Joskus jostakin reseptistä tietää jo heti ensi näkemältä, että ruoka tulee olemaan aivan huippuhyvää. Tämä FatFree Vegan Kitchenistä bongattu perunapizzaohje oli juuri sellainen: rakkautta ensi silmäyksellä. Pohjalla ihanaa perunaa, perunan päällä pitkään haudutettua paksua tomaattikastiketta ja sen päällä itselle mieluisia täytteitä. Minun perjantai-illan perunapizzani oli kyllä kaukana fatfreestä ja vielä kauempana vegaanista, mutta sallittakoot tämmöisetkin herkut joskus. Tällaiset reseptit ovatkin siitä mukavia, että jokainen voi muokata niistä omannäköisensä.
En rupea tätä kehumaan, koska en nyt keksi sopivia ylistyssanoja. Kannattaa kokeilla on varsin laimea ilmaus. Se kuka tämän keksi (ilmeisesti All Creatures -nimisen sivuston väki), oli kyllä nero.
PERUNAPIZZAT
AINEKSET
- 1 mahdollisimman iso, nätti ja pullea Rosamunda per naama (kaksinaamaisille siis kaksi)
- vähän öljyä
- tomaattikastiketta (jotain valmista tai itse tehtyä)
- täytteitä maun mukaan (itselläni oli kesäkurpitsaa, punaista paprikaa, chorizoa, fetaa murusteltuna ja rucolaa)
Tomaattikastike:
sanoisin, että tästä riittää noin kolmelle isolle perunalle
1 sipuli hienonnettuna - alkuperäisessä ohjeessa oli vain puolikas
1 - 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
n. 2 rkl tomaattipyreetä - tätä ei ollut alkuperäisessä ohjeessa
1 tölkki säilöttyjä kokonaisia tomaatteja hyvin pieniksi paloiksi pilkottuna (tai tomaattimurskaa, tuoreita tomaatteja tms.)
ripaus sokeria - tämäkin on oma lisäykseni
½ tl basilikaa
½ tl oreganoa
suolaa
mustapippuria
PAIKOILLANNE, VALMIIT, HEP
1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pese perunat huolellisesti ja rapsuttele tarvittaessa huonoja kohtia pois. Leikkaa perunat leveyssuunnassa kolmeen viipaleeseen niin, että reunaviipaleet ovat hieman paksumpia kuin keskimmäinen. Leikkaa reunaviipaleiden kyljistä ohuet siivut pois niin, että saat tasaisen sivun, jotta viipale pysyy tukevasti makuuasennossa. (Jos et saanut mitään tolkkua tästä epämääräisestä selityksestä, käy hakemassa ensiapua kuvista All Creaturesin sivuilta.) Sutaise perunaviipaleisiin kevyesti öljyä (muuten tarttuvat leivinpaperiin) ja laita ne leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä uunissa, kunnes perunat ovat pehmeitä ja hieman ruskeapilkkuisia, eli noin 35 - 40 minuuttia.
2. Valmista tällä välin tomaattikastike. Kuumenna kattilassa hieman öljyä ja lisää valkosipuli ja sipuli. Freesaile niitä joku minuutti ja lisää sitten loput ainekset, sekoita hyvin ja anna muhia kannen alla niin kauan, kunnes perunat ovat kypsiä tai kunnes kastike on haluamasi paksuista.
3. Ota perunat uunista ja levitä niiden päälle tomaattikastiketta ja haluamasi täytteet. Laita perunat takaisin uuniin 15 - 20 minuutiksi tai kunnes täytteet ovat mukavan kypsiä. Päälle voi vielä ripotella parmesaania (tai päälle voisi heittää jotakin juustoraastettakin ennen uuniin tyrkkäämistä).
ALKOHOLITTOMUUDESTA, …
3 päivää sitten
tätä on pakko saada! juuri tänään haaveilin uuniperunoista ja hyvästä kastikkeesta, mutta tämä pääseekin nyt korkealle sijalle kokeilulistalla. :) olen samaa mieltä tällaisten ohjeiden muuntuvuudesta; tykkään siitä että on selkeä ja yksinkertainen perusidea, jonka puitteissa voikin sitten tehdä ihan mitä vaan.
VastaaPoistaKatri, tämä oli kyllä tosi hyvää :-) Ensin epäilin, että riittääköhän tuo yksi peruna yhdelle, mutta kyllä se riittää, kun peruna vaan on tarpeeksi iso ja laittaa tarpeeksi paljon kamaa päälle :-D
VastaaPoistaAivan sairaan hyvännäköistä! Tämä menee ehdottomasti ensi viikolla testiin :P
VastaaPoistaSohvi, toivottavasti tykkäät! :-) Mulle ainakin tästä tuli heti yksi lempiruuista!
VastaaPoistaJestas miten näyttää ja kuulostaa tosi tosi hyvältä.
VastaaPoistaPropsit siitä, että on vegaanistakin. On varmasti kevyempääkin kuin tavallinen pizza :)
Tätä täytyy kokeilla, ja varmasti kokeilenkin.
varmaan tosi hyvää.Menee kyllä kokeiluun ehdottomasti
VastaaPoistaInsanity, kiitos :-) Ja tosiaankin, tämä on varmasti kevyempää ja terveellisempää kuin tavallinen pizza - riippuen tietysti päällysistä ;-)
VastaaPoistaEkku, kannattaa kokeilla :-)
Miksi meillä ei nyt ole isoja perunoita?? Kuten näköjään monelle muulle, niin kyllä maistuisi meillekin! Toivottavasti ei kaupasta lopu rosamundat kesken ;)
VastaaPoistaPatalintu :-) Noita oikein isoja ja pötkyläisiä rosamundia olikin vähän vaikeampi löytää... Sai kaivaa sitä marketin perunalaaria oikein urakalla! :-D
VastaaPoistaTätä vois siskokin kokeilla :)Ei oo meille liian eksoottista...
VastaaPoistaHee, sisko, kokeile vaan! :-) Lapsetkin varmaan tykkäis! Tai siis se isompi lapsi :-)
VastaaPoistaKatotaan, miten käy... Makaroonilaatikkoa tai nakkikeittoa meillä vaan syötäisiin, jos lapsi saisi päättää.
VastaaPoistaSitkeästi koitan tarjota jotain muutakin ;-D
Hei sisko taas :-) Voi kun kuulostaa ihanalta tuo nakkikeitto ja makaroonilaatikko... huoh. Mikähän siinä on, että noita perinteisiä ruokia ei koskaan tule tehtyä, vaikka ne on niin ihania. Aina pitää tehdä jotain ihme kotkotuksia. :-O
VastaaPoistaSöisiköhän se tyttö näitä, jos laittais tähän päälle niitä nakkeja :-D Onnea yritykseen!
Kuulostaa ja näyttää supernamilta! Fatfree veganilla on muutenkin aivan upeita reseptejä!
VastaaPoistaTämä on kerrassaan ihana, uusi idea :) Tavallinen pizza tuppaa vähän kyllästyttämään, tätä täytyy siis minunkin ihan ehdottomasti kokeilla joku kaunis päivä.
VastaaPoistaYaelian, hyvää tämä olikin :-) Oon samaa mieltä, että Fatfree Veganilla on tosi hienoja reseptejä! Tekisi mieli kokeilla niitä kaikkia...
VastaaPoistaSanna, tämä tosiaankin tuo mukavaa vaihtelua tavalliseen pizzaan ja on ehkä vähän terveellisempääkin. Kaiken lisäksi tätä ei pysty edes maailman surkein pizzantekijä ( eli minä) sössimään! :-D
Aivan ihanan näköisiä! Näitä on pakko kokeilla.
VastaaPoistaElina, kiitos :-) Mun mieleen nämä ainakin olivat, ja mietiskelinkin juuri tänään, että jokohan näitä kehtaisi tehdä uudestaan...
VastaaPoistaNämä olivat todella kokeilemisen arvoisia! Jää varmasti meidän vakkari herkuksi ;D Kiitos vinkistä!
VastaaPoistaSohvi, tosi kiva kuulla, että maistuivat :-)
VastaaPoistaHah, kokeiltiin. Tosin S. on vielä reissussa mummolassa, joten se nakkiversio jäi testaamatta.
VastaaPoistaTehtiin ihan kaupan soosseilla ja pizzamaiseen tapaan vielä juustoraasteet keulille. Hyvää tuli - mä olin kaksinaamainen ja V. jopa KOLMInaamainen ;-D
Sisko, kiva kuulla että maistuivat! Oliko V. oikeesti KOLMInaamainen, ja sinäkin epeli kaksinaamainen! ;-) V. syö sitten vissiin perunaa samalla antaumuksella kuin täytekakkuakin! :-D
VastaaPoistaJuu'u. Oli se. Söi yhdeksen "pizzaa"... Siinä ruokailun jälkeen tuumittiin, että tuskin missään muussa muodossa olisi ahtanut itseensä kolmea isoa perunaa :D
VastaaPoistaSisko, mä en kyllä voi tajuta, kuinka joku pystyy syömään näitä yhdeksän!... mutta sehän on kyllä terveen merkki, että ruoka maistuu :-D
VastaaPoista