29. marraskuuta 2010

Jotain rotia

Meidän ruokakuntaamme on kuulunut jo jonkin aikaa yksi onneton vatsavaivainen potilas, joka on joutunut rajoittamaan syömisiään huomattavasti. Mausteiset ja happamat ruoat ovat olleet täysin pannassa, ja riisikin on tuntunut aiheuttavan ongelmia. Minäkin olen siis joutunut miettimään ruoanlaittoa hieman uudella tavalla. Mausteiden vähentäminen tuotti aluksi tuskaa, koska intialainen ruoka pyörii aika pitkälti mausteiden ympärillä. Onnekseni olen kuitenkin saanut huomata, että vähemmillä maustemäärilläkin - jopa kokonaan ilman chiliä - saa ihan maistuvaa intialaista ruokaa, kunhan vain ensin tottuu uudenlaisiin makuihin.

Riisin sijasta olemme syöneet intialaisen ruoan kaverina huomattavasti aiempaa useammin jonkinlaista leipää. Koska perusrotiin tai -chapatiin kyllästyy melko pian, olen etsinyt leipiin uutta makua ja näköä lisäilemällä perustaikinaan mm. erilaisia vihanneksia. Taikinaan ovat löytäneet tiensä ainakin porkkana, pinaatti, paneer, peruna, yrtit ja sarviapila. Viimeisin kokeiluni oli punajuuri, jolla arvelin saavani leipiin ainakin kivan värin. Punajuuren makeus hieman epäilytti, mutta yllättäen leivistä ei tullut lainkaan makeita.

Perusroti- tai chapatitaikina valmistetaan täysjyvävehnäjauhoista, suolasta, tilkasta öljyä ja vedestä. Intiassa roti-leipäsiin - kuten moniin muihinkin leipiin - käytetään atta-jauhoja, joihin on jauhettu koko vehnänjyvä. Atta-jauhojen "vastakohtana" voidaan pitää maida-jauhoja, jotka ovat valkoista vehnäjauhoa, ns. kakkujauhoa. Suomessa atta-jauhojen tilalla voi käyttää intialaisissa kaupoissa myytävää chapatijauhoa, graham- ja vehnäjauhon seosta, täysjyvävehnäjauhoja (joita en ole itse vielä koskaan kokeillut mutta jotka saattaisivat toimia hyvin), tai ihan tavallisia vehnäjauhojakin, jolloin leipien ravintoarvo on tietysti hieman heikompi kuin täysjyvävehnästä valmistettujen.

Perus-rotitaikinaa voi siis varioida ihan omaa mielikuvitustaan käyttäen. Periaate on kuitenkin aina sama: Jauhoihin sekoitetaan suola, öljy ja mahdolliset mausteet sekä vihannes raastettuna tai esimerkiksi pinaatti esikeitettynä ja hienonnettuna. Lopuksi lisätään vähän kerrassaan vettä, kunnes saadaan hyvin koossa pysyvä ja pehmeä taikina. Veden määrä riippuu vähän jauhoista ja käytettävän lisäaineen vetisyydestä, ja siksi vesi kannattaakin lisätä pienissä erissä. Perusrotiin, joka ei siis sisällä muuta kuin jauhoja, suolaa, öljyä ja vettä, vettä menee yleensä noin vajaa puolet jauhojen määrästä (kahteen desiin jauhoja siis vajaa desi).

PUNAJUURIROTIT
6 leipäseen

AINEKSET

2 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja /atta-jauhoja
1 isohko raaka punajuuri kuorittuna ja hienoksi raastettuna
½ tl suolaa
1 tl öljyä
1 tl jeeran eli juustokuminan siemeniä (nämä voi jättää poiskin)
(tarvittaessa hieman vettä)

VALMISTUS

1. Laita jauhot kulhoon ja sekoita jauhojen joukkoon suola, öljy, jeeran siemenet sekä punajuuri. Muokkaa taikina käsin tasaiseksi massaksi, niin että punajuuret ja jauhot sekoittuvat hyvin. Punajuuresta irtoaa niin paljon nestettä, että vettä ei tarvitse todennäköisesti lisätä lainkaan. Jos taikina kuitenkin tuntuu kaipaavan lisää nestettä, lisää sen verran vettä, että saat tasaisen ja hyväntuntuisen taikinan.

2. Peitä taikina hyvin esim. kelmulla, tai laita taikinapallo vaikkapa muovipussiin. Anna taikinan levätä huoneenlämmössä vähintään puoli tuntia.

3. Jaa taikina kuuteen osaan, litistä taikinapalat lättänöiksi ja kauli ne jauhoja apuna käyttäen pyöreiksi leipäsiksi. Paista leivät melko kuumalla pannulla molemmin puolin, kunnes ne ovat kauttaaltaan vaalentuneita (ne eivät siis näytä enää raa'oilta) ja saaneet tummia pilkkuja. Itse en käytä paistamisessa lainkaan öljyä, mutta leivät voi myös paistaa öljytilkassa. Jos omistat kaasulieden, voit myös paistaa toisen puolen ensin pannulla, ja heittää toisen puolen hetkeksi avotulelle.


Syö leipä minkä tahansa intialaisen kastikkeisen tai kuivan ruoan kaverina. Tai sipaise leivän päälle hieman voita/margariinia ja syö suomalaiseen tapaan leipänä . Tai täytä roti mieleisilläsi aineksilla ja kääri rullalle!

3 kommenttia:

 1. Tykkään punajuuresta, mutta punajuuriroteja en olekaan koskaan tehnyt. Pinaatti - methi - paneer - peruna - dhal - kukkakaali - roteja meillä kyllä syödään ahkerasti. Meillä paistetaan nuo kyllä kuten paranthat, eli öljyssä pannulla. Varmaan hyvää.

  VastaaPoista
 2. Kiva nähdä sulta taas postaus täällä:-) Tosi nätin värinen taikina ja muutenkin houkutteleva tuo rotiresepti.
  Toivottavasti vatsavaivapotilasta pian helpottaa....

  VastaaPoista
 3. Anna, minä taas en niin kauheasti punajuuresta tykkää, mutta näissä leivissä se meni kyllä tosi hyvin alas. :-) Kukkakaaliroteja en olekaan kokeillut; täytyy laittaa korvan taakse!

  Yaelian, kiitos. :-) Vatsavaivapotilas menee huomenna lääkäriin, mutta on kyllä ihan hyvä ollut itsellekin syödä vähän vähemmän mausteista ruokaa... Chiliin voi jäädä aika pahasti koukkuun!

  VastaaPoista