10. joulukuuta 2008

Kajottikurpitsacurry


Maitopohjaiset (paalu posina) -curryt ovat tyypillisiä Andhra Pradeshille. Maito tasapainottaa mukavasti mausteita ja on mielestäni hieman yllättäväkin elementti intialaisessa kasvisruoassa. Näitä paalu posina -ruokia valmistetaan varsinkin kurkkukasveista ja munakoisosta.

Tähän nimenomaiseen curryyn käytin kajottikurpitsaa, mutta pullokurpitsa tai luffa olisivat tietysti olleet vielä osuvampia vihanneksia ruokaan. Kesäkurpitsallakin olen joskus tätä kokeillut, ja silläkin tuli muistaakseni ihan maistuvaa. Jos käyttää kesäkurpitsaa, vihannes kannattaa ehkä paloitella hieman suuremmiksi paloiksi, jottei se menisi aivan mössöksi.

Tämä ruoka on erittäin nopea - pisimpään kypsyvällä kajottikurpitsallakin ruokaan menee kaiken kaikkiaan vain noin puoli tuntia.

AINEKSET
normaaliannos noin neljälle

Popu/tadka:
hieman öljyä
1 tl ruskeita sinapinsiemeniä
1 tl urad dalia
1 tl chana dalia (voi jättää poiskin)
1 punainen kuivattu chili pariin palaan murskattuna
1 karkeasti hienonnettu vs-kynsi
muutama currylehti (voi jättää poiskin)
½ tl kurkumaa

1 - 2 vihreää chiliä hienonnettuna
1 iso sipuli tai 2 pientä hienonnettuna
2 kajottikurpitsaa (t. noin puolikas pullokurpitsa tai 1-2 luffaa, eli noin ½ litraa vihannesta) leikattuna sokeripalan kokoisiksi kuutioiksi
n. 3 dl vettä
suolaa

1 ½ tl korianterijauhetta
n. 2 dl maitoa

VALMISTUS

1. Kuumenna öljyä isohkossa paistinpannussa ja anna sinapinsiementen paukkua kannen alla. Lisää muut popun aineet paitsi kurkuma ja paista sekoitellen, kunnes urad dalit ja chana dalit ovat kullankeltaisia. Lisää kurkuma, paista muutama sekunti ja lisää vihreä chili ja sipulit. Paista, kunnes sipulit ovat saaneet hieman väriä.

2. Lisää kajottikurpitsa, vesi ja suola, sekoita hyvin ja hauduttele keskilämmöllä, kunnes vihannes on kypsää (ts. vihannes ei enää ole valkoista vaan on muuttunut kauttaaltaan "läpikuultavaksi").

3. Lisää korianterijauhe, jatka paistamista muutama minuutti ja lisää maito. Hauduttele miedolla lämmöllä, koko ajan sekoitellen, muutaman minuutin ajan.

Tarjoa riisin tai jonkun leivän kanssa.

Teluguksi Bengaluru Vankaya Paalu Posina Koora
Enkuksi Chayote Curry with Milk

4 kommenttia:

 1. Tota voiskin kokeilla kookosmaidolla tai cashewmaidolla tuon tavallisen maidon sijaan, eikö vaan..

  VastaaPoista
 2. Totta kai voi, Yaelian! Molemmat sopii aivan loistavasti!

  VastaaPoista
 3. Hölmö kysymys, mutta voiko sinapinsiemenet hätätilassa korvata tavallisella, karkeasiemenisellä sinapilla?

  VastaaPoista
 4. Kf; ei oikeastaan voi, koska nuo sinapinsiemenet eivät tuo ruokaan sillä tavalla "sinappista" makua. Jos noita ruskeita sinapinsiemeniä ei ole, niin kannattaa jättää ne vaan kokonaan pois - ei se maku niin hirveästi siitä kärsi. Mukavia kokkailuja :-)

  VastaaPoista