2. joulukuuta 2010

Lempichutneyni


Kookos ei ole koskaan kuulunut lempimakuihini. Epäilen, että syynä tähän ovat kookoksella täytetyt suklaakonvehdit, joista on jäänyt minulle jonkinlainen trauma. Kookoshiutaleet ovat muutenkin yksi iljettävimmistä syötävistä, mitä tiedän. Ne narskuvat ja natisevat hampaissa ja ovat kuiviakin kuin mitkä.


On siis varsin hassua, että lempichutneyssäni on kookosta. Jotenkin ne joulukonvehdit vaan unohtuvat, kun kyseessä on tuore kookos - etenkin, kun kookoksen malttaa jauhaa tarpeeksi hienoksi.

Chutney on eräänlainen kastikemainen lisuke monille intialaisille ruoille, ja chutneyitä on olemassa kahdenlaista lajia, tuorechutneyitä ja säilykechutneyitä. Tuorechutneyt tehdään jauhamalla ainekset soseeksi, eivätkä ne kestä säilytystä kovin kauaa (ehkä pari päivää). Säilykechutneyt muistuttavat hieman hilloketta, ja ne valmistetaan tavallisesti keittämällä ainekset. Tuorechutneyissä ainekset usein vain hienonnetaan yhdessä kypsentämättä niitä mitenkään (poikkeuksiakin tietysti on).

Kookoksen lisäksi lempichutneyhini tulee maapähkinöitä, jotka pitäisi oikeaoppisesti ensin paahtaa ja sitten kuoria. Mutta koska maapähkinöiden kuoriminen on minusta niin hermoja raastavaa hommaa, ja kun en ole keksinyt kuorimiseen mitään tehokasta ja nopeaa keinoakaan, käytän maapähkinät usein kuorineen - ellei joku ystävällinen sielu ole toimittanut minulle valmiiksi kuorittuja pähkinöitä. Kai ne kuoretkin ihan syötäviä ovat.

Toinen hermoja koetteleva homma on kookospähkinän rikkominen, eikä siinä taida olla minkäänlaista oikotietä onneen. Kookospähkinän kuori on saatava auki, jos mielii päästä sisukseen käsiksi. Minulla on yleensä aika kirvesmiesmäiset otteet: otetaan käteen vasara ja hakataan niin maan perkeleesti. Kookosvesiäkään en jaksa ottaa talteen, vaan ne valuvat... no... mihin nyt sattuvat valumaan. Hieman sivistyneempi avaustapa löytyy esimerkiksi tältä videolta.

Chilin määrä on ohjeessa sellainen, että chili tuntuu maussa pikkuisen, mutta mitenkään tulista chutney ei ole. Chiliä voi halutessaan lisätä tai sen voi jättää kokonaan poiskin.

KOOKOS-PÄHKINÄCHUTNEY
riittävästi ehkä noin neljälle

AINEKSET

puolikas tuore kookos
n. 2 dl maapähkinöitä
puolikas pieni vihreä tuore chili paloiteltuna
½ - 1 tl suolaa (tai maun mukaan)
vettä tarpeen mukaan (ehkä noin 2 ½ - 3 dl)

Popu/tadka:
2 tl öljyä
1 tl ruskeita sinapinsiemeniä
1 punainen kuivattu chili pariin palaan rikottuna (voi jättää poiskin)
joitakin currylehtiä (voi jättää poiskin)

VALMISTUS

1. Halkaise kookospähkinä ja kaiva sisukset ulos. Paloittele puolikkaan kookoksen sisukset pienehköiksi paloiksi ja laita ne mikserin tai muun vastaavan koneen kulhoon. Toisen puolen kookoksesta voi vaikkapa pakastaa, jos sillä ei ole lähitulevaisuudessa mitään käyttöä.

2. Paahda maapähkinöitä kuivalla pannulla, kunnes ne ovat saaneet kevyesti väriä. Jäähdytä pähkinät ja kuori ne (yksi keino on hieroa pähkinöitä käsien välissä, kunnes kuoret irtoavat, mutta homma vaatii hieman kärsivällisyyttä). Laita maapähkinätkin koneen kulhoon. Lisää chili, suola ja muutama desi vettä. Anna koneen käydä, kunnes saat melko tasaisen seoksen. Lisää tarvittaessa vettä, jotta saat löysähkön, puuromaisen seoksen. Vettä voi lisätä enemmänkin, jos haluaa chutneystä löysempää, tai vähemmän, jos haluaa paksumpaa.

3. Kuumenna öljy pannulla ja lisää sinapinsiemenet. Kun ne alkavat poksua, lisää punainen chili ja currylehdet, ja sekoittele muutama sekunti. Sekoita tämä mausteseos chutneyn joukkoon ja aseta chutney tarjolle.

Chutneyta syödään esimerkiksi idlien, dosien, vadajen, upman tms. kanssa. Suomalaisittain ajatellen chutney saattaisi sopia kivasti esimerkiksi suolaisten lettujen kaveriksi.

4 kommenttia:

 1. Mmm,herkullista! Minä taas olen oikea coconut lover,joten tämä sopisi minulle loistavasti! Just viime viikolla viimeksi rikoin kookospähkinän,mutta yleensä teen ne pari reikää sinne silmien kohdalle ensin,jotta saan ne kookosvedet talteen;D

  VastaaPoista
 2. Yaelian, no sitten tämä sopisi sinulle varmasti kuin nenä päähän. :-) Joo, oon mäkin niitä reikiä joskus koittanut tehdä, mutta en taida olla tarpeeksi kookosveden ystävä, kun ne nesteet saa mennä esim. tiskialtaaseen...

  VastaaPoista
 3. Nami kookoschutneytä!

  Itsekään en ole kookosfani, ja pidän yleensä enemmän tomaattichutneystä, mutta jos kookoschutney on hyvin tehtyä niin se on herkullista.

  Saisikohan maapähkinät helposti kuorittua, jos niitä keittäisi hetken vedessä? Manteleista irtoaa ainakin kuumassa vedessä helposti kuoret.

  VastaaPoista
 4. Anna, minustakin kookoschutneyn pitää olla hyvin tehtyä, että tykkään siitä. Kookoksen pitää olla mahdollisimman hienoksi jauhettua, ettei se natise hampaissa.

  Saattaisi kyllä helpottaa kuorimista tuo keittäminen. Pitäisi ehkä kokeilla! Tosin äskettäin jossakin reseptissä tarvittiin kuorittuja manteleita, mutta käytin nekin kuorineen, kun en jaksanut keittää niitäkään. :-)

  VastaaPoista