4. lokakuuta 2008

Omppuvarkaan omenahalva


Eräs traumaattinen lapsuusmuisto tulee mieleen joka syksy omena-aikaan.

Joskus noin kymmenen vanhana minä ja pari muuta valopäätä keksimme mennä omenavarkaisiin erääseen lähistöllä olevaan taloon, jonka pihalla kasvoi seudun komeimmat omenapuut. Kahmimme omenoita pihalta sen minkä kerkesimme ja vilkuilimme samalla talon ikkunoita, ettei kukaan vain näkisi meitä. Yhtäkkiä talon terassilta kuului römeä huuto: "Haluaako tytöt omenoita vai?"

Jähmetyimme paikoillemme kuin patsaat ja mutisimme kai jotakin myöntävää vastaukseksi. "Odottakaa hetki", mies sanoi ja katosi sisään. Hetken päästä mies palasi käsissään tyhjä muovipussi. Hän asteli pihalle ja alkoi lappaa meille omenoita pussiin. Me vain seistä toljotimme päät punaisina, sydän hirvittävästä noloudesta pamppailen. Kun pussi oli täynnä, mies ojensi sen meille hymyillen. En tiedä, tajusimmeko edes kiittää, kun tuli niin kiire pois. Kun talo oli jäänyt taakse, viskasimme koko pussin ojaan. Ne omenat oli niin häpeällisin keinoin hankittu, että emme pystyneet edes katsomaan niitä, saati sitten vielä syömään. Olisi siinä ollut äidillekin selittelemistä! Minun urani omenavarkaana loppuikin sitten kertalaakista.

Nämä tämänkertaiset omenatkin ovat peräisin melkein naapurin puusta, mutta ne ovat kyllä ihan laillisin keinoin hankittuja! En oikein keksinyt, mitä muuta omenoista voisi tehdä kuin jotain leivonnaisia, joten kehittelin sitten tämmöisen omenahalvan intialaista porkkanahalvaa mukaillen. Ei ollut kovin kummoisia odotuksia lopputuloksen suhteen - tarkoitus oli vain päästä omenoista eroon. Lopputulos olikin sitten melkein järkytys, sillä halvasta tuli aivan älyttömän hyvää.

Tällä sokerimäärällä tulee melko makea halva, joten jos ei ole niin makean perään, kannattaa vähentää sokerimäärää.

AINEKSET
pienehkö annos neljälle, kaksi annosta minulle

750 g omenoita (kuorineen päivineen punnittuna)
4 dl vettä
2 rkl sitruunamehua
2 dl sokeria
1/2 tl jauhettua kanelia
1/2 tl kardemummaa
kourallinen suolattomia pistaasipähkinöitä (n. 50 g)
kourallinen rusinoita (n. 50 g)
tilkka öljyä

1. Rouhi pistaasipähkinät karkeasti ja paahda niitä ja rusinoita hetki pannulla tilkassa öljyä. Laita sivuun odottelemaan.

2. Laita vesi ja sitruunamehu kattilaan ja kuori ja raasta omenatkin sinne. Lisää sokeri, kaneli ja kardemumma ja kiehauta. Anna kiehua keskilämmöllä ilman kantta, kunnes seos on paksua ja melko "tönkköä". Tähän menee noin tunti. Sekoittele välillä ja lisää pähkinät ja rusinat joukkoon, kun seos on kiehunut noin puoli tuntia.

3. Laita halva haluamaasi tarjoiluastiaan tai kulhoihin. Tarjoa lämpimänä tai huoneenlämpöisenä.

Sitten ei muuta kuin nautiskelemaan! Takaan, että on hyvää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti