4. joulukuuta 2008

Pähkinäladdut

Laddut (tai laddoot) ovat intialaisia makeisia, pyöreitä ja makeita pallukoita, joiden valmistukseen ei kovin monia aineita tarvita - yksinkertaisimmillaan vain palmusokeria ja pähkinöitä. Pähkinöiden lisäksi ladduja valmistetaan uskomattoman monista aineksista, mm. mannasuurimoista (rava), erilaisista jauhoista (esim. kikhernejauhoista), seesaminsiemenistä ja linsseistä.

Laddujen ainoa potentiaalinen hankaluus on sokeriliemen keittäminen, mutta sekään ei ole vaikeaa, kunhan vain varaa kaikki tarvittavat välineet viereensä ja varautuu seisomaan kattilan vieressä koko ajan.

Varaa käden ulottuville
 • Paksupohjainen kattila
 • Lasta tms. sekoittamiseen
 • Kulho, jossa on kylmää vettä (sokerin jähmeysasteen testaukseen ja myöhemmin käsien kostuttamiseen)
 • Lusikka, jolla voit tiputtaa pisaran sokerilientä kylmään veteen
 • Leivinpaperia tms., jonka päälle voit laittaa valmiit laddut
 • (Lämpömittari sokerin lämpötilan mittaukseen)
MAAPÄHKINÄLADDUT
noin 12 laddua

2 dl palmusokeria (jaggery, gur)
2 dl maapähkinöitä
1 dl vettä

1. Paahda maapähkinöitä kuivalla pannulla, kunnes ne alkavat raksua ja ovat saaneet ruskeita länttejä sinne, tänne. Laita pähkinät esim. keittiöpyyhkeen sisään ja hiero niitä käsilläsi. Poista kuoret. Raasta palmusokeri.

Pähkinäladdujen ainekset: maapähkinöitä ja palmusokeria.

2. Laita sokeri ja vesi kattilaan. Kiehauta ja anna kiehua hiljakseen keskilämmöllä ahkerasti sekoitellen. Ole varovainen, sillä sokeriliemi on todella kuumaa. Älä missään tapauksessa maista sokerilientä suoraan kattilasta (tämä vain huomautuksena minulle itselleni)!

3. Pikkuhiljaa sokeriliemi alkaa paksuuntua ja "vaahtoutua". Tarkoitus olisi saada sokeriliemi hieman yli 130-asteiseksi, ns. pehmeälle murtoasteelle (ks. allaolevaa kirjan kuvaa).

Sokerin kiteytymisasteet. (Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi.)
Kuva on Le Cordon Bleun Keittotaidon Akatemiasta.

Testaa sokeriliemen jähmeyttä tipauttamalla tippa lientä vesiastiaan: kun sokeri veteen pudotessaan jähmettyy pehmeäksi palloksi ja sen perään muodostuu "häntä", sokeriliemi on sopivan jähmeää. Tältä nettisivulta löytyy lisää tietoa sokeriliemen lämpötiloista ja kiteytymisasteista. Sivulla on jopa lyhyet videopätkät kustakin kiteytymisasteesta.

Kohta voi heittää pähkinät mukaan!

4. Kun sokeriliemi on oikean paksuista, lisää mukaan pähkinät ja sekoita oikein kunnolla, jotta pähkinät ja sokeriliemi sekoittuvat tasaisesti. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna seoksen jäähtyä muutama minuutti, jotta pystyt käsittelemään sitä. Kasta kätesi kevyesti vesiastiaan ja muotoile sokeri-pähkinäseoksesta pieniä pallukoita.

Sanovat, että laddut säilyvät pitkään, mutta minä en ole koskaan tätä oikein päässyt testaamaan :-D

4 kommenttia:

 1. Hippu, you read my mind....Just eilen katsoin sitä mun jaggery purkkia ja mietin mihin sitä käyttäisin, kun sen vika käyttöaika alkaa lähestyä.Nytpähän tiedän mihin...

  Hieno kuva!

  VastaaPoista
 2. Heh, Yaelian, kiva että tuli sopivaan saumaan tämä ohje. Ja kiitos...:-)

  Oot muuten laittanut uuden profiilikuvan! Sopii hyvin sun blogiisi :-)

  VastaaPoista
 3. Hyvan nakoisia! Meilla pain naita kutsutaan nimella 'chikki'...

  VastaaPoista
 4. Kiitos, Anna :-) Muistelinkin, että chikki on aika samantapainen, ellei peräti ihan samanlainen makeinen :-) Muoto taisi muistaakseni vaan olla vähän eri.

  VastaaPoista