13. helmikuuta 2012

Täytetyt munakoisot

Kun miniä lähtee vihdoinkin anoppilasta yli kuukauden oleskelun (lue: maleskelun) jälkeen ja muuttaa uuteen kotiin ja typötyhjään keittiöön, ensiapuvarusteet seuraavat mukana. Ruokakauppaan pitää tietysti aika pian lähteä, mutta eteläintialaisen keittiön perustarvikkeita sieltä ei tarvitse ensimmäiseksi lähteä etsimään. Anoppi on nimittäin laittanut muuttajien matkaan jättimäisen ensiapupakkauksen, jolla selvitään ensimmäiset päivät (= viikot). Muuttopäivämme aamuna anopin keittiössä kävikin kova kuhina ja koko huusholliin levisivät ihanat aromit, kun keittiössä paahdettiin ja jauhettiin mausteita. Mukaan pakattiin tietysti myös kattava valikoima maalaistorilta ostettuja vihanneksia sekä astioita, muun muassa dosa-pannu sekä vanha kadai-pannu, joka on - iästään huolimatta tai juuri sen takia - se kaikkein paras.

Kun muuttolaatikot oli purettu ja pienistä käynnistysvaikeuksista selvitty, pääsin vihdoinkin laittamaan ruokaa omaan keittiöön. Melkein heti ensimmäiseksi piti tehdä vastikään opittua gutti vankaya kooraa, eli täytettyjä pieniä munakoisoja anopin tyyliin. Rakastuin heti ensimaistamalla ruoan makuun ja paksuun kastikkeeseen, joka sopii sekä intialaisten leipien että riisin kanssa.


GUTTI VANKAYA KOORA
eli täytetyt munakoisot
ainakin neljälle syöjälle

AINEKSET

noin 8 pyöreää pientä violettia munakoisoa (muunkin värisillä voi kokeilla)

Täyte:
1 pienehkö sipuli paloiteltuna (Suomessa ehkä mieluummin salottisipuleita pari kappaletta)
3 rkl maapähkinöitä (kuorittuja, suolattomia)
n. 4 x 4 cm:n kokoinen pala tuoretta kookosta paloiteltuna
3 valkosipulinkynttä
mansikan kokoinen köntti tamarindia (myös tamarinditahnaa voisi käyttää; sitä ehkä n. 1 rkl)
1 rkl kuorittuja seesaminsiemeniä
2 tl chilijauhetta (tällä tulee aika tulista; vähennä määrää halutessasi)
2 tl korianterijauhetta
n. 2 tl suolaa
1/4 tl kurkumaa
sen verran vettä, että saat kiinteähkön, täytteeksi sopivan tahnan (n. 1 dl?)

Pannulle:
2 rkl öljyä
1 tl chana dal-linssejä (voi jättää poiskin)
1 tl tummia sinapinsiemeniä
1 tl jeeran siemeniä
1 oksa currylehtiä (voi jättää poiskin)
1 pienehkö sipuli hienonnettuna
1 pienehkö tomaatti paloiteltuna
1 - 2 rkl jogurttia tai kermaa


VALMISTUS

1. Leikkaa munakoisojen varret noin parin sentin mittaisiksi ja leikkaa yläosan "lehdykäisistä" hieman kärkiä pois. Leikkaa munakoisojen päihin ristiviillot (kuvan osoittamalla tavalla), kuitenkin niin, että munakoisot pysyvät päistään kiinni. Tarkista, että munakoisot ovat sisältä hyviä ja vaaleita ja laita ne odottelemaan suolaveteen, etteivät ne tummu. Laita tamarindipala likoamaan kuumaan vesitilkkaan ja puristele sitä välillä sormin tai lusikalla, jotta se pehmenisi ja liukenisi veteen. Paahda seesaminsiemeniä kuivalla pannulla (ilman öljyä) hyvin kevyesti; vain niin, että ne alkavat raksua.

2. Laita kaikki täytteen aineet blenderiin ja aja ne tasaiseksi tahnaksi (tamarindia ei tarvitse siivilöidä). Lisää vettä sen verran, että saat paksuhkon tahnan. Raota auki leikattua munakoisoa ja tunge munakoison sisään vähän täytettä. Täytettä riittää pari teelusikallista, eikä täytettä tarvitse laittaa mitenkään erityisen siististi, kun se pursuaa paistamisen aikana sieltä ulos kuitenkin. Älä heitä ylijäänyttä täytettä pois!

3. Kuumenna öljy pannulla ja lisää ensin chana dalit, sitten sinapinsiemenet, jeeran siemenet ja currylehdet. Kun chana dalit ovat saaneet väriä ja sinapinsiemenet alkavat raksua, lisää sipuli. Paista keskilämmöllä silloin tällöin sekoitellen, kunnes sipuli on ruskistunut kevyesti. Lisää tomaatti ja paista muutaman minuutin ajan.

4. Lisää pannulle täytetyt munakoisot ja paista taas pari minuuttia muutaman kerran erittäin varovasti sekoittaen. Lisää sitten sen verran vettä, että munakoisot peittyvät lähes kokonaan (ehkä pari, kolme desiä?), ja sekoita joukkoon myös loppu täyte. Hauduttele kannen alla keskilämmöllä noin parikymmentä minuuttia tai kunnes munakoisot ovat pehmeitä ja kastike on tiivistynyt melko paksuksi. Lisää lopuksi joukkoon vielä jogurttia tai kermaa.

********************************************

Itse asiassa tuli puhuttua hieman potaskaa, kun sanoin, että meillä ei muka ollut uudessa kodissa entuudestaan mitään elitarvikkeita. Olihan meillä jääkaapissa vaikka mitä!

Kun pakkasin vanhan asunnon keittiön tavaroita muuttokuormaan, heitin jääkaapista kaikki vanhojen ruokatarvikkeiden jämät roskiin; ne kun olivat muhineet jääkaapissa reilusti yli puoli vuotta. Roskiin päätyivät muun muassa pikkelssien ja hillojen jämät, pullotettua kookosvettä, ketsuppipussit ja sinappia. Mutta muuttomiehet, joille oli annettu käsky laittaa muuttokuormaan kaikki muut tavarat paitsi ilmastointilaitteet ja yksi vaatekaappi, olivat ystävällisesti kantaneet roskapussitkin uuteen asuntoon. Oli hirmuisen mukava yllätys avata jääkaapin ovi, kun sieltä tervehtivät minua taas ne samat purkit ja purtelot, jotka olin jo kerran heittänyt roskiin! :-D

3 kommenttia:

  1. Hui kun pelottavan kuuloinen ruoka, mutta epäilemättähän se olisi ihan hyvää! :) Ihana kyllä että anoppi niin huoletii! :)

    VastaaPoista
  2. Hih,minäkin just postasin munakoisoisoista:) Voin kuvitella,että oli ihanaa taas kokata omassa keittiössä,ja aika ihana anoppi,kun laittoi "ensiapupakkauksen" mukaan:) Ja hih,ajattelivat ne miehet varmaan ettei kannata mitään heittää pois kun laittoivat ne tavarat jääkaappiisi.Kiva ohje,meilläkin on noita pikkukoisoja nyt,voisi kokeilla tätä!

    VastaaPoista
  3. Laura, ei tämä ollut yhtään pelottava ruoka, hih. Vaikka ehkä nuo munakoisot näyttää vähän pelottavilta, kun ne vähän irvistelee. :-) Anopin lähellä ei kyllä ainakaan nälkään pääse kuolemaan!

    Yaelian, no täytyypä tulla katsomaan, mitä sinä olet munakoisoista tehnyt. :-) Anoppi oli oikein ihana, eikä se ensiapupakkaus ollut mikään ihan pieni, hihii. Ei siis voi puhua ihan ensiavusta enää, vaan lähinnä ehkä hoitosuunnitelmasta. :-D Olihan se tietysti toisaalta hyvä, että ukot laittoivat ne tavarat jääkaappiin... ajattele, jos se ei olisi ollutkaan roskapussi, ja ukot olisivat heittäneet tavarat pois. Mikä poru siitä olisi syntynyt!

    VastaaPoista