2. heinäkuuta 2008

Vähän asiaa mausteista ja muustakin

Löysin koneeltani erästä toista tarkoitusta varten tekemäni listan Intiassa usein käytettävistä mausteista, ja ajattelinpa ujuttaa nyt sen tähän.

Ylärivistä vasemmalta oikealle: asafoetidaa, chana dalia, punaisia chilejä, vihreitä chilejä, chilijauhetta, chutney dalia.

Asafoetida eli hajupihka
(hindiksi hing)
Asafoetidaa käytetään erityisesti linssiruoissa, koska sen sanotaan edistävän ruoansulatusta ja vähentävän ilmavaivoja. Se on raakana epämiellyttävän hajuinen mauste, mutta muuttuu aivan toisenhajuiseksi, kun se lisätään kuumaan öljyyn. Asafoetidaa saa aasialaisista kaupoista.

Lisää tietoa asafoetidasta löytyy toisesta postauksestani. (Edit. 4.3.2011)

Chana dal
(englanniksi yellow split peas, Bengal gram dhal)
Chana dalit ovat halkaistuja kikherneitä. Niistä tehdään erilaisia linssimuhennoksia, mutta niitä käytetään myös ruoan maustamiseen, jolloin ne lisätään kuumaan öljyyn ruoanvalmistuksen alkuvaiheessa. Paahdettuna chana daleja käytetään monissa naposteltavissa, mm. Bombay Mixissä. (ks. kuva ylempänä)

Chili, punainen
(engl. red chilli; hindiksi lal mirch)
Kuivatut punaiset chilit ovat tulisempia verrattuina vihreisiin tuoreisiin chileihin, joten niitä kannattaa käyttää varoen. Kuivatut chilit lisätään yleensä ruoanvalmistuksen alkuvaiheessa kuumaan öljyyn, ja niiden annetaan ruskistua öljyssä hetki, jotta ne maustaisivat öljyn.

Chili, vihreä
(engl. green chilli; hindiksi hari mirch)
Tavallisimmin käytetyt vihreät chilit ovat hieman tulitikkua pidempiä (thaichilien tyyppisiä) ja melko tulisia. Halutetessasi voit poistaa sisällä olevat siemenet, vaikka se on mielestäni kyllä aika turhaa näpertelyä; helpompaa on yksinkertaisesti vain vähentää chilin määrää (tai käyttää jotakin miedompaa chililajiketta). Tuoreet chilit voi myös pakastaa kokonaisina. Jääkaapissa chilit säilyvät hyvinä muutaman viikon.

Chilijauhe
(engl. chilli powder)
Chilijauhe tehdään kuivatuista punaisista chileistä, joten se yleensä aika vahvaa tavaraa. Käytä sitä siis varoen, ennen kuin opit tietämään oman sietokykysi. Tulisuuden lisäksi antaa ruoalle myös väriä.

Chutney
Chutneyt ovat eräänlaisia pikkelssin ja ruokalajin välimuotoja, ja ne nautitaan esim. idlien ja dosien lisukkeina. Kookoschutney, maapähkinächutney ja minttuchutney taitavat olla tunnetuimpia näistä.

Chutney dal
(engl. roasted chick peas, fried gram dal, roasted daria; hindiksi bhuna chana)
Chutney dalit ovat paahdettuja chana daleja, joita käytetään usein erilaisissa chutneyissä (siitä nimityskin on peräisin). (ks. kuva ylempänä)

Ylärivistä vasemmalta oikealle: currylehtiä, garam masalaa, inkivääriä, inkivääri-valkosipulitahnaa, kanelitanko (isompi) ja kassiaa (pienemmät palat), vihreitä kardemummia.

Currylehdet
(engl. curry leaves)
Currylehdet ovat erään neem-puun (jota sanotaan myös currypuuksi) lehtiä, joita käytetään maustamaan ruokaa. Intiassa käytetään aina tuoreita currylehtiä, mutta koska Suomessa niitä on vaikea saada, ne voi korvata kuivatuilla lehdilläkin. Kuivattujen lehtien maku on kuitenkin aivan erilainen kuin tuoreiden, joten ne voi jättää myös ruoasta kokonaan pois maun sen kummemmin siitä kärsimättä.

Lisää tietoa currylehdistä löytyy toisesta postauksestani. (edit. 11.11.2008)

Dal
Dal voi tarkoittaa sekä linssiä että siitä valmistettua ruokaa. Tyypillisimpiä daleja ovat toor dal, chana dal, urad dal ja moong dal. Meillä tuttuja punaisia (masoor dal) ja vihreitä linssejä ei Intiassa juurikaan käytetä. Moong dalin voisi ehkä korvata punaisilla linsseillä.

Erilaisia daleja eli linssejä.
Dosa
Dosa on jauhetusta riisistä ja jauhetusta urad dalista valmistettu rapsakka "lettu". Tyypillisesti se nautitaan chutneyn tai jonkun täytteen, esim. paistetun perunatäytteen kanssa.

Garam masala
Garam masala on pohjoisintialaisista ruoista tuttu mausteseos, jonka nimi tarkoittaa lämmintä mausteseosta. Se sisältää paljon lämpimiä (eli kehon lämpötilaa nostavia) mausteita, mm.
mustapippuria, kanelia, neilikkaa ja kardemummaa. Garam masalaa käytetään lähinnä Pohjois-Intiassa, kun taas Etelä-Intiassa sen käyttö on melko vähäistä ja rajoittuu lähinnä liha- ja munaruokiin.

Jauhettu garam masala lisätään ruokaan yleensä ruoanlaiton loppuvaiheessa; ei niinkään mausteeksi, vaan tuomaan ruokaan tiettyä aromikkuutta. Jauhettua garam masalaa ei tulisi keitellä liian pitkään, etteivät sen hienot aromit katoa. Sen sijaan kokonainen garam masala, joka tarkoittaa siis garam masalan aineita kokonaisina, lisätään ruokaan ennen muita ruoka-aineita, jotta kokonaisista mausteista irtoaisi ruokaan mahdollisimman paljon makua.

Ghee
Intialaista kirkastettua voita.

Idli
Idli on Etelä-Intiassa tyypillinen riisistä ja urad dalista tehty kakkunen, joka nautitaan yleensä aamiaiseksi esimerkiksi sambharin tai maapähkinächutneyn kanssa.

Inkivääri, tuore
(engl. ginger; hindiksi adrak)
Inkivääri on valkosipulin kanssa yksi tärkeimmistä mausteista. Sitä käytetään usein valkosipulin kanssa jauhettuna tahnana (ginger garlic paste, tuttavallisemmin gg paste). Inkiväärillä on paljon hyviä terveysvaikutuksia: sen sanotaan auttavan mm. vilustumiseen ja yskään, pahoinvointiin, ruoansulatusvaivoihin ja reumaoireisiin. Varmista inkivääriä ostaessasi, että se on napakka, sisältä keltainen ja tuoreen näköinen, koska vanhemmiten inkivääristä tulee ryppyinen, säikeinen ja mauton. Kuori inkivääri ennen käyttöä esim. kuorimaveitsellä.

Inkivääri-valkosipulitahna
(ginger garlic paste)
Inkivääri-valkosipulitahna ei tarkoita mitään sen kummempaa kuin tehosekoittimella erittäin hienoksi soseutettua inkivääriä ja valkosipulia. Jos ei viitsi kaivaa kaapista tehosekoitinta, tahnan voi myös aivan hyvin korvata erittäin hienoksi raastetulla inkiväärillä ja murskatulla valkosipulilla.

Jos tahnaa käyttää usein, kuten esimerkiksi eteläintialaisessa ruoanvalmistuksessa tehdään, sitä kannattaa kuitenkin tehdä kerralla suurempi määrä, koska se kestää hyvin pakastamista. Jääkaapissakin tahna säilyy hyvänä useamman päivän, ehkä viikonkin.
Tahnan annoskoko on yleensä noin yksi ruokalusikallinen, ja yhteen ruokalusikalliseen tahnaa tarvitaan noin kaksi valkosipulinkynttä ja n. 2 cm:n pituinen pala inkivääriä. Jos haluaa siis tehdä esimerkiksi viisi annosta inkivääri-valkosipulitahnaa, tarvitaan 10 valkosipulinkynttä ja 10 cm:n pala inkivääriä. Tahna tehdään yleensä tehosekoittimella tms. hyvin hienoksi jauhaen, mutta valkosipulit ja inkiväärin voi aivan hyvin raastaa käsinkin hienolla raastinterällä ja sitten sekoittaa keskenään. Tahna kannattaa pakastaa pakastusrasioissa annospaloina esim. foliopaloihin käärittynä.

Jogurtti
(engl. curd; hindiksi dahi)
Intiassa jogurttia
käytetään antamaan makua, sakeuttamaan ruokaa sekä tietysti viilentämään tulisen ruoan jälkeen. Sitä käytetään usein myös marinadeissa - tandoorikana on tästä hyvä esimerkki. Kotoinen Bulgarian jogurttimme on paras vastine intialaiselle jogurtille, mutta jogurttia on helppo tehdä kotona itsekin. Myös kreikkalainen ja turkkilainen jogurtti käyvät, vaikka ne ovatkin huomattavasti paksumpia koostumukseltaan. Hätätilanteessa nestemäisempi luonnonjogurttikin käy.

Juustokumina
(engl. cumin; hindiksi jeera)
Juustokuminaa eli jeeraa käytetään useimmiten kokonaisina siemeninä ruoan maustamiseen. Älä sekoita tätä meillä mm. leivonnassa käytettävään kuminaan! Jauheena jeeraa käytetään Etelä-Intiassa harvemmin - lukuun ottamatta mausteseoksia, kuten esimerkiksi sambharjauhe. (Ks. kuva alhaalla)


Kaneli
(engl. cinnamon; hindiksi dalchini)
Kanelia - tai kanelinsukuista kassiaa (ks. kuva yllä)- käytetään joko jauheena tai kokonaisina paloina (jolloin niitä ei tietenkään syödä). Tavallisimmin kanelia käytetään liha- ja riisiruoissa (esim. biryanissa).

Kardemumma
(engl. cardamom; hindiksi elaichi)
Vihreää kardemummaa käytetään yleensä kokonaisina siemenkotina; jälkiruoissa myös jauhettuna (kun vihreä kuori on ensin poistettu).

Ylärivistä vasemmalta: jauhettua kookosta, korianterijauhetta, tuoretta korianteria, juustokuminansiemeniä, kurkumaa ja laakerinlehtiä.

Kookos
(engl. coconut; hindiksi nariyal)
Kookosta käytetään yleensä tuoreena tai kuivattuna. Kuivattua kookosta (kuvassa) sanotaan kopraksi, ja sitä myydään aasialaisissa elintavikeliikkeissä (edit 1.3.2010). Kookos jauhetaan hienoksi monitoimikoneella, ja se lisätään ruokaan yleensä melko loppuvaiheessa. Hätätilanteessa tavallisia kookoshiutaleitakin voi käyttää, varsinkin silloin, kun kookosta käytetään vain maustamiseen. Sellaisiin ruokiin, joissa kookos on pääosassa (esim. kookoschutney), kookoshiutaleet eivät sovi. Kookosmaitoa käytetään lähinnä Intian länsirannikolla.

Tuore kookospähkinä on päältä ehjä, painava ja se sisältää runsaasti nestettä - ravistele siis kookospähkinää ennen ostopäätöstä ja vertaile eri pähkinöiden painoja ja niiden sisältämiä nestemääriä!

Kookospähkinä rikotaan niin, että otetaan kookospähkinä vasempaan käteen ja vasara oikeaan. Isketään lujaa vasaralla kookospähkinän keskelle, siihen missä voisi kuvitella kookospähkinän päiväntasaajan kulkevan. Jatketaan näitä iskuja päiväntasaajalinjaan, kookospähkinää kädessä pyörittäen, kunnes kuori halkeaa. Olen myös lukenut, että kookospähkinän saisi halki pitämällä sitä 200-asteisessa uunissa varttitunnin verran, mutta itse en ole koskaan kokeillut tätä.

Korianteri, jauhettu
(engl. ground coriander, hindiksi dhanya)
Korianterijauhetta käytetään sekä sen tuoman maun että sen sakeuttavan ominaisuuden takia - intialaisia ruokiahan ei suurusteta jauhoilla vaan sakeus saadaan aikaan muilla aineksilla, esim. korianterijauheella, jogurtilla, jauhetuilla unikonsiemenillä, jauhetuilla cashewpähkinöillä, tomaateilla ja sipulilla.

Korianteri, tuore
(engl. coriander leaves, hindiksi hara dhanya)
Tyypillisimmin ruoan koristeluun ja maustamiseen käytetty yrtti. Myös minttua käytetään jonkin verran. Aasialainen korianteri on paljon voimakkaamman makuista kuin suomalainen korianteri, mutta kyllä kotoisella korianterillakin makua saa.

Kurkuma
(engl. turmeric; hindiksi haldi)
Kurkumaa käytetään jauhetussa muodossa ja pääasiassa sen antaman keltaisen värin takia. Kurkumalla on myös antibakteerisia ominaisuuksia, ja siksi se on erityisen tärkeä mauste liha- ja kalaruoissa. Kurkumalla on myös paljon hyviä terveysvaikutuksia, ja sitä käytetäänkin paljon luonnonlääkkeenä. Esimerkiksi flunssan oireita voidaan lievittää hengittämällä kuumaa vettä, johon on sekoitettu lusikallinen kurkumaa, tai juomalla kurkumalla maustettua lämmintä maitoa.

Lisää tietoa kurkumasta toisesta postauksestani. (Edit. 1.3.2010)

Laakerinlehti
(engl. bay leaf; hindiksi tejpatta)
Intialainen laakerinlehti on oikeastaan erään kanelipuun lehti ja siis aivan eri asia kuin meidän laakerinlehtemme. Intialaisen laakerinlehden voi kuitenkin korvata meillä saatavissa olevalla laakerinlehdellä, mutta sitä riittää pienempikin määrä. Tavallisimmin laakerinlehtiä käytetään liharuoissa.

Ylärivistä vasemmalta: maapähkinöitä, moong dalia, mung-papuja, neilikoita, rasamjauhetta, sahramia.

Maapähkinät

(engl. peanuts; hindiksi moongphali)
Intiassa käytettävät maapähkinät ovat kooltaan hieman Suomessa myytäviä maapähkinöitä pienempiä ja hieman toisen makuisia, mutta Suomessa myytävät maapähkinätkin käyvät aivan hyvin. Älä kuitenkaan korvaa maapähkinöitä suolapähkinöillä.

Masoor dal
(engl. red lentils)
Masoor daleja eli punaisia linssejä käytetään enemmän Intian ulkopuolella kuin Intiassa. Intiassa ne ovat usein köyhemmän väestön suosiossa, koska ne ovat halvempia kuin esimerkiksi toor dalit. Masoor dalilla voi hätätilanteessa korvata toor dalin esimerkiksi sambharissa ja rasamissa. Punaiset linssit kypsyvät varsin nopeasti ja menevät helposti mössöksi, joten varo keittämästä niitä liikaa.

Moong dal
(engl. green gram dal)
Kuorittuja ja halkaistuja keltaisia linssejä. Näillä on lyhyt keittoaika eikä niitä tarvitse liottaa, joten ne valmistuvat nopeasti. (Ks. kuva ylempänä)

Mung-papu
Vihreitä pieniä papuja, joista kuorittuina ja halkaistuina saadaan moong daleja.

Neilikka
(engl. cloves, hindiksi lavang)
Neilikkaa käytetään yleensä kokonaisena, ja se lisätään kuumaan öljyyn ruoanvalmistuksen alkuvaiheessa. Neilikkaa käytetään hyvin pieni määrä kerrallaan, vain muutama kukkanuppu.

Pikkelssi
(engl. pickle)
Mausteinen lisuke riisille, dosille, idleille, jogurttiriisille... Tunnetuimpia pikkelssejä lienevät mangopikkelssi, sitruunapikkelssi ja valkosipulipikkelssi.

Popu
Ruoanvalmistuksen vaihe, jossa mausteet lisätään kuumaan öljyyn. Tällä keinolla mausteista saadaan maku ja tuoksu parhaiten irti. Pohjois-Intiassa tästä vaiheesta käytetään nimitystä tadka. Tavallisimmat ainekset popussa ovat sinapinsiemenet, currylehdet, chilit, chana dalit, urad dalit ja kuminansiemenet.

Pulusu
Tamarindiliemipohjainen ruoka, joka voidaan valmistaa kasviksista (esim. okra pulusu) tai esimerkiksi kananmunasta.

Rasam
Tamarindipohjainen keitto, johon laitetaan usein myös linssejä. Rasamissa käytetään mausteena erityistä rasamjauhetta. Rasamjauheeseen käytetään mm. korianterinsiemeniä, mustapippuria, punaista chiliä ja toor dalia. Valmiita rasamjauheseoksia on saatavilla ainakin intialaisiin ruokatarvikkeisiin erikoistuneista liikkeistä.

Sahrami
(engl. saffron, hindiksi kesar)
Sahramia käytetään lähinnä jälkiruoissa, mutta Pohjois-Intiassa sitä käytetään muutenkin, esim. riisiruoissa (biryaneissa).

Sambhar
Toor dalista, erilaisista kasviksista ja tamarindista tehty ruoka, joka on jotain padan ja keiton välimailta.

Ylärivistä vasemmalta: sambharjauhetta, sarviapilan siemeniä, sinapinsiemeniä, tamarindia, toor dalia, urad dalia.

Sambharjauhe
Maustesekoitus, jota käytetään varsinkin sambharien maustamiseen. Sillä voidaan maustaa myös kuivia kasvisruokia, ja se sopii erinomaisesti esimerkiksi perunan kanssa. Sambharjauhe sisältää mm. korianteria, chiliä, mustapippuria, kuminaa ja sinapinsiemeniä. Sambharjauheen ainekset ja niiden määrät vaihtelevat, koska jokaisella kokilla on omat sambharjauhe-reseptinsä. Valmista sambharjauhesekoitusta saa aasialaisista kaupoista.

Sarviapila
(engl. fenugreek; hindiksi methi)
Sarviapilaa käytetään sekä kokonaisina siemeninä että jauhettuna, mutta aina hyvin pieni määrä kerrallaan.
Sarviapilaa paistettaessa/paahdettaessa tulee varoa, ettei niitä paista liian kauaa, koska silloin niistä tulee erittäin kitkerän makuisia. Paista niitä vain sen aikaa, että ne ovat alkaneet hieman saada väriä.
Sarviapila on maultaan hieman karvas, ja sitä käytetään usein ruoissa, joissa happamuus on vallitsevana makuna (esim. tamarindipohjaiset pulusut). Myös sarviapilan lehtiä käytetään -
sekä tuoreina että kuivattuina - ruoanvalmistuksessa, mm. linssiruoissa ja erilaisissa leivissä. (Ks. kuva ylempänä)

Sinapinsiemenet
(engl. mustard seeds; hindiksi rai)
Intiassa käytetään ruskeita sinapinsiemeniä, ja Etelä-Intiassa niitä käytetään tyypillisimmin ruoanvalmistuksen alkuvaiheessa, kun tehdään ns. popu/tadka. Sinapinsiemenet lisätään ensimmäiseksi kuumaan öljyyn, ja niiden annetaan paukkua kannen alla hetki, minkä jälkeen lisätään muut aineet. (Ks. kuva ylempänä)

Suola
(engl. salt; hindiksi namak)
Suolan käytöstä on huomattava pari asiaa: Sen määrä on yhteydessä chilin määrään niin, että suola vaimentaa chilin tuomaa tulisuutta ruoassa. Siksi suolaa ei tulisi liiaksi vähentää laitettaessa intialaista ruokaa, koska silloin ruoka saattaa maistua aivan liian tuliselta (ellei samalla tietysti vähennetä chilinkin määrää). Lisäksi suola lisätään ruokaan aina ruoanvalmistuksen alkuvaiheessa tai keskivaiheilla - ei koskaan lopuksi - koska näin maut ehtivät tasoittua ruoan kypsyessä. Jos intialainen ruoka tuntuu liian suolaiselta, tulisi ottaa huomioon se, että ruoka on tarkoitettua sekoitettavaksi runsaan riisin kanssa, jolloin riisin neutraali maku tasoittaa suolaisuutta. (Intialaiset syövät aterialla riisiä huomattavan paljon enemmän kuin länsimaalaiset.)

Tamarindi
(engl. tamarind; hindiksi imli)
Tamarindihedelmää saadaan tamarindipuun palkojen sisältä, ja se tuo ruokiin happamuutta, väriä ja hedelmäisyyttä. Tavallisesti käytetään kokoonpuristettua hedelmälihaa, joka liotetaan ensin kuumassa vedessä (n. 1 rkl tamarindia, eli sellainen ison mansikan kokoinen pallo, + n. 1 dl vettä) ja sitten siivilöidään - tamarindin joukossa saattaa olla joskus kiviä tai muita roskia ja siksi sitä ei ole hyvä käyttää siivilöimättä. Tamarindia on myös saatavilla tiivisteenä (joka myös liotetaan kuumaan veteen) sekä käyttövalmiina tahnana. Suuressa hädässä tamarindin voi korvata tomaatilla ja sitruunamehulla (1 tomaatti + 1-2 rkl sitruunaa = 1 rkl tamarindia), mutta silloin ruoan luonne muuttuu kyllä aivan täysin.

Lisää asiaa tamarindista (mm. tietoa tamarindin käyttömuodoista ja sen lääketieteellisistä ominaisuuksista) löytyy toisesta postauksestani. (Edit. 18.9.2008)

Toor dal
(engl. red gram dal; hindiksi arhar dal)
Toor dalit ovat keltaisia linssejä. Toor dalit ovat yksi tavallisimmista linsseistä Etelä-Intiassa ja ne ovat keskeinen osa monissa tunnetuissa ruoissa, mm. sambharissa ja rasamissa. (Ks. kuva ylempänä)

Unikonsiemenet, valkoiset
(engl. poppy seeds; hindiksi khus khus)
Valkoisia unikonsiemeniä käytetään tavallisesti niiden sakeuttavan ominaisuuden takia varsinkin Pohjois-Intiassa ja Bengalissa, mutta myös muualla päin Intiaa. Unikonsiementen maku on melko neutraali, mutta paahdettaessa niiden kevyesti pähkinäinen maku hieman voimistuu. Yleensä unikonsiemenet paahdetaankin kuivalla pannulla, ennen kuin ne jauhetaan tahnaksi. Sen lisäksi että paahtaminen antaa siemenille lisämakua, se myös helpottaa siementen jauhamista. Valkoisia unikonsiemeniä saa ainakin aasialaisista ruokakaupoista.

Urad dal / urid dal
(engl. black gram dal)
Urad dalit ovat kuorittuja ja halkaistuja mustia linssejä. Halkaistut urad dalit ovat väriltään valkoisia, toisin kuin kokonaiset linssit. Niitä käytetään kokonaisina maustamassa ruokaa sekä jauhettuna (usein jauhetun riisin kanssa) mm. idleissä ja dosissa. Kokonaisia, mustia, urad daleja käytetään lähinnä Pohjois-Intiassa. (Ks. kuva ylempänä)


Valkosipuli
(engl. garlic; hindiksi lasoon)
Tuore valkosipuli on yksi tärkeimmistä mausteista, ja sitä käytetään sekä murskattuna että hienonnettuna ja usein yhdessä inkiväärin kanssa (ginger garlic paste).

Öljy
Etelä-Intiassa käytetään ruoanvalmistuksessa monenlaisia kasviöljyjä, mm. sinappiöljyä, maapähkinäöljyä, kookosöljyä ja auringonkukkaöljyä. Myös kirkastettua voita, gheetä, käytetään paljon, vaikka sen käyttö onkin vähenemässä.

17 kommenttia:

  1. Tää on aivan mahtava listaus kaikista mausteista ja linsseistä. Olisiko sulla jotain kauppasuositusta, mistä näitä kaikkia saisi hankittua silleen kerralla? Varsinkin noita eri daleja oon kaipaillut.

    VastaaPoista
  2. Kiitokset!! Ja anteeksi, että jouduit odottelemaan vastausta näin kauan, mutta olin tuolla läppärin ulottumattomissa. Nyt olen taas täällä sivistyksen parissa...:-)

    En tiedä, asutko pääkaupunkiseudulla, mutta jos asut, niin Vii Voan Hakaniemessä on ainakin varma valinta. Sieltä löytyy oikeastaan kaikkia listan mausteita, paitsi ihan noita intialaisia juttuja kuten rasam- ja sambhar-jauhetta. Vii Voanissa on myös kaikkia eri daleja (elleivät ole päässeet loppumaan).

    Hyvä intialaisiin tuotteisiin (esim. mausteet, puolivalmiit idli-, dosa- gulab jamun- yms. sekoitukset, pikkelssit, sambhar- yms. mausteet, papadamit, naposteltavat, jopa hiustuotteet jne.) erikoistunut kauppa on Maharaja, joka sekin on Hakaniemessä, hieman Hämeentietä Vii Voanista eteenpäin, toisella puolella Hämeentietä kuin Vii Voan. (Samalla puolella Hämeentietä kuin Vii Voan on myös yksi Maharaja, mutta siellä on aika heikko valikoima.)

    Kolmas hyvä kauppa, jossa on hyvä valikoima myös tuoreita vihanneksia, yrttejä jne. on Aasialainen ruokakauppa, Aseanic Trading Kolmannella linjalla. Sieltä saa myös perusmausteita, mutta esim. dal-valikoima on heikompi kuin kahdessa edellä mainitussa kaupassa.

    Toivottavasti tästä oli apua... En valitettavasti tunne kuin nämä pääkaupunkiseudun liikkeet, mutta jos et asu pääkaupunkiseudulla, niin on kai olemassa joitakin nettikauppojakin, joista voi tilata. Googlettamalla varmaan löytyy...:-)

    VastaaPoista
  3. Kiitos avustasi! Mä taisin jo keretä käydä kaikki nuo mainitsemasi kaupat läpi paitsi tuon Maharajan, joka täytyy ehdottomasti vielä tarkastaa:)

    Mä laitoin sun linssimuhennoksen reseptin linkin mun sivuilleni, kun se oli ihan mielettömän hyvää! (ei varmaan haittaa) Kiitokset kovasti!

    VastaaPoista
  4. Ei tosiaankaan haittaa; kiitos paljon ja kiva jos maistui!

    Jos tykkäät intialaisesta ruoasta, käy ihmeessä Maharajassa, se on ihan mekka :-) (Tarkista kuitenkin päiväykset paketeissa...) Sen kaupan yhteydessä on myös pieni ravintola, josta saa ihan kelpo intialaista ruokaakin.

    Sulla on muuten hieno blogi ja upeita kuvia!

    VastaaPoista
  5. Mä oon käyny joka päivä melkein roikkumassa täällä ja lukemassa täällä näitä herkullisia juttuja:D

    Joo tykkään intialaisesta ruoasta:D. Se on vähän jo muodostunut vitsiksikin.. Mä oon aina sanonu, että jos pitäisi yhden maan ruoat valita mitä söisin loppu elämäni olisi se ehdottomasti intialainen. Kun joku vaan istuu suuhun täydellisesti.

    Ootko hankkinu noi hienot metalliastiat Intiasta vai saako niitä Suomestakin?

    VastaaPoista
  6. Intialainen ruoka on kyllä hyvää - olen samaa mieltä :-)

    Metalliastiat on roudattu Intiasta, samoin kuin intialainen tehosekoitin (mixie), painekeitin, idlimuotit, pari pannua ja pataa... Eli kaikenlaista "matkamuistoa" on tarttunut mukaan :D (Kerran vain on pitänyt vähän lasketella luikuria lentokentällä, ettei olisi tullut lisämaksuja.) En ole katsellut sillä silmällä ympärilleni näissä kotimaan kaupoissa, mutta saattaa olla vähän hankalaa noiden astioiden löytäminen täältä Suomesta. Jos satut näkemään niitä jossain, niin vinkkaa ihmeessä, että mäkin voin käydä täydentämässä varastoja!

    VastaaPoista
  7. Oho, onpas tama hyva ja yksityiskohtainen lista mausteista ja muista intialaisen ruoan perusteista!

    VastaaPoista
  8. On vaan vähän eteläpainotteinen tämä mun listani...

    VastaaPoista
  9. Heippa! Osaisitkohan auttaa ongelmassani: Olen innostunut vähän aikaa sitten intialaisesta keittiöstä (hankittuani Suuren Intialaisen keittokirjan Kodin Ykkösen alesta:)). Noh, monissa tämän kirjan resepteissä käsketään jauhaa mausteet (esim. erilaisia tahnoja varten). Minä en ainakaan saa esimerkiksi jeeran ja sarviapilan siemeniä morttelilla kovinkaan hienoksi jauhoksi. Tai tämä vaatisi työpäivän verran hankaamista. Eli onkohan olemassa jotain myllyä, millä saa siemenet jauheeksi?? Ei taida pippurimyllyt yms. riittää vai?

    VastaaPoista
  10. Henna, kiva, että olet innostunut intialaisesta ruoasta!

    Tuo mausteiden jauhaminen voi olla tosiaankin aika työlästä. Varsinkin sarviapilan siemenet ovat niin kovia, että niitä ei taida saada jauhettua käsin mitenkään. Jeeran ja unikonsiementen jauhamiseen auttaa, jos niitä paahtaa ensin hetken kuivalla pannulla. Silloin ne saa morttelillakin jauhettua aika hyvin.

    Minulla on mausteiden jauhamiseen tarkoitettu mikseri, jonka kuva löytyy täältä. Olen ostanut sen Intiasta, mutta Suomessakin on varmaan jonkinlaisia mausteiden jauhamiseen tarkoitettuja koneita, jotka saattaisivat toimia ihan hyvin. Tavallisilla tehosekoittimilla ei tuo jauhaminen onnistu, varsinkin jos jauhettavat määrät ovat pieniä. Kannattaa kysellä keittiövälinekaupoista tai elektroniikkaliikkeistä - siellä toivottavasti osataan auttaa paremmin! :-)

    VastaaPoista
  11. Hei! Kiitos valaisevasta listastasi! Pengoin internettiä moneen otteeseen, mutta en löytänyt tietoa minua askarruttaneeseen asiaan. Osaisitkohan sinä neuvoa: voiko noita Roasted daria (mm. sinun dal-kuvassasi tuo tummanruskeaetikettinen TRS:n paketti)käyttää sellaisenaan, kypsentämättä, esim. pähkinöiden tapaan. Paketissa lukee myös roasted chick peas without husk ja it is a cooking ingredient. Käytetäänkö näitä tällaisenaan siinä bombay-mixissä?

    Kiitos jos osaat opastaa!

    VastaaPoista
  12. Hei Ainos, ja kiva jos listastani oli jotain apua!

    Nuo roasted daria-linssit ovat tietääkseni ainoita linssejä, joita voi syödä suoraan paketista, siis kypsentämättä mitenkään. Ne ovat paahdettuja ja halkaistuja (tummia) kikherneitä, joten ne ovat jo kypsennettyjä. Sellaisenaanhan ne eivät juuri miltään maistu, mutta niistä saa esim. mausteisia pähkinöitä vastaavan herkun, jos niitä paistaa hetken öljyssä pannulla ja maustaa esim. suolalla ja chilijauheella.

    Näitä linssejä käytetään tosiaan ihan sellaisenaan monissa snack-sekoituksissa. Bombay mixin aineita en tarkkaan tiedä, mutta on hyvin todennäköistä, että näitä paahdettuja kikherneitä on siinäkin.

    Eli siis: voi syödä! :-)

    VastaaPoista
  13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  14. Olen lähdössä Intiaan muutaman kuukauden sisään ja minulla on semmoinen ongelma että sairastan keliakiaa. Ymmärtääkseni gluteenitonta ruokaa on Intiassa hyvin saatavilla, mutta olen lukenut että asafoetida-mauste sisältää usein vehnäjauhoa, joten en sitä voi syödä. Osaisitko neuvoa, missä ruoissa sitä käytetään, eli miten sitä olisi niinikään helppoa välttää, sekä miten voisin helpoimmin Intiassa pyytää jättämään mausteen jopa kokonaan ruuasta pois (eli siis mitä nimitystä Intiassa siitä käytetään)?

    VastaaPoista
  15. Hei Iisa :-), gluteenitonta ruokaa on tosiaankin Intiassa todella hyvin saatavilla!

    Asafoetidaa käytetään varsinkin linssiruoissa sekä pikkelseissä ja chutneyissä, mutta myös monissa kasvisruoissa. Mitään selvää rajaa sille, missä asafoetidaa käytetään tai ei käytetä, ei voi kuitenkaan vetää - joku tykkää käyttää asafoetidaa myös esim. kalaruoissakin.

    Siksi onkin varmaan parempi, jos jo ruokaa tilatessasi erikseen varmistat, että ruokasi valmistetaan ilman asafoetidaa. En tiedä, mihin päin Intiaa olet lähdössä, mutta asafoetida tunnetaan suurimmassa osassa Intiaa nimellä 'hing'. Täältä löytyy vielä tarkempi lista hingin nimityksistä Intian eri kielillä.

    Olen huomannut, että Intiassa ei hirveästi ruoka-aineallergioista tiedetä, joten on tosi hyvä, että olet ottanut asioista itse etukäteen hyvin selvää! Kun vaan selvität ruokaa tilatessasi mahdollisimman hyvin, että et hingiä/vehnää voi syödä, uskon, että kaikki menee hyvin. Yhdellä tuttavallani on paha maitoallergia, ja Intian-matka pelotti häntä etukäteen kovasti, mutta kaikki meni lopulta oikein hyvin. Tarkkana hän sai kuitenkin olla - kerran kävi esimerkiksi niin, että hän kysyi ravintolassa, sisältääkö ruoka maitotuotteita, ja vastaus oli kielteinen. Kun hän tarkemmin kyseli ruoanvalmistukseen käytettyjä aineita, selvisi, että ruoanvalmistuksessa oli käytetty voita, jota maitoallerginen ei tietenkään voi syödä.

    Oikein hyvää matkaa! :-)

    VastaaPoista
  16. Hei, kiitos listauksesta! Kertoisitko, miten chana dal valmistetaan? Kuinka pitkä keittoaika, vaatiiko liotusta? Jostain luin, että sitä voi myös paahtaa, miten se tapahtuu? Jostain syystä en mistään löytänyt selkeitä ohjeita, vain summittaisia 'keitä kypsäksi' -kehotuksia...

    Nokkalintu

    VastaaPoista
  17. Hei Nokkalintu!

    Jotkut liottavat chana daleja puolesta tunnista useampaan tuntiin, mutta itse en koskaan liota niitä, vaan puhdistan ja huuhtelen ne vain ennen keittämistä. Muhennosten tyyppisissä ruoissa chana dalit eivät mielestäni kaipaa liottamista, kun ne kuitenkin keitetään vedessä pehmeiksi. On kyllä olemassa semosiakin (kuivia) linssiruokia, joita varten chana dalit jauhetaan raakana, minkä jälkeen ne kypsennetään vihannesten kanssa pannulla ilman vettä. Tämmöisiä ruokia varten olen minäkin liottanut chana daleja vähintään parin tunnin ajan, jotta ne vähän "esipehmenisivät".

    Chana dalien keittoaikaa en osaa ihan tarkalleen sanoa, mutta luulisin, että se on jotain 20-30 minuuttia. Itse kokeilen aina välillä (maistamalla siis :-)), milloin chana dal on kypsää (= pehmeää, mutta niin, että linssit eivät ole menneet muussiksi vaan ovat vielä kokonaisia). Keittoaika vähän vaihtelee riippuen mm. linssien iästä, ja ehkä et siksi ole löytänyt ihan tarkkaa yleispätevää keittoaikaa chana daleille. Keitinvettä laitan linsseille yleensä 2-3 kertaa linssien määrän.

    Tarkoittaisitko paahdetuilla chana daleilla 'daliaa', eli 'roasted chana' (=chutney dal)? Niitä ei käsittääkseni voi oikein kotioloissa tehdä - ainakin muistelen lukeneeni jostain, että ne paahdetaan jossakin ihan erityisissä paahtimoissa. Voi olla, että niitä voi paahtaa kotonakin, mutta siitä mulla ei ole tarkempaa tietoa... Noita valmiiksi paahdettuja chanoja voi ostaa aasialaisista kaupoista, ja niitä voi syödä ihan sellaisenaankin, ilman minkäänlaista käsittelyä.

    VastaaPoista