19. lokakuuta 2008

Chekkalu - riisilastut

Chekka tarkoittaa teluguksi puuta tai puulastua ja -lu on monikon pääte. Suoraan suomennettuna näiden riisilastujen nimi on siis 'puulastut', ja kyllä ne rakenteeltaan hieman puulastuja ehkä muistuttavatkin, sillä ne ovat huomattavasti kovempia kuin esimerkiksi normiperunalastut.

Chekkaluja nautitaan perinteisesti teen kanssa, mutta ne sopivat loistavasti myös oluen kanssa tai naposteltavaksi ihan muuten vaan. Rasvaa näissä tietysti hieman on, mutta ei näitä toisaalta kovin montaa jaksa syödäkään.

Taikinaohjetta saa tulkita aika vapaasti ja omaa kekseliäisyyttään saa käyttää, kunhan taikinan hallitseva ainesosa vain on riisijauho. Osan riisijauhoista voi korvata kikhernejauhoilla eli besanilla tai tavallisilla vehnäjauhoilla. Olen kuullut, että vehnäjauho hieman pehmentäisi taikinaa, joten jos on ongelmia purukaluston kanssa, tällainen riisi-vehnäjauhotaikina saattaisi olla hyvä vaihtoehto. Chilin voi jättää pois tai korvata esim. chilijauheella ja kuminansiemenet voi korvata ajwainilla, joiden suomenkielinen nimi Raholan sanaston mukaan on koptilainen kumina. Maapähkinät ja chana dalitkin voi jättää pois tai korvata esim. seesaminsiemenillä. Taikinaan voi myös halutessaan lisätä vaikka inkivääriä tai valkosipulia, currylehtiä ja miksei myös vaikkapa tuoretta korianteria tai muita yrttejä.

Tässä käyttämäni perusresepti, jota voi muokata mielensä mukaan.

AINEKSET
noin 15 riisilastuun

3 dl riisijauhoja
½ dl kikhernejauhoja (besan)
4 vihreää chiliä erittäin pieneksi hienonnettuna
1 tl suolaa
2 rkl chana dalia
2 rkl paahdettuja ja kuorittuja maapähkinöitä
1 tl kuminaa (juustokumina eli jeera)
vettä tarpeen mukaan (ehkä reilut 1 ½ dl)
½ - 1 rkl öljyä

öljyä uppopaistamiseen

1. Liota chana daleja vedessä puolisen tuntia. Siivilöi vesi pois ja laita sivuun odottamaan.

2. Paahda maapähkinöitä kuivalla pannulla pannua välillä ravistellen, kunnes pähkinät ovat muuttuneet mukavan ruskeapilkkuisiksi. Laita pähkinät esim. keittiöpyyhkeen sisään ja hiero pähkinöitä pyyhkeen sisällä. Poista irronneet kuoret ja pilko pähkinät karkeaksi rouheeksi.

3. Laita riisijauho, kikhernejauho, chilit, suola, chana dalit, maapähkinärouhe ja kuminansiemenet kulhoon ja sekoita. Lisää vettä vähitellen käsilläsi alustaen, kunnes saat hyvin koossa pysyvän, melko tiukan taikinan. Alusta lopuksi öljy taikinan joukkoon.

4. Muotoile taikinasta pienehköjä palloja ja painele ne öljytyllä työlaudalla melko ohuiksi lättysiksi. Pallukat voi myös kaulia, jolloin apuna kannattaa käyttää esim. muovikelmua tai -pussia: Levitä kelmun päälle vähän öljyä ja painele pallukkaa hieman käsin alas. Käännä lätty toisinpäin, laita päälle toinen muovikelmu ja kauli ohueksi. Lastujen muodolla ei ole niin kauheasti väliä. Pallukat ja lättyset (ja taikina yleensäkin) kannattaa säilyttää kostean pyyhkeen alla, etteivät ne kuivu.

5. Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa öljyä (parin, kolmen sentin kerros riittää). Testaa öljyn kuumuutta pienellä taikinapalalla: jos öljyyn tiputettu taikina alkaa välittömästi sihistä, öljy on sopivan kuumaa ja voit aloittaa paistamisen.

6. Paista riisilastuja öljyssä molemmin puolin - noin kolme lastua kerrallaan - kunnes ne ovat mukavan ruskeita. Tähän menee ehkä 3 - 5 minuuttia. Nosta lastut reikäkauhalla talouspaperin päälle ja anna niiden jäähtyä. Laita lastut sen jälkeen ilmatiiviiseen astiaan tai purkkiin, jossa ne säilyvät hyvinä ainakin kuukauden päivät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti