4. syyskuuta 2011

Hakaniemen intialaiset kaupat

Mielessäni on pyörinyt jo ainakin vuoden verran, että pitäisi kirjoittaa jotakin Hakaniemen aasialaisista kaupoista intialaisesta näkövinkkelistä - siis siitä, mitä intialaisia ruokatarvikkeita mistäkin kaupasta saa ja mitä kannattaa mistäkin lähteä etsiskelemään. Toivottavasti tämä hieman helpottaa intialaisten tuotteiden haeskelua, koska aasialaiset kaupat saattavat tuntua ensi alkuun aika pelottavilta, ainakin omasta mielestäni. :-)

Tutkailin intialaisten tuotteiden saatavuutta kolmessa marketissa, Maharajassa, Vii Voanissa ja Aasialaisessa kaupassa. Hakaniemessä on varmasti monia muitakin hyviä kauppoja, joista saa myös intialaisia tuotteita (esimerkiksi Taj Mehal), mutta käyn itse tavallisimmin näissä kolmessa, joten ne ovat minulle kaikkein tutuimmat. Minusta nämä kolme ovat myös kaupoista parhaimmat, vaikka kauppojen valikoima riippuukin aika paljon käyntiajankohdasta, erityisesti vihannesten ja muiden tuoretuotteiden osalta. Jos sattuu menemään kauppaan huonona ajankohtana, kuten lauantai-iltapäivänä, vihanneshyllyt huutavat luultavasti tyhjyyttään, mutta jos vihanneskuorma on juuri tullut, valikoima voi olla hyvinkin runsas.

Muutamia peri-intialaisia tuotteita, kuten paneer-juustoa, tuoreita currylehtiä, tuoretta sarviapilaa ja kuivattua kokonaista kookosta eli kopraa en ole nähnyt missään kaupassa (paitsi currylehtiä kerran monta vuotta sitten Taj Mehalissa), joten en niitä enää kauppojen yhteydessäkään mainitse.


Maharaja
Hämeentie 16
Avoinna: kaikkina viikonpäivinä, myös sunnuntaisin

Kauppa näyttää hieman sekavalta, ja riisisäkit tervehtivät tulijaa jo ovella. Kaupassa on yleensä hyvin vähän asiakkaita, joten ruuhkasta ei ole pelkoa. Palvelu on aika ylimalkaista, eikä mitenkään erityisen ystävällistä. Maharaja mainostaa itseään afro-aasialaisena kauppana, ja siellä onkin oma nurkkaus esimerkiksi srilankalaisille ja turkkilaisille ruokatarvikkeille. Myynnissä (pakasteena) on sellaisiakin kummallisuuksia kuin lehmän sorkkia ja vatsaa. Niitä tuskin kukaan intialainen ainakaan ostaa!

Miksi Maharajaan kannattaa tulla intialaisille ruokaostoksille?

Intialaisten kuivatuotteiden ja säilykkeiden valikoima on Maharajassa erinomainen. Myynnissä on kaikkia intialaisia linssilaatuja (mm. toor dalia, urad dalia, moong dalia, chana dalia ja paahdettua dariaa) sekä riisejä (ainakin basmatia ja sona masooria). Jauhovalikoima on erittäin hyvä, ja myynnissä on muun muassa chapatijauhoja, kikhernejauhoja (besan), hirssijauhoja (ragi), maissijauhoja ja riisijauhoja. Kuivatuotteiden osalta Maharajasta löytyy oikeastaan kaikki, mitä intialaisessa ruoanlaitossa voi tarvita - on pohaa, rawaa, vermicelli-nuudeleita, murmuraa, sago-helmiä, valmiita dosa-, idli, gulab jamun -ym. seoksia, valmisaterioita, Haldiram-sekoituksia, papadameja, bhel pureja. Maustevalikoima on todella hyvä, ja saatavilla on kaikkien intialaisten perusmausteiden ja mausteseosten lisäksi myös hieman harvinaisempia mausteita, kuten hajupihkaa eli asafoetidaa sekä mustaa suolaa. Currylehtiä saa kuivattuina ja tamarindia kokoonpuristettuna ("wet tamarind"). Teevalikoima on hyvä, ja pikkelssi ja chutney-säilykkeitä on tarjolla useampi hyllymetrillinen (lähinnä Patak's:n tuotteita). Lisäksi kaupasta löytyy muun muassa gheetä, intialaisia öljyjä, palmusokeria ja kookosta hiutaleina.

Maharajan pakastealtaasta (joka tosin on aika epähoukuttelevan sekainen) löytyy useita erilaisia intialaisia valmisleipiä - mm. roteja ja parathoja - sekä puolivalmista pikkupurtavaa, kuten samosoita.

Valikoiman laajuus ja asiakkaiden vähyys ei ole hyvä yhdistelmä, mikä näkyy Maharajassa selvästi. Päiväysten kanssa saa olla tarkkana, ja parin päivän takaisella visiitilläni löysin sellaisiakin tuotteita, joiden parasta ennen -päiväys oli mennyt umpeen tammikuussa!

Mitä intialaisia ruokatarvikkeita Maharajasta ei saa?

Tuoreiden vihannesten valikoima ja laatu on ollut joka käynnilläni aika surkea. Lehtivihannekset ovat nuupahtaneita, ja yksi ainoa jäljellä oleva pullokurpitsa on nähnyt parhaat päivänsä jo aikoja sitten. Mutta joskus Maharajassa voi kokea yllätyksiäkin: viime käynnilläni kaupassa oli tuoreita rumpukeppejä (drumsticks), ja ne olivat siinä kunnossa, että niitä olisi voinut jopa ostaakin!

Maharajan erikoisuuksia?

Maharajassa on minusta kaupungin paras intialaisten astioiden valikoima, joten sinne kannattaa suunnata intialaisille astiaostoksille. Kauneudenhoito- ja hiustuotteita on niitäkin monta hyllymetrillistä, ja jos iskee äkillinen mieliteko ostaa aitoa tai synteettistä hiusta, Maharajasta sitä löytyy.

Kaupan yhteydessä toimii intialainen pikaruokapaikka Bombay Express. Olen syönyt paikassa kerran, ja annos oli ihan kelvollinen, mutta ei mikään mieleenpainuva makuelämys. Minua viehätti erityisesti pöydällä lojunut pikkelssipurkki, josta sai annostella pikkelssiä ruokansa kyytipojaksi oman mielensä mukaan. En tosin tiedä, onko pikkelssiä tarjolla aina, vai johtuiko pikkelssin läsnäolo siitä, että samaan aikaan syömässä sattui olemaan kolme intialaista kaveria, jotka ehkä kaipasivat lisäpotkua ruokaansa...

Vii Voan
Hämeentie 3
Avoinna: kaikkina viikonpäivinä, myös sunnuntaisin
Nettisivu: Vii Voan

Vii Voan on varsin suosittu niin suomalaisten kuin ulkomaalaistenkin keskuudessa, joten asiakkaita on kaupassa aina. Lauantaisin ruuhka on pahimmillaan, ja silloin joutuu melkein käyttämään kyynärpäätaktiikkaa. Viikolla taas, ainakin aamupäivisin, kaupassa on huomattavasti rauhallisempaa. Kauppa oli ennen puolta pienempi, ja laajennus oli varmasti kaikkien mieleen, koska tuotevalikoima parani entisestään. Kassojakin on nykyään kaksi. En tiedä, aikooko Vii Voan laajentaa taas, koska viereisen liiketilan ikkunoihin oli ilmestynyt Vii Voanin tarrat.

Liike on yleisilmeeltään siisti, ja erityisesti pakastealtaat ilahduttavat Maharajan pakastealtaiden jälkeen siisteydellään. Vii Voanissa tulee joskus hyvinkin eksoottinen olo, kun myyjät keskustelevat keskenään ja asiakkaittensa kanssa kovaäänisesti omalla kielellään. Kaupassa melkein unohtaa, että on Suomessa. :-) Palvelu on parantunut mielestäni huomattavasti siitä, kun Vii Voanissa ensimmäistä kertaa asioin (joskus 90-luvun lopussa), ja palvelu on nykyään suorastaan ystävällistä.

Miksi Vii Voaniin kannattaa tulla intialaisille ruokaostoksille?

Vii Voan on varmastikin kaupungin suosituin aasialainen kauppa, ja intialaisittain ajatellenkin se on ihan kelpo paikka. Jos sattuu tulemaan paikalle silloin, kun vihenneshyllyt ovat täynnä, tarjolla on paljon vihanneksia intialaiseen ruoanlaittoon: keittobanaania, lehtivihanneksia, okraa, luffaa, karvaskurkkua, vihreää mangoa, pullokurpitsaa, kajottikurpitsaa, vihreitä chilejä, pieniä sambhar-sipuleita, tuoretta korianteria ja minttua. Munakoisojen osalta Vii Voanin tarjonta on sen sijaan aika kehno, sillä en ole nähnyt kaupassa pitkään aikaan minkäänlaisia intialaisia munakoisoja. Pitkulaisia violetteja olen Vii Voanista joskus bongannut, mutta siitäkin on jo aikaa.

Vii Voanin vihannestarjonta vaihtelee suuresti, enkä ole oikein päässyt selvyyteen siitä, milloin vihannekset kauppaan tulevat ja milloin kannattaisi olla haukkana paikalla. Jos joku tietää, saa vinkata! Viime aikoina varsinkin on tuntunut, että olen kaupassa aina väärään aikaan - silloin, kun vihanneshyllyt ovat lähes tyhjät ja kun jo hieman homehtuneita chilejä myydään euron alennushintaan.

Vii Voanin riisivalikoima on intialaisittain ajatellen hyvä, sillä myynnissä on basmatin ja sona masoorin lisäksi myös punaista rosemattaa. Chapatijauhovalikoima on Vii Voanissa jopa parempi kuin Maharajassa, sillä myynnissä on kolmea erilaista chapatijauhoa. Päiväystenkään kanssa ei tarvitse olla läheskään yhtä tarkkana kuin Maharajassa, koska tuotteiden vaihtuvuus on asiakaspaljoudesta johtuen suuri. Vii Voanista saa myös joitakin muita intialaisia kuivatuotteita, kuten kikhernejauhoja, riisijauhoja ja idli- ja dosa-valmispaketteja. Kaikkia intialaisia peruslinssejä ja mausteita on niitäkin yleensä aina saatavilla, kuten myös gheetä, palmusokeria, pikkelssejä (Mother's -merkkisiä) ja mangososetta. Yleisesti ottaen intialaisten kuivatuotteiden valikoima on Vii Voanissa kuitenkin paljon suppeampi kuin Maharajassa.

Pakastekala- ja katkarapuvalikoima on Vii Voanissa erittäin hyvä, ja pakastealtaat ovat siistit ja järjestyksessä. Myös intialaisia roti-leipiä saa pakasteena.

Mitä intialaisia ruokatarvikkeita Vii Voanista ei kannata etsiä?

Koska Vii Voan on erikoistunut muun muassa thaimaalaisiin, kiinalaisiin ja japanilaisiin tuotteisiin, mitään kovin erityisen intialaista liikkeestä ei kannata etsiä. Vii Voanista ei siis löydy esimerkiksi sormihirssijauhoja (ragi), intialaisia vermicelli-nuudeleita, hajupihkaa tai rumpukeppejä (drumsticks). Niitä vihanneksia ja mausteita, joita käytetään muissakin Aasian maissa kuin Intiassa, Vii Voanista saa kyllä melko varmasti.

Vii Voanin erikoisuuksia?

Vii Voanilla on muutama asiakkaille merkitty parkkipaikka kaupan takana sijaitsevassa parkkihallissa. Parkkipaikalle ajetaan Näkinkujan puolelta, ja parkkipaikalta marssitaan kauppaan takaoven kautta.

Vii Voanin juomavalikoima on vertaansa vailla, sillä erilaisia mehuja ja limuja on tarjolla kokonainen seinärivistö. Kylmäkaapeista löytyy muun muassa tamarindi-, mango-, kookos-, guava- ja aloe vera -mehuja.

Aasialainen kauppa/Aseanic Trading
Kolmas Linja 3
Avoinna: maanantaista lauantaihin


Aasialainen kauppa sijaitsi ennen Espoossa, silloisen Super-Vexin kanssa samassa rakennuksessa, jolloin se oli pieni ja hieman sekava kauppa. Muutettuaan Hakaniemeen muiden aasialaisten kauppojen kylkeen siitä tuli suuri ja suosittu kauppa. Liikkeessä on asiakkaita aina, ja varsinkin lauantaina paikalla on tunkua. Autojakin parkkeerataan liikkeen eteen vähän miten sattuu. Kaupassa näkee jonkun verran myös suomalaisia asiakkaita, vaikka pääpaino näyttääkin olevan aasialaisella väestöllä. Palvelu on ystävällistä ja avuliasta.

Omasta mielestäni paras aika asioida Aasialaisessa kaupassa on perjantaina puolenpäivän jälkeen, kun vihanneskuorma on saapunut liikkeeseen. Silloin tosin myös tukkuostajat saattavat olla liikkeellä, eikä ole kiva jämähtää kassajonoon muutaman sellaisen taakse, joiden kärryt ovat ääriään myöten täynnä jotakin.

Miksi Aasialaiseen kauppaan kannattaa/ei kannata tulla intialaisille ruokaostoksille?

Käyn Aasialaisessa kaupassa lähinnä vihannesten takia, koska kaupan vihannesvalikoima on luotettavampi kuin Vii Voanin. Yleensä usutan käyntini juuri perjantai-iltapäivään; lauantai-iltapäivänä hyllyt ovat jo tyhjillään. Myynnissä on samoja vihanneksia kuin Vii Voanissakin, eli keittobanaania, lehtivihanneksia, okraa, luffaa, karvaskurkkua, vihreää mangoa, pullokurpitsaa, kajottikurpitsaa, vihreitä chilejä, tuoretta korianteria ja minttua. Erityisesti lehtivihannesten valikoima on todella hyvä, ja vaikka paksoit ja muut vastaavat eivät varsinaisesti intialaiseen keittiöön kuulukaan, niillä voi hyvin korvata intialaiset lehtivihannekset, joita täältä ei saa. Aasialaisesta kaupasta saa myös kokonaisia tamarindipalkoja, joita en ole nähnyt missään muussa aasialaisessa kaupassa myytävän.

Muiden kuin vihannesten osalta Aasialaisen kaupan intialaisvalikoima on aika köyhä, koska kauppa on selkeästi keskittynyt muiden Aasian maiden tuotteisiin. Joitakin intialaisia perusmausteita täältäkin saa, kuten myös joitakin linssejä ja esimerkiksi kikhernejauhoja.

Aasialaisen kaupan erikoisuuksia?

Jos on kiinnostunut aasialaisesta ruoasta yleensä - miinus intialainen keittiö - tämä kauppa on varmaankin aikamoinen paratiisi. Myynnissä on huikea valikoima nuudeleita, erilaisia maustekastikkeita (soijaa, chilikastikkeita, papukastikkeita jne.), aasialaisia naposteltavia (ostan täältä aina wasabiherneeni!), säilykkeitä ja pakastettuja tuotteita. Aasialaisia ruoanvalmistus- ja tarjoiluastioita on hieno valikoima, ja myynnissä on esimerkiksi isoja wokkipannuja, bambuhöyrystimiä, syömäpuikkoja ja sinisiä posliiniastioita pienine keittolusikoineen.

Oli ihan pakko ostaa muutama onnenkeksi. :-)

16 kommenttia:

 1. Olipa hyvä postaus Hippu;kiitos:)Kaikki 3 ovat tuttuja minulle,olen usein käynyt.Vii Voan on tutuin jo monen monen vuoden takaa ja kaipaan sitä täällä,sillä valikoima siellä on laajempi kuin täkäläisissä aasialaisissa kaupoissa. Aina Suomessa ollessakin teen rundin noissa Hakaniemen etnisissä kaupoissa;viimeksi nyt heinäkuussa.Vii Voanissa on jopa venezuelalaista esikypsennettyä maissijauhoa,masa harinaa,josta voi tehdä arepa-leipäsiä:)

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Yaelian. :-) Onpa mielenkiintoista tietää, että Vii Voanista saa muitakin kuin aasialaisia tuotteita. Ei ole koskaan tullut mieleeni, että sieltä voisi saada esimerkiksi venezuelalaisia tuotteitakin! Ehkä pitäisi joskus kokeilla noita arepa-leipäsiä. :-)

  VastaaPoista
 3. Wau, suurkiitos tästä postauksesta! Kaikki kolme ovat tuttuja kauppoja, mutta kun niissä on tosiaan niin paljon kaikkea, on niissä vähän vaikeaa navigoida. Puhumattakaan siitä, mistä mitäkin kannattaa ostaa. Nyt olen vähän viisaampi! :)

  Muistan, että joskus puhuttiin täällä kommenttilaatikossa noista puolivalmiista papadameista. (Silloin olin tainnut nähdä niitä Vii Voanissakin.) En oo kuitenkaan vielä uskaltautunut ostamaan niitä: oletko sä ostanut, onko ne kuivahyllyssä ja miten ne Suomesta saatavat puolivalmispapadamit kannattaa kotona valmistaa?

  VastaaPoista
 4. Anna, ihanaa, jos tästä oli apua. :-)

  Muistin nyt kun sanoit, että papadameja saa tosiaan Vii Voanistakin. Ainakin viimeksi ne sijaitsivat siinä ovelta katsoen oikeanpuoleisessa huoneessa, juoma-kylmäkaappien edessä olevan pöydän alahyllyllä. Maharajassa papadamit ovat kuivahyllyssä, lähellä linssejä ja muita sellaisia.

  Mä olen ostanut papadameja useastikin, ja valmistanut ne mikrossa silleen, että oon vain laittanut ne pyörimään mikroon noin minuutiksi, yhden kerrallaan. Aika voi vähän vaihdella, mikrosta riippuen, mutta papadamista tietää, että se on valmis sitten, kun se on muuttunut kauttaaltaan sellaiseksi valkoiseksi ja kupruilevaksi. Ne voisi myös uppokypsentää öljyssä, paistaa pannulla (ilman öljyä) tai käyttää pikaisesti kaasuliekillä. Itse tykkään tuosta mikrottamisesta, kun se on niin helppoa ja siistiä ja tietysti myös kevyempää kuin uppopaistaminen. :-)

  VastaaPoista
 5. Vii Voan ja Maharaja on mulle tuttuja mutta kolmanteen pitääkin vielä tutustua... Kiitos vinkeistä ja todella kattavasta postauksesta! Olen onnellinen, jos opin tekemään intialaisia ruokia (edes sinnepäin;)

  VastaaPoista
 6. Marjut, kiva jos sait tästä apuja kauppamatkalle! Ja paljon intoa intialaiseen kokkailuun sinulle! :-)

  VastaaPoista
 7. Ei voi olla totta! Valehtelematta ajattelin edellisellä vii voan/aseanic trading-reissulla sinua ja että "kirjoittaispa se nyt mitä näistä kannattaa ostaa..."

  Ja nyt tämä! :D Kiitos :)

  Maharadzassa (kirjoitettiinkohan se noin) en yleensä jotenkin uskalla asioida. Palvelu on ollut niin tylynoloista ja koska kauppa on toisaan aina tyhjä niin perisuomalainen "myyjä kyttää minua, en voi rauhassa katsella!"-paniikki iskee.

  Onkohan liikkeenharjoittajalla itsellään mitään aavistusta miten ihmiset hänen kaupastaan ilmeisesti yleisemminkin ajattelevat?

  VastaaPoista
 8. Loistavaa, Taika! Telepatia siis toimii! :-D

  Minulla on ihan samanlaiset tunteet Maharajaa kohtaan. Mieluiten en kävisi siellä ollenkaan, mutta kun siellä myydään sellaisia intialaistuotteita, mitä ei muualta saa. Pakon edestä siis käyn siellä, ja yritän aina tekeytyä mahdollisimman näkymättömäksi. :-)

  Viimeksi kyllä todella ihmettelin myyjän käytöstä: kun tulin sisään, myyjä meni seisoskelemaan kahvikuppi kädessään ikkunoiden eteen ja katselemaan ulos Mannerheimintielle. Siellä hän seisoi varmaan ainakin viisi minuuttia, aivan näkymättömissä, ja minä ainoana asiakkaana olisin voinut touhuta liikkessä melkein mitä vain. Lopulta hän kuitenkin tuli esiin ja kysyi ynseästi, voiko olla jotenkin avuksi. Jotenkin tuli sellainen olo (kaikista ylipäiväisistä tuotteista, myyjän käytöksestä ja ainaisesta asiakaspulasta), että kauppa vetelee viimeisiään ja että myyjääkään/ liikkeenharjoittajaa ei voisi enää vähempää kiinnostaa. On vähän niin kuin lyöty hanskat tiskiin jo. Toivottavasti kauppa ei kuitenkaan lopeta, koska mistäs minä sitten kaikki intialaistuotteet haen!

  VastaaPoista
 9. Taika, tarkoitin siis tietenkin Hämeentietä... Espoolainen taas vähän sekoilee! :-D

  VastaaPoista
 10. Näyttää telepatia toimivan! Ihan hassu juttu. :)

  Niin, maharajalle pitäisi suositella palautelaatikkoa. Tai palautesaähköpostia tai jotain. En usko että ovat lopettamassa koska se sama maailmanlopun tunnelma on ollut siellä jo useamman vuoden...

  Joskus haaaaarvoin käyn siellä ihmettelemässä ihonvaalennusvoiteita sun muita kapistuksia mutta aina tosi arastellen jos se myyjä katsookin minua vihaisesti. Voi, voi. :D

  VastaaPoista
 11. Taika, maailmanlopun tunnelma, hihii. Olipa osuva kuvaus! :-D

  Minä olen aina ajatellut, että vika on minussa, kun minulle tulee Maharajassa niin epämukava olo, joten on ihana kuulla, että en olekaan ainoa. :-)

  VastaaPoista
 12. Mites muuten ne muut etniset kaupat Hämeentiellä, samalla puolella kuin Vii Voan, onko kokemusta? Itsestä tuntuu että ne ovat ainakin kalliimpia kuin Vii Voan. Tietysti riippuu mitä on ostamassa

  VastaaPoista
 13. Anonyymi, käyn kyllä niissäkin (mm. siinä toisessa Maharajassa ja Taj Mehalissa) aina silloin tällöin, mutta aika harvoin. Vihannesten valikoima on niissä aika pieni, ja monesti vihannekset ovat olleet jo sellaisia parhaat päivänsä nähneitä. Kuivatuotteekin (esim. mausteet) ostan yleensä mieluummin muiden ostosten toisista kaupoista, vaikka muistaakseni Taj Mehalissa oli kyllä tosi hyvä valikoima intialaisia mausteita. Siellä taisi olla jopa linssejäkin irtomyynnissä, ellen väärin muista. Pitäisi ehkä käydä näissäkin kaupoissa useammin, eikä jumittua aina samoihin vakkarikauppoihin. :-)

  VastaaPoista
 14. Hei.

  Osaisiko joku neuvoa mistä voisi ostaa sektorilautasia?
  Siis sellaisia teräksisiä joissa monesti ruoka etnisissä ravintoloissa tarjotaan.

  Kiitos avusta!

  VastaaPoista
 15. Tuhannet kiitokset! Tätä juuri kaipasin. Olen joskus tinnyt itsekin aika hyvin, mutta tilannehan muuttuu aina välillä. Nyt olen updated, ja joku uusikin vinkki tuli.

  VastaaPoista
 16. Ensimmäiselle anonyymille: Pahoittelen, että kysymyksesi on mennyt minulta ihan ohi. Sektorilautasia olen nähnyt ainakin Maharajassa, ja ehkä niitä saa muualtakin.

  Toiselle anonyymille: Vaikka tämä postaus on jo pari vuotta vanha, niin uskon kuitenkin tämän pitävän aika hyvin paikkansa. Tilanne tosiaan muuttuu jatkuvasti, ja esimerkiksi Indian Market Hakaniemen hallin kupeessa, jota en tässä maininnut ollenkaan, on kuulemma parantunut omistajavaihdoksen jälkeen huomattavasti. En ennen käynyt siellä laisinkaan, kun ei siellä koskaan ollut oikein mitään (paitsi vanhentuneita tuotteita), mutta nyt käyn siellä aika useasti. Sieltä saa aika hyvin kaikkia juuri intialaisen keittiön aineksia, joten suosittelen sitäkin. :-)

  VastaaPoista