2. joulukuuta 2008

Rosmariinigrissinit

Hävettää tunnustaa, että rosmariini, jonka selviytymistä ensipakkasista ihmettelin jo rosmariinisen kesäkurpitsakeiton yhteydessä lähes kuukausi sitten, on edelleen parvekkeellamme. Voiko olla surkeampaa ja saamattomampaa puutarhuria kuin minä. Ei olisi ollut kovin iso vaiva säilöä rosmariinia jotenkin tai edes kantaa sitä sisätiloihin, eikä vain odotella, kunnes se nääntyy talven alle.

Vaan eipä tuo vielä ole mihinkään nääntynytkään. Tässä tämä sitkeä sissi nimittäin on


Yrttitarhan sivuilla tiesivätkin kertoa, että rosmariini kestää muutaman asteen pakkasenkin, mutta märkyyttä se ei kestä ollenkaan. Tämä ei kai päde lumeen, sillä viikon takaisen lumimyräkän jälkeen sen päällä oli aika mukavat nietokset... Pääasia kuitenkin on, että rosmariini on yhä hengissä (ja nyt se on jo oikein sisätiloissakin)!

Sunnuntaisurffaillessani löysin hienon blogin Viaggi & Saporin, jota pitää Italiasta kotoisin oleva, mutta Ruotsissa nykyisin asuva Orchidea. Blogissa on paljon kivoja ja tyylikkäitä ruokaohjeita, ja näistä yksi, rosmariinigrissinit, saivat minut muistamaan taas tuon rosmariininkin. Vaikka yleensä en leipomisesta juurikaan perusta, näitä grissinipötkylöitä oli harvinaisen hauska pyöritellä. Grissinien makukin oli aivan upea!

Maku-lehden sivuillakin oli muuten pari mielenkiintoista grissiniohjetta, nimittäin punajuuri- ja pinaattigrissinit. Nuo molemmat saattaisivat olla hienon värisiä!

ROSMARIINIGRISSINIT, GRISSINI AL ROSMARINO
reilut 30 grissiniä

AINEKSET

15 g tuorehiivaa
1 dl kädenlämpöistä vettä
1 tl hunajaa (Viaggi & Sapori käytti jotakin mallassysteemiä, josta minulla ei ola hajuakaan, joten laitoin sitten vain hunajaa. Hyvin toimi.)
1 dl hienonnettua tuoretta rosmariinia (laitoin tästä vain puolet, kun en jaksanut enempää pilkkoa, ja tämä määrä riitti oikein hyvin)
½ dl oliiviöljyä
2 tl suolaa
500 g vehnäjauhoja

VALMISTUS

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja alusta joukkoon muut ainekset, jauhoja ja vettä vähän kerrassaan lisäten, kunnes taikina irtoaa hyvin käsistä. Alusta taikinaa pöydällä vielä noin 10 minuuttia, kunnes saat kimmoisan ja hyväntuntuisen taikinan. Laita taikina kulhoon ja nostata sitä peitettynä lämpöisessä paikassa tunnin verran.

2. Leikkaa taikinasta pieniä paloja ja pyörittele ne noin kynänpaksuisiksi pötkylöiksi uunipellille.

3. Paista 200 asteessa 15 - 20 minuuttia.

2 kommenttia:

  1. Hei vaan!

    Olen tosi iloinen kun löysin tämän blogisi. Meidän perhe on vähän samaa sorttia paitsi että toinen osapuoli on bengali. Kaipaan kovasti piristysruiskeita tähän ruokapuoleen joka on ollut jo vuosia niin kimurantti. Minä kun syön kala-kasvisruokaa, poika suomalaista perusruokaa (ei mausteita) ja mies mieluiten intialaistyyppistä hindu-ruokaa (eli paljon kalaa ja ei niin paljon öljyä kuin muslimit, mutta liha käy kyllä). No nyt mies kutsuu alakertaan syömään eli pitää mennä.
    p.s. mun blogi on aivan torso kun hommasin sen vaan että saan sulle tän viestin, kehittelen sitä myöhemmin
    Hm tuoksuu hyvältä...... pitää mennä

    VastaaPoista
  2. Hei Ambaliisa, ja lämpimästi tervetuloa blogiini vierailemaan ja kommentoimaan!

    Toivottavasti löydät täältä edes jonkinlaisia piristysruiskeita teidän ruokapöytään :-) Se on kyllä vaikea tilanne, jos kaikilla on kotona vähän erilainen ruokavalio - mun mies on onneksi aika kaikkiruokainen, melkeinpä enemmän kuin minä itse... Se on syönyt jopa hevostakin :-o

    Mulle voi kommentoida ihan anonyymina ilman google/blogger -tunnuksiakin, mutta tulen kyllä heti taatusti vierailemaan blogiisi, kun aloitat bloggaamisen :-)

    VastaaPoista