On tämä maailma kyllä mennyt ihmeelliseksi. Kävin tässä taannoin nimittäin semmoisessa melkein-lähikaupassa, jossa en tavallisesti käy, ja siellä oli myynnissä tuoretta tamarindia, palkoineen päivineen! Ei todellakaan ollut mitään tarvetta ostaa tamarindia, kun vanhatkin ovat käyttämättä, mutta pitihän niitä nyt valokuvaa varten ostaa... Vaikka kilohinta oli muistaakseni jotain 13 - 14 euron luokkaa, pari palkoa ei paljon maksanut, koska nuo palot ovat niin köykäisiä.
Tämän täältä löytämäni tamarindin käsittelyssä oli hieman eroja, sillä tätä tamarindia sai liotella paljon kauemmin. Lusikka oli aika turha työväline, koska joukossa oli niitä siemeniäkin. Tamarindia olikin helpompi puristella ihan vain sormin, ja silloin on tietysti mukava, jos liotusvesi ei ole ihan kiehuvan kuumaa...
Tamarindista tein kananmunapulusua, ja sen kanssa syötiin paistettuja vihreitä papuja. Kananmunapulusun valmistus ei juurikaan eroa esim. kikhernepulusun valmistuksesta, paitsi että lisään tähän yleensä hieman sarviapilaa.
KANANMUNAPULUSU
iiiiso annos kahdelle
hieman öljyä
1 tl ruskeita sinapinsiemeniä
muutama currylehti (voi jättää poiskin)
muutama punainen kuivattu chili palasina (tai maun mukaan)
1 tl jeeran siemeniä
n. 20 sarviapilan siementä (voi jättää poiskin)
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 keskikokoista sipulia hienonnettuna
½ tl kurkumaa
½ - 1 tl chilijauhetta
n. puolikas purkki säilyketomaatteja pieneksi paloiteltuna (tai vastaava määrä tuoreita tomaatteja tai tomaattimurskaa)
suolaa
ison mansikan kokoinen pallo tamarindia
1 tl korianterijauhetta
4 kananmunaa
VALMISTUS
1. Keitä kananmunat ja jäähdytä ne kylmässä vedessä. Kuori munat ja tee kumpaankin päähän parin sentin syvyinen ristiviilto.
2. Liota tamarindia noin 1 dl:ssa kuumaa vettä ainakin varttitunti. Puristele tamarindia lusikalla tai sormin, jotta siitä irtoaisi hyvin mehua. Siivilöi tamarindi toiseen astiaan tai poimi siemenet ja "roippeet" käsin pois.
3. Kuumenna öljy syvällä pannulla tai kattilassa ja anna sinapinsiementen paukkua hetki kannen alla. Lisää currylehdet, chilit ja jeera ja paista hetki sekoitellen. Lisää sarviapila ja valkosipuli ja paista hetki ahkerasti sekoitellen. Lisää sipuli ja paista edelleen keskilämmöllä, kunnes sipuli on saanut melko mukavasti väriä.
4. Lisää kurkuma ja chilijauhe ja hetken päästä tomaatit. Paista kunnes tomaatit ovat "mössöä" (ehkä noin 10 minuuttia). Lisää suola, siivilöity tamarindimehu ja sen verran vettä, että saat paksuhkon kastikkeen. Anna hautua kannen alla 5 - 10 minuuttia. Lisää korianterijauhe ja kananmunat ja hauduta, kunnes kananmunat ovat kuumenneet.
Tarjoa riisin tai chapatin kanssa.
Teluguksi Kodi Guddu Pulusu
Jännää että löysit tamarindia ihan lähikaupasta.Tamarindia en ole koskaan edes kokeillut, tai kerran jotain kuivattua, eikös siitä tule vähän sellainen hapan maku? Täälläpäin aasialaisessa kaupassa missä käyn ei ole tuoretta tamarindia, vaan sellaisia puristettuja tamarindipaketteja.Pitääköhän sitäkin liotella kuten tuota tuoretta tamarindia?
VastaaPoistaYalian, joo, tamarindissa on tosiaan semmoinen happaman makea maku, jota ei oikein pysty jäljittelemään millään muulla.
VastaaPoistaNe teillä päin myytävät tamarindipaketit on varmaan samoja, joita täältäkin saa aasialaisista kaupoista, onko ne nyt "wet tamarind" vai mitä nimeltään. Nekin täytyy tosiaan liottaa ja siivilöidä/puristella, vaikka niistä on kuoret ja suurin osa siemenistä jo poistettukin.
Ompa kyllä maukkaan näköinen annos!
VastaaPoistaIhmettelen kyllä suuresti mistä kummasta sait tamarindit ongittua, ite koetin aikoinaan etsiä kirveen kanssa sitä jokapaikasta eikä mistään löytynyt :( Ja jäi tietysti se "perinteinen" maku tamarindin puuttumisen takia uupumaan..
Chapatia pitäisikin lähiaikoina tehdä pitkästä aikaa, on se sen verran hyvä leipä intialaisen yms. ruoan lisukkeena. :)
Insanity, en mäkään ole koskaan aikaisemmin tuohon tamarindiin törmännyt muualla kuin noissa aasialaisissa kaupoissa, ja siksi olinkin lentää persiilleni, kun sitä näin :-D
VastaaPoistaChapati on tosiaan hyvä lisuke ja vissiin terveellisempääkin kuin esim. valkoinen riisi, mutta mä taidan olla aika laiska leipomaan niitä... Riisit on niin helppo laittaa vaan kiehumaan!