16. heinäkuuta 2008

Linssien puhdistus ja popun/tadkan tekeminen

LINSSIEN PUHDISTAMINEN JA LIOTTAMINEN

Linsseissä on usein roskia ja joskus jopa kiviä, jotka eivät tunnu kauhean mukavalta syödessä. Siksi linssit on hyvä puhdistaa ennen käyttöä.

1. Linssien puhdistaminen
Levitä linssit valkoiselle lautaselle tai muulle vaalealle alustalle. Erotat nyt selvästi mahdolliset roskat ja kivet. Nypi kivet, roskat ja muu epämääräinen aines pois ja kaada sitten puhdistetut linssit kulhoon.

2. Linssien huuhtelu
Laske linssien päälle reilusti (lämmintä) vettä ja huljuttele linssejä kädelläsi hetki. Huomaat, että vesi muuttuu nyt sameaksi. Kaada vesi pois (siivilä voi olla tässä hyvä apuväline, etteivät linssit karkaa veden mukana) ja täytä kulho uudelleen vedellä. Huljuttele taas linssejä kädelläsi. Toista tätä, kunnes vesi näyttää suhteellisen kirkkaalta (yleensä kolme, neljä huuhtelukertaa riittää). Siivilöi tai kaada vesi pois.

3. Linssien ja papujen liotus
Kaikki pavut täytyy liottaa ennen käyttöä. Useimmat linssit voi käyttää suoraan ilman liotusta, mutta joitakin linssejä olisi hyvä liottaa, jos vain aikaa on. Alla on joitakin ohjeellisia aikoja papujen ja linssien liotukseen.

Isot pavut, kuten kidneypavut ja kikherneet: 8-10 tuntia

Pienet pavut, kuten mungpavut: 5 tuntia

Isot linssit, kuten chana dal ja toor dal 2-3 tuntia

Pienet linssit, kuten punaiset (masoor dal) ja vihreät linssit, moong dal, urad dal: ei liotusta

Itse en koskaan liota toor dalia, ja chana daliakin liotan yleensä vain tunnin, pari, jos ehdin. Tämä johtuu siitä, että havahdun yleensä vasta noin tuntia ennen laskettua päivällisaikaa, että jaa, pitäisikö tässä ruveta jotain ruokaa laittamaan...

POPU/TADKA

Populla/tadkalla tarkoitetaan (yleensä kokonaisten) mausteiden paistamista öljyssä. Näin niistä lähtee parhaiten maku irti. Tavallisimpia popun aineksia (Etelä-Intiassa) ovat sinapinsiemenet, currylehdet, chana dalit, urad dalit, chilit ja kuminansiemenet. Chana dalit voi usein jättää halutessaan poiskin, mutta minusta ne ovat kivoja "sattumia" ruoassa. Currylehdet, varsinkin kuivatut, voi huoletta jättää pois.

Tavallisimmat popun/tadkan aineet vasemmalta ylhäältä lukusuuntaan: sinapinsiemeniä, chana dalia, urad dalia, currylehtiä, chiliä ja kuminansiemeniä.

Popussa/tadkassa on tärkeää laittaa mausteet pannulle oikeaan aikaan ja oikeassa järjestyksessä, jotta mausteet eivät palaisi. Varaa siksi kaikki aineet valmiiksi viereesi, joko pieniin kippoihin tai esimerkiksi lautaselle, ettei tarvitse lähteä metsästämään jotain puuttuvaa ainesta enää silloin, kun sinapinsiemenet jo paukkuvat pannulla.


Kuumenna öljy kuumaksi ja lisää pannulle sinapinsiemenet, jotka alkavat muuttua harmaiksi ja paukkua. Sulje kansi ja odottele, kunnes paukkuminen laantuu (tähän menee sellaiset 10-15 sekuntia).

Jos pannu ei ollut tarpeeksi kuuma, sinapinsiemenet eivät ehkä alakaan heti paukkua. Jos mitään ei ala vähään aikaan (ehkä minuuttiin) kuulua, lisää vain seuraavat ainekset pannulle, etteivät sinapinsiemenet palaisi. Seuraavalla kerralla kuumenna pannua sitten hieman kauemmin. Jos taas heti laitettuasi sinapinsiemenet pannulle alkaa hirveä ilotulitus, pannu on ollut liian kuuma. Siirrä pannu vähäksi aikaa sivuun, jotta se jäähtyisi hieman, koska muuten seuraavat ainekset saattavat kärähtää, ennen kuin ovat kerenneet luovuttamaan itsestään mitään makua.

Pannuissa on eroja, kuten myös liesissä, ja opit kyllä tuntemaan, milloin pannu on tarpeeksi kuuma. (Voit kokeilla kuumuutta laittamalla käden pannun yläpuolelle. Pikkuhiljaa alat erottaa, milloin kuumuus on sopiva.)

Pienennä nyt hieman lämpöä ja lisää muut aineet, paitsi kuminansiemenet. Paista hetki sekoitellen ja lisää kuminansiemenet. (Jos kuminansiemeniä paistaa liian kauan, niistä tulee kitkeriä.) Paista koko ajan sekoitellen, kunnes linssit (eli chana dalit ja urad dalit) ovat kullankeltaisia (aikaa kuluu ehkä 15-30 sekuntia).

Nyt voit lisätä seuraavat aineet, esimerkiksi sipulin. Jos ohjeessa lisätään jauhettuja mausteita tässä vaiheessa, paista niitä vain muutama sekunti, etteivät ne pala.

1 kommentti:

  1. Nuo kivet linssien seassa ovat pahempia kuin vain "ei tunnu mukavalta". Hammas lohkeaa helpposti. Ongelmana on että joukossa on kiviä jotka on linssien värisiä. Melkosia järkäleitä tuolta välillä löytyy.

    VastaaPoista