13. lokakuuta 2008

Sinappi-kookostahnalla maustettua kaalia

Intialaisten kekseliäisyys ruoanlaitossa on kyllä vertaansa vailla. En koskaan lakkaa ihmettelemästä sitä, miten samoista aineista voi saada niin monenlaisia ruokia. Otetaan nyt vaikkapa nämä sinapinsiemenet. Ne ovat niin pieniä ja mitättömän näköisiä, mutta mitä kaikkia herkkuja niistä saakaan!

Tavallisimmin sinapinsiemeniä käytetään popussa/tadkassa ruoanlaiton alkuvaiheessa, jolloin niiden annetaan poksua öljyssä kuin popcornit, jotta niistä vapautuisi ruokaan makua. Sinapinsiemenistä tehdään myös sinappiöljyä, jota käytetään sekä säilykkeissä (pikkelssit) että ruoanlaitossa varsinkin Itä-Intiassa. Sinapinsiemeniä voidaan jauhaa myös tahnaksi (joskus valkoisten unikonsiementen kanssa) ja tätä tahnaa käytetään paljon varsinkin Länsi-Bengalissa ja Orissassa, joista ovat peräisin monet ihanat sinappitahnalla maustetut kalaruoat. Sinapin vihreitä versoja käytetään pinaatin tapaan varsinkin Punjabissa Pohjois-Intiassa. Etelämpänä Andhra Pradeshissa maustetaan monia herkullisia kasvisruokia jauhetulla sinapinsiemen-kookostahnalla. Ja varmasti on vielä paljon muitakin sinapinsiementen käyttömuotoja, joista minulla ei ole hajuakaan!

Tämä aivan ihana ja helppo kaaliruoka on peräisin Andhra Pradeshista, mieheni kotiseudulta. Kaalin tilalla voi käyttää muitakin kasviksia - ainakin keittobanaani ja porkkana sopivat hyvin, mutta varmasti myös monet muutkin kasvikset. Sinapin vahvaa makua ei tarvitse pelätä, sillä se maistuu hyvin miedosti, melkein vain aavistuksenomaisesti. Kaalin makuakaan ei tarvitse pelätä, sillä se maistuu paljon paremmalta kuin voisi kuvitella! :-)

P.S.
Ja nyt herätys, kaikki sipulin ja valkosipulin vihaajat: tässä ruoassa ei ole kumpaakaan.

AINEKSET
2 - 4 hengelle

Sinappi-kookostahna:
1/2 rkl ruskeita sinapinsiemeniä
3 rkl kookosta
1 vihreä chili

400 - 500 g valkokaalia ohueksi suikaloituna
suolaa
kurkumaa

öljyä
1/2 tl sinapinsiemeniä
1/2 tl chana dalia (voi jättää poiskin)
1 tl urad dalia
1 kuivattu punainen chili palasina (tai maun mukaan)
kymmenisen currylehteä (voi jättää poiskin)
1/8 tl hingiä
suolaa maun mukaan

VALMISTUS

1. Jauha kaikki tahnan aineet tehosekoittimella tai muulla vempeleellä (tai morttelissa) tasaiseksi jauheeksi. Laita tahna sivuun odottelemaan.

2. Keitä kaali reilusti suolatussa, kevyesti kurkumalla maustetussa vedessä napakan kypsäksi. Valuta vesi huolellisesti pois ja laita kaali sivuun odottelemaan.

3. Kuumenna isolla pannulla hieman öljyä ja anna sinapinsiementen paukkua kannen alla. Lisää chana dal, urad dal, chili ja currylehdet ja paista sekoitellen, kunnes linssit ovat kullankeltaisia. Lisää hing ja paista vielä 5 - 1o sekuntia.

4. Lisää pannulle kaali ja hieman suolaa ja paista viitisen minuuttia, silloin tällöin sekoitellen. Lisää sinappi-kookostahna, sekoita hyvin ja paista vielä muutama minuutti.


Teluguksi Cabbage Ava Pettina Koora
Englanniksi Cabbage with Mustard Paste

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti