21. tammikuuta 2009

Oodi sitruunariisille

Sitruunariisi on aina ollut yksi eteläintialaisista suosikkiruoistani. Sitruunariisissä vain on jotain, joka heti ensi maistamalta veti huulet korviin. Ehkä syynä ovat pähkinät, ehkä sitruunan tuoma raikkaus tai ehkä se on vain se koko kokonaisuus, mikä on vaan niin valloittava. Kyse voi myös olla sitruunariisiin liittyvistä mukavista mielleyhtymistä, sillä sitruunariisiä tarjotaan usein erilaisissa juhlissa, ja se on tavallinen ruoka piknikeillä ja matkoilla, koska se säilyy suhteellisen hyvin.

Joidenkin mielestä kaikkein paras sitruunariisi tulee sona masuri (tai sona masoori) -riisistä, jota viljellään Etelä-Intiassa, erityisesti Andhra Pradeshissa, jossa sona masuria pidetään jonkinlaisena riisilajikkeiden kuninkaana.

Sona masuri -riisiä.

Sona masurin jyvät ovat keskipitkiä ja paksumpia kuin esimerkiksi basmatin jyvät, minkä ansiosta sona masuri ei ole yhtä haurasta ja herkkää katkeilemaan kuin basmati. Sona masuri on keitettynäkin luonnostaan vähän jämäkämpää kuin basmati, joten se on aina vähän 'al dente'. Wikipedian mukaan sona masuri sisältää myös vähemmän tärkkelystä kuin muut riisilajit ja se on helpommin sulavaa. Kaikki tämä erinomaisuus näkyy riisin hinnassakin, sillä kahden kilon pussi sona masuria maksaa esimerkiksi Vii Voanissa 6 euroa; Maharajassa vielä vähän enemmänkin.

Sona masurikin on hyvää, mutta itse kuitenkin jostakin syystä tykkään enemmän basmatiriisin hauraudesta ja pehmeydestä. Siksi käytänkin yleensä basmatia niin sitruunariisissä kuin muissakin riisiruoissa (biryaneissa, pulihorassa jne.). Sitruunariisin riisilajin voi siis aivan hyvin valita mieltymystensä mukaan - varmaankin mikä tahansa pitkäjyväinen riisi kelpaa. Eikä kukaan estä tekemästä sitruunariisiä vaikkapa edellispäiväisistä riisin jämistä. Samaten pähkinöiden määrä ja laatu on makuasia; pähkinöitä voi laittaa enemmän tai vähemmän ja maapähkinät voi myös vaihtaa vaikkapa cashewpähkinöihin. Ota nuo ohjeessa mainitut määrät siis vain jonkinlaisena osviittana ja sovella vapaasti itsellesi mieluisa versio.

AINEKSET
noin neljälle

4 dl pitkäjyväistä riisiä

hieman öljyä
1 tl ruskeita sinapinsiemeniä
3 rkl maapähkinöitä
2 tl urad dalia
1 punainen kuivattu chili isohkoina paloina
2 - 3 vihreää chiliä suikaloituna (tai maun mukaan)
1 rkl chutney dalia (roasted daria) *
jokunen currylehti (voi jättää poiskin)
1/6 tl hajupihkaa (asafoetida, hing)
1/3 - 1/2 tl kurkumaa
suolaa
1/2 - 1 sitruunan mehu (maun ja sitruunan koon mukaan - sitruuna saa maistua mukavasti)
(tuoretta korianteria hienonnettuna)

* Chutney dalin tilalla voi myös käyttää chana dalia. Jos käytät chana dalia, lisää se pannulle heti sinapinsiementen jälkeen. Chutney/chana dalin voi jättää poiskin.

Vasemmalta: maapähkinöitä, chutney dalia ja urad dalia.

VALMISTUS

1. Huuhtele riisi useassa vedessä, kunnes vesi on suhteellisen kirkasta. Kaada vesi pois ja keitä riisi normaaliin tapaan. Jos käytät basmatiriisiä, anna riisin levähtää keittämisen jälkeen ainakin 15 minuuttia, ennen kuin kosket siihen. Tämä rauhoittuminen keittämisen jälkeen auttaa riisinjyviä säilymään paremmin ehjinä, kun käsittelet niitä.

2. Varmista, että kaikki aineet ovat pannun vieressä ja mieluiten vielä oikeassa järjestyksessäkin. Kaikki aineet kannattaa laittaa valmiiksi vaikkapa pieniin kippoihin tai pieniin kasoihin lautaselle. Kuumenna sitten isohkolla pannulla (esim. wok-pannulla) öljyä. Lisää sinapinsiemenet ja anna niiden paukkua hetki kannen alla. Lisää maapähkinät ja urad dalit ja paista kovahkolla keskilämmöllä sekoitellen, kunnes urad dalit ovat kullankeltaisia. Lisää punainen chili, vihreä chili, chutney dalit ja currylehdet ja paista ehkä noin 15 - 20 sekuntia tiuhaan sekoitellen.

3. Lisää hajupihka, jonkun sekunnin päästä kurkuma ja taas jonkun sekunnin päästä keitetty riisi. Käännä levy pois päältä ja sekoittele hyvin mutta varovasti. Riisinjyviä voi erotella toisistaan esim. haarukalla, jos ne ovat "köntsinä". Tarkoitus olisi, että riisinjyvät olisivat irrallisia ja kokonaisia. Lisää suola, sitruunamehu ja korianteri, jos käytät sitä, ja sekoita hyvin.

Tarjoa sitruunariisi esimerkiksi raitan tai jogurtin, jonkun chutneyn ja papadamien kanssa.

Sitruunariisiä (sona masurista), papadamia ja jogurttia.

Enkuksi Lemon Rice
Teluguksi Chitrannam

4 kommenttia:

 1. Kuulostaa tosi ihanalta.Mun tähän asti tuntema sitruunariisi on ollut pelkkää riisia,johon lisätty sitruunamehua ja kuorta. Sun riisisi on pari sfääriä sen yläpuolella.....

  VastaaPoista
 2. Yaelian :-) Tuo sitruunankuori toisi varmaan tähänkin riisiin ihan uutta makua!

  VastaaPoista
 3. ihannan näköistä. olen ihan kateellinen kun tuo intiaosasto ei ole niin arkista kauraa itselle.

  VastaaPoista
 4. Kiitos, Nelle :-) Ja intialaiseen ruokaankin välillä kyllästyy...

  VastaaPoista