Jogurtin valmistaminen oli aluksi minulle melkoinen shownumero. Välillä jogurtti onnistui hyvin, välillä se taas ei onnistunut ollenkaan vaan jäi sellaiseksi ohueksi litkuksi. Tajusin kyllä, että ongelmana oli liian alhainen huonelämpötila, mutta minkäs teet, kun talvipakkasilla lämpötila on mitä on. Kaikki keinot tuli kokeiltua - kaikkein noloimpana keinona oli yritys tehdä jogurttia saunassa! Tuo kyllä joskus onnistuikin - jos saunassa ei sattunut olemaan liian kuuma.
Mutta onneksi sitten eräs tuttuni antoi neuvon, jonka avulla nämä sähläilyni jäivät kertaheitolla muistoiksi vain. Hän nimittäin kertoi valmistavansa jogurttia sähköuunissa niin, että uunissa oli pelkkä valo päällä. Tällöin uunin lämpötila on noin +30 astetta, joka on aika ihanteellinen jogurtin muodostumiselle. Lämpötila myös pysyy koko ajan tasaisena eikä vaihtele esimerkiksi auringonpaisteen takia. Tämän neuvon jälkeen jogurtti on onnistunut aina! En ole kyllä koskaan laskenut, paljonko tuo mahtaa viedä sähköä, mutta onneksi sitä jogurttia ei tarvitse joka päivä tehdä...
VINKKEJÄ:
- Käytä punaista täysmaitoa. Olen kyllä tehnyt onnistuneesti jogurttia kevytmaidostakin, mutta täysmaidosta tehty jogurtti on paljon täyteläisempää ja parempaa.
- Tarvitset jogurtin valmistukseen "aloitusjogurttia". Bulgarian jogurtti sopii tähän oikein hyvin, ellei sinulla jo ole itse tekemääsi jogurttia jemmassa, jota voisit käyttää. Varmista kuitenkin, että aloitusjogurtti on hyvälaatuista (ei siis esimerkiksi sellaista, jonka "parasta ennen" -päiväys oli jo viime viikolla), koska tämän jogurtin laadusta riippuu myös valmistuvan jogurtin laatu.
- Lämpömittari ei ole välttämätön mutta helpottaa kyllä hommaa huomattavasti, kun lämpötilaa ei tarvitse arvailla.
- Valitse paksupohjainen kattila. Kun maidon proteiinit denaturoituvat maitoa kuumennettaessa, ne alkavat tarttua kattilan pohjaan ja seinämiin. Paksupohjainen kattila ainakin hidastaa tätä prosessia.
1 litra (täys)maitoa
2 rkl paksua jogurttia (esim. Bulgarian jogurttia)
SITTEN ITSE ASIAAN:
1. Kaada maito kattilaan ja kuumenna maitoa varovasti niin, että se kiehuu hiljalleen. Anna maidon kiehua hiljakseen 5-10 minuuttia. Sekoittele ahkerasti, jotta maito ei palaisi pohjaan ja pinnalle ei muodostuisi kuorta. Jos kuorta muodostuu, poista se lusikalla.
2. Siirrä kattila pois liedeltä ja kaada maito kulhoon (mieluiten sellaiseen, jossa on kansi - näin jogurtti on helppo säilyttää jääkaapissa). Anna maidon jäähtyä, kunnes lämpötila on laskenut noin 45-50 asteeseen. (Itselläni tähän menee ehkä noin puoli tuntia.) Jos kuorta muodostuu maidon pintaan, poista se lusikalla. Helpoiten lämpötilan voi todeta käyttämällä lämpömittaria, mutta jos sinulla ei sellaista ole, ei hätää: Maidon lämpötilan voi todeta myös tipauttamalla tilkan maitoa kädelle. Jos maito on melko selvästi kättä lämpöisempää, mutta ei enää kuumaa, lämpötila on oikea.
3. Kun lämpötila on laskenut tarpeeksi, lisää aloitusjogurtti, sekoita hyvin ja peitä kulho kevyesti pyyhkeellä. Laita uuniin valo päälle ja jogurttikulho uuniin. Minimilämpötila jogurtin muodostumiselle on noin +25-+27 astetta, joten jos sinulla on jokin muu paikka, joka on riittävän lämmin, voit myös kokeilla sitä. Paikan lämpötila ei kuitenkaan saa olla yli +45 astetta, koska silloin jogurtti happamoituu ennen aikojaan. Älä siis laita uunia päälle.
4. Anna jogurtin olla uunissa (tai muussa sopivan lämpöisessä paikassa), kunnes jogurtti on paksua ja hapahkoa. Minulta kuluu tähän sellaiset 12-14 tuntia, mutta aikaa saattaa mennä vähemmän tai enemmänkin, sillä tarkka aika riippuu ympäröivästä lämpötilasta. Kun jogurtti on valmista, peitä se ja laita jääkaappiin.
Jogurtti säilyy jääkaapissa viikon verran.
Onpa hienoa löytää kotimainen asiantunteva blogi eteläintilaisesta ruuasta! Olin jokunen vuosi sitten Tamil Nadussa, Karnatakassa ja Keralassa ja ruoka jätti kyllä melkoiset jäljet makuhermoihin. Idli- ja puttukeittimet jäivät hankkimatta, eivätkä dosatkaan ole parilla kokeilulla ihan onnistuneet, mutta ehkä se tästä vielä...
VastaaPoistaMutta rupesin kommentoimaan vinkin vuoksi: itse käärin yleensä jogurttiastian villapaitaan, jolloin se pysyy lämpöisenä pidempään. Yön yli pöhistyään tökötti on jo valmista.
Kiitos, Okapi :-) Eteläintialainen ruoka on tosiaan addiktoivaa, kun kerran makuun pääsee :-)
VastaaPoistaKiitos mainiosta villapaitavinkistä - en ole tuosta aiemmin kuullutkaan! Mulla onkin yksi villapaita, joka on ihan liian kuuma näillä nykyisillä talvilämpötiloilla päällä pidettäväksi, mutta tähän toiseen tarkoitukseen se soveltuisi varmaan aivan loistavasti :-D
Luulen, että jugurtin lämpötila pysyy hyvänä myös ihan tavallisessa kylmälaukussa.
VastaaPoistaAnonyymi, mutta eikö kylmälaukussa ole sama lämpötila kuin huoneessakin, jos ei sinne siis laita jotain "lämmikettä"... En ole koskaan tätäkään konstia kokeillut, mutta täytyy laittaa muistiin, jos vaikka toimisi! :-) Kiitos vinkistä.
VastaaPoistaNo siis onhan se jugurtti lämmintä kun sen laittaa kylmälaukkuun :) Kyllä se lämmittää kylmälaukun ilmaa
VastaaPoistaAnonyymi, joo, no niinpä tietysti. :-D Kiitti, että väänsit rautalangasta.
VastaaPoistaKiitokset jugurttiohjeesta! Ensikertalainenkin koki onnistumisen tunteen.
VastaaPoistaJonna
Jonna, mukava kuulla! :-)
VastaaPoista