10. lokakuuta 2008

McCouscous

Yksi suosituimmista pikaruoista meidän taloudessamme on couscous, eikä vähiten sen takia, että siihen voi laittaa melkein mitä tahansa. Lähestulkoon kaikki vihannesten yms. jämät jääkaapin salalokeroista sopivat couscousiin, ja jääkaapin lisäksi couscousin aineita saattaa löytyä myös pakastimesta tai kuiva-ainekaapeista. Itse olen menestyksekkäästi ujuttanut couscousiin mm. lihaa, kanaa ja kalaa, vihanneksia laidasta laitaan, hedelmiä sekä tuoreena että kuivattuna, erilaisia pähkinöitä ja siemeniä, linssejä ja papuja, yrttejä, chilejä ja monenmoisia mausteita, erilaisia tahnoja, kastikkeita ja hunajaa ja jopa tuoremehua. Ainesten puuttumiseen couscousin teko siis ei ainakaan kaadu, sillä jotain löytyy aina takuuvarmasti kotoa! Kaiken lisäksi couscous on nopea ja helppo valmistaa, joten se sopii vallan mainiosti arki-illan ruoaksi. Sen seurana meillä on yleensä vain jogurttia, mutta jos kokki on oikein viitseliäällä tuulella, ehkä myös jotakin salaattia (aika harvoin siis...).

Yleensä paistan vihannekset ja muut ainekset pannulla ja sekoitan niiden joukkoon lopuksi kypsän couscousin. Joskus teen myös kastikkeen, esim. jonkun tagine-tyyppisen viritelmän, ja tarjoan sen ja couscousin erikseen.

Tämänkertaiseen couscousiimme löysi tiensä:
1 tl jeeraa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 pieni purjo renkaina
½ isosta punaisesta chilistä suikaloituna
pari porkkanaa kuutioituna
pätkä kesäkurpitsaa paloina
2 aurinkokuivattua tomaattia hienonnettuna
1/2 dl punaisia linssejä
suolaa
mustapippuria
n. 1/2 dl tuoremehua
ruohosipulia

Couscous:
2 1/2 dl couscousia (+ saman verran vettä)
puolikas liemikuutio
suolaa
öljyä

1. Keitä linssit. Kuumenna pannulla öljyä ja lisää vihannekset kypsymisjärjestyksessä. Hauduttele, kunnes vihannekset ovat pehmeitä, sekoita joukkoon aurinkokuivatut tomaatit ja linssit sekä mausta.

2. Valmista couscous paketin ohjeen mukaan ja sekoita kasvisten joukkoon. Kuumenna ja syö!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti