Riisin sijasta olemme syöneet intialaisen ruoan kaverina huomattavasti aiempaa useammin jonkinlaista leipää. Koska perusrotiin tai -chapatiin kyllästyy melko pian, olen etsinyt leipiin uutta makua ja näköä lisäilemällä perustaikinaan mm. erilaisia vihanneksia. Taikinaan ovat löytäneet tiensä ainakin porkkana, pinaatti, paneer, peruna, yrtit ja sarviapila. Viimeisin kokeiluni oli punajuuri, jolla arvelin saavani leipiin ainakin kivan värin. Punajuuren makeus hieman epäilytti, mutta yllättäen leivistä ei tullut lainkaan makeita.
Perus-rotitaikinaa voi siis varioida ihan omaa mielikuvitustaan käyttäen. Periaate on kuitenkin aina sama: Jauhoihin sekoitetaan suola, öljy ja mahdolliset mausteet sekä vihannes raastettuna tai esimerkiksi pinaatti esikeitettynä ja hienonnettuna. Lopuksi lisätään vähän kerrassaan vettä, kunnes saadaan hyvin koossa pysyvä ja pehmeä taikina. Veden määrä riippuu vähän jauhoista ja käytettävän lisäaineen vetisyydestä, ja siksi vesi kannattaakin lisätä pienissä erissä. Perusrotiin, joka ei siis sisällä muuta kuin jauhoja, suolaa, öljyä ja vettä, vettä menee yleensä noin vajaa puolet jauhojen määrästä (kahteen desiin jauhoja siis vajaa desi).
PUNAJUURIROTIT
6 leipäseen
AINEKSET
2 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja /atta-jauhoja
1 isohko raaka punajuuri kuorittuna ja hienoksi raastettuna
½ tl suolaa
1 tl öljyä
1 tl jeeran eli juustokuminan siemeniä (nämä voi jättää poiskin)
(tarvittaessa hieman vettä)
VALMISTUS
1. Laita jauhot kulhoon ja sekoita jauhojen joukkoon suola, öljy, jeeran siemenet sekä punajuuri. Muokkaa taikina käsin tasaiseksi massaksi, niin että punajuuret ja jauhot sekoittuvat hyvin. Punajuuresta irtoaa niin paljon nestettä, että vettä ei tarvitse todennäköisesti lisätä lainkaan. Jos taikina kuitenkin tuntuu kaipaavan lisää nestettä, lisää sen verran vettä, että saat tasaisen ja hyväntuntuisen taikinan.
2. Peitä taikina hyvin esim. kelmulla, tai laita taikinapallo vaikkapa muovipussiin. Anna taikinan levätä huoneenlämmössä vähintään puoli tuntia.
Syö leipä minkä tahansa intialaisen kastikkeisen tai kuivan ruoan kaverina. Tai sipaise leivän päälle hieman voita/margariinia ja syö suomalaiseen tapaan leipänä . Tai täytä roti mieleisilläsi aineksilla ja kääri rullalle!
Tykkään punajuuresta, mutta punajuuriroteja en olekaan koskaan tehnyt. Pinaatti - methi - paneer - peruna - dhal - kukkakaali - roteja meillä kyllä syödään ahkerasti. Meillä paistetaan nuo kyllä kuten paranthat, eli öljyssä pannulla. Varmaan hyvää.
VastaaPoistaKiva nähdä sulta taas postaus täällä:-) Tosi nätin värinen taikina ja muutenkin houkutteleva tuo rotiresepti.
VastaaPoistaToivottavasti vatsavaivapotilasta pian helpottaa....
Anna, minä taas en niin kauheasti punajuuresta tykkää, mutta näissä leivissä se meni kyllä tosi hyvin alas. :-) Kukkakaaliroteja en olekaan kokeillut; täytyy laittaa korvan taakse!
VastaaPoistaYaelian, kiitos. :-) Vatsavaivapotilas menee huomenna lääkäriin, mutta on kyllä ihan hyvä ollut itsellekin syödä vähän vähemmän mausteista ruokaa... Chiliin voi jäädä aika pahasti koukkuun!