1/2 dl pitäisi riittää).

4. Kuumenna pienellä pannulla vähän öljyä, lisää sinapinsiemenet ja currylehdet. Anna sinapinsiementen paukkua kannen alla ja kaada lopuksi tämä popu valmiin chutneyn joukkoon.

Teluguksi Allam Pachadi
Englanniksi Ginger Chutney

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti