19. joulukuuta 2008

Pikkusipulisambhar

Pikkusipulisambharia ja idlejä.

Se joka tykkää sipulista, tykkää tästä sambharistakin ihan takuulla! Ja vaikka ei sipulia kauheasti rakastaisikaan, tämä sambhar saattaa silti miellyttää, sillä sipulit mehustuvat ihanan pehmeiksi mausteisessa sambhar-liemessä.

Jos haluaa olla aivan oikeaoppinen, sambharissa tulisi käyttää sambhar-sipuleita, jotka ovat pyöreitä, vaaleanpunaisia ja hyvin pieniä, vain pari senttiä halkaisijaltaan. Näitä kutsutaan joskus myös nimellä Madras-sipuli (Madras onion), ja suomeksi nämä sipulit ovat käsittääkseni helmisipuleita (pearl onions). Näitä sambhar-sipuleita olen nähnyt myytävän täällä meillä ainakin Vii Voanissa. Sambhar-sipulit voi aivan hyvin korvata pienillä salottisipuleilla, jolloin kannattaa valkata niin pieniä salotteja kuin vain löytää. Jos pieniä salottisipuleitakaan ei ole saatavilla, ei hätää - isompiakin voi käyttää, kunhan halkaisee ne ensin. Tällöin sipulit tietysti hajoavat ennen pitkää, mutta ei se makua mitenkään huononna.

AINEKSET
ehkä kolmelle, neljälle tyypille

Kattilaan:
1 dl toor dalia
3 dl vettä
½ tl kurkumaa
1 tl suolaa

Pannulle:
hieman öljyä
1 tl sinapinsiemeniä
n. 1/6 tl hajupihkaa (hing, asafoetida)
2 vihreää chiliä hienonnettuna
jokunen currylehti - voi jättää poiskin
n. 10 - 15 sambhar-sipulia tai hyvin pientä salottisipulia kuorittuna, kokonaisina
4 - 5 dl vettä
2 tl sambharjauhetta
1 rkl tamarindia
suolaa

VALMISTUS

1. Puhdista ja huuhtele linssit useassa vedessä. Laita linssit, vesi, kurkuma ja suola kattilaan, kiehauta ja anna hautua kannen alla, kunnes linssit ovat erittäin pehmeitä. Muussaa linssit karkeasti esim. perunasurvimella.

2. Sillä aikaa, kun linssit kiehuvat: Laita tamarindi sekä noin ½ dl kuumaa vettä kuppiin. Anna tamarindin liota noin 15 minuuttia, muutaman kerran tamarindia lusikalla painellen, jotta hedelmä liukenisi hyvin veteen. Siivilöi lopuksi mehu toiseen kuppiin ja heitä siivilään jääneet roippeet menemään. Laita sivuun odottamaan.

3. Kuumenna öljy pannulla, anna sinapinsiementen paukkua kannen alla ja lisää hajupihka, chilit ja currylehdet. Paista hetki sekoitellen ja lisää sipulit. Paista, kunnes sipulit ovat ruskistuneet sieltä, täältä. Lisää pannulle vesi, sambharjauhe ja siivilöity tamarindimehu. Kiehauta ja lisää tämä seos kypsien ja muussattujen linssien sekaan. Sekoita hyvin.

4. Lisää hieman suolaa ja hauduttele kannen alla reippaalla keskilämmöllä, kunnes sipulit ovat pehmeitä (n. 10 - 20 minuuttia, sipulien koosta riippuen). Lisää tarvittaessa hieman vettä. Sambahrin tulisi olla hieman paksumpaa kuin tavan linssikeitto.

Tarjoa idlien, vadajen tai riisin kanssa.

Teluguksi Ulli Sambhar
Tamiliksi Vengaya Sambhar
Enkuksi Onion Sambhar / Shallot Sambhar

6 kommenttia:

 1. Täältä löytyy hyvin salottisipuleita:-) Onko tuo hajupihka ihan välttämätön tässä reseptissä?

  VastaaPoista
 2. Hajupihka ei tosiaan ole tässä mitenkään välttämätön - sen voi jättää ihan huoletta pois! :-)

  VastaaPoista
 3. Wau, intialaiseen suuntaunut suomalainen ruokablogi. Blogisi osui tajuntaani ruokahaasteen kautta ja ensivaikutelma on kyllä ehdottomasti se, että tämä blogi ei unohdu.

  VastaaPoista
 4. Ari, toivottavasti ei tehnyt kipeää se osuma :-D Tervetuloa vierailulle toistekin!

  VastaaPoista
 5. Hengissä ollaan yhä edelleen.

  Tamarind Heaven ei unohdu sillä lisäsin blogisi RSS-lukijani blogilistaan.

  VastaaPoista