10. syyskuuta 2011

Cashew-makeiset (Kaju burfit)

Nämä cashewpähkinöistä valmistetut burfi-makeiset ovat yksi suosikkini intialaisista makeisista - vaikka jos ihan totta puhutaan, niin taidan tykätä aika paljon kaikista intialaisista makeisista. :-) Kaju burfeissa on se hyvä puoli, että ne valmistuvat äärimmäisen nopeasti - parissakymmenessä minuutissa - ja yksinkertaisista aineksista, koska niihin ei tarvita esimerkiksi gheetä (intialaista kirkastettua voita) tai palmusokeria lainkaan. Ne eivät myöskään sisällä maitoa, kuten monet muut intialaiset makeiset, joten ne sopivat niin laktoosi-intoleranteille kuin vegaaneillekin.

Koska cashewpähkinät ovat Intiassa aika tyyriitä, kaju burfit yhdistetään yleensä juhliin ja muihin erityistilanteisiin. Kaju burfit ovat erityisen suosittuja esimerkiksi valon juhlan Diwalin aikaan sekä Ganesh Chaturthina, jota vietettiin Intiassa vastikään reilu viikko sitten.

Intiassa burfit koristellaan syötävällä hopealla (varak), jolla saadaan burfien päälle hopeinen kerros. Minusta hopean käyttäminen ruoanlaitossa on vähintäänkin epäilyttävää, joten en ole koskaan sitä käyttänyt enkä edes omistanut. Itse koristelen kaju burfini halkaistuilla cashewpähkinöillä, jotka olen ruskistanut kevyesti öljyssä pannulla. Burfit voi koristella esimerkiksi näin, ihan oman mielikuvituksensa mukaan, tai jättää kokonaan koristelemattakin. Makuasioita. :-)

Kaju burfit ovat aika makeita, kuten intialaiset makeiset yleensäkin, mutta sokerin määrää voi halutessaan pienentää (itse laitan sokeria puolitoista desiä). Kardemummaa laittelen yleensä ihan silmämääräisesti, joten en osaa tarkalleen sanoa sen määrää. Olisikohan sitä ollut joku puolikas teelusikallinen.


KAJU BURFIT (CASHEW-MAKEISET)
noin 16 palaa

AINEKSET
2 ½ dl - 3 dl cashewpähkinöitä
1 1/4 dl - 1 ½ dl sokeria
3/4 dl vettä
jauhettua kardemummaa

VALMISTUS

1. Jauha cashewpähkinät blenderillä, maustemyllyllä, kahvimyllyllä tai muulla sopivalla koneella mahdollisimman hienoksi jauheeksi. Laita jauhe sivuun odottamaan.

2. Voitele (reunallinen) lautanen kevyesti öljyllä, koska valmis cashew-seos levitetään lautaselle jähmettymään. Laita lautanen lieden sivuun odottamaan.

3. Laita sokeri ja vesi paksupohjaiseen kattilaan. Varaa viereesi myös sokerilämpömittari, jos omistat sellaisen; jos et, ilmankin pärjää hyvin, kun käyttää intialaisten emäntien konsteja. :-) Kiehauta sokeri-vesiseos silloin tällöin sekoitellen, kunnes sokeri on liuennut veteen. Laita lämpömittari kattilaan ja anna liemen porista keskilämmöllä, kunnes mittari näyttää noin 105-110 astetta celsiusta.

Jos sinulla ei ole lämpömittaria, voit testailla sokerisiirapin (chasni) valmiutta sormin. Intialaisissa kodeissa tätä menetelmää käytetään paljon, koska niissä ei lämpömittareita juurikaan tunneta. (Ja vaikka tunnettaisiinkin, niihin ei varmasti luotettaisi, koska vanhat keinot ovat aina parempia kuin pussillinen uusia. :-D) Testaukseen käytetään ns. nauhamenetelmää: Otetaan puulastaan hieman siirappia, annetaan sen jäähtyä muutama sekunti, minkä jälkeen otetaan hieman siirappia etusormen päähän. Tämän jälkeen kosketetaan peukalolla kevyesti etusormea ja vedetään sormet irti toisistaan. Jos sormien väliin ei jää mitään, on vielä jatkettava keittämistä. Jos taas sormien väliin jää katkeamaton nauha, siirappi on valmista (ns. one-thread consistency, katso kuva).

Vaikka minulla on vanha ja hidas liesi, aikaa sokerisiirapin valmistumiseen ei mennyt kuin seitsemisen minuuuttia laskettuna siitä hetkestä, kun laitoin lieden päälle. Tehokkaammalla liedellä siirappi valmistuu varmaan vieläkin nopeammin.

4. Kun sokerisiirappi on valmista, sekoita joukkoon cashew-jauhe ja kardemumma. Sekoita seos mahdollisimman tasaiseksi, jotta joukkoon ei jää klimppejä. Jos seos näyttää liian paksulta ja sekoittaminen tuntuu vaikealta, voit lisätä joukkoon ripauksen kuumaa vettä. Tämän takia kannattaa pitää kattilan vieressä valmiina hieman keitettyä vettä, jotta seoksen rakennetta voi tarvittaessa korjata. Massan tulisi olla sellaista paksun puuron omaista. Jatka keittelyä, kunnes seos irtoaa kattilan reunoista ja alkaa kerääntyä yhdeksi köntiksi. Tähän ei mene kuin hetki (ehkä minuutti, pari). Jos seos kuitenkin näyttää yhä löysältä, jatka keittelyä (koko ajan sekoitellen) kunnes massa irtoaa reunoista.

5. Kaada kuuma seos voidellulle lautaselle ja tasoita se esim. metallilastalla noin sentin paksuiseksi levyksi. Seos jäähtyy ja jämähtää hyvin nopeasti, joten voit painella sitä myös käsin. Jos haluat oikein tasapintaisia namuja, levyn voi varmaankin myös kaulia, jolloin kaulimen ja levyn väliin olisi ehkä hyvä laittaa kelmu, jonka alapuoli on sivelty öljyllä. Tätä en ole vielä koskaan kokeillut, joten en voi puhua kokemuksen syvällä rintaäänellä. :-) Jos painelet massaa käsin ja massa tuntuu takertuvan kovin pahasti käsiin, kädet voi sivellä kevyesti öljyllä.

6. Anna levyn jäähtyä ja jähmettyä rauhassa. Tämä onnistuu huoneenlämmössäkin, mutta jos olet malttamaton, laita levy jääkaappiin tai peräti pakastimeen. Kun levy on jämähtänyt kovaksi (tähän menee reilusti alle puoli tuntia), leikkaa se perinteisesti timantin muotoisiksi paloiksi, neliöiksi tai ihan millaisiksi paloiksi haluat. Irroita palaset ja laita ne ilmatiiviiseen säilytysrasiaan. Laita kerrosten väliin leivinpaperia, jotta palaset eivät takerru toisiinsa.

Kaju burfit ovat minusta suunmukaisempia ja paremman makuisia, kun ne säilyttää huoneenlämmössä, mutta jääkaapissa ne säilyvät tietysti pidempään. En ole koskaan oikein päässyt testaamaan burfien säilyvyyttä (koska ne ovat aina hävinneet parempiin suihin, hihii), mutta burfien pitäisi säilyä huoneenlämmössä noin viikon ja jääkaapissa parikin viikkoa. Ne toki kuivuvat ajan mittaan, joten mitä nopeammin ne syö, sitä parempi. :-)

6 kommenttia:

  1. Noista voisinkin pitää:) Ostin kerran täältä intialaisesta kaupasta rasiallisen kauniita makeisia,joissa maistui selvästi ghee ja ehkä maitokin,ja pidin niistä niin paljon että lensivät roskikseen;D Olivat muutenkin supermakeita,mikä ei ollut makuuni.Mutta nämä ehkä olisivat.

    VastaaPoista
  2. Yaelian, voi ei, muistankin nyt postauksen, jossa mainitsit intialaiset makeiset ja sen, että et tainnut niihin hirveästi tykästyä. :-( Yleensä intialaiset makeiset ovatkin semmoisia, että niitä joko inhoaa tai rakastaa, kun ne ovat niin makeita ja ”oudon” makuisia, ainakin suomalaiseen makuun. Mutta nämä cashew-burfit ovat minusta hyvä välimuoto. :-)

    Ja muuten, intialaisten makeisten makuun vaikuttaa ihan hirveästi se, miten ne säilyttää: gheen maku tulee tosi selvästi esiin jääkaappilämpöisissä makeisissa, kun taas huoneenlämpöisissä se tuntuu paljon miellyttävämmältä. :-)

    VastaaPoista
  3. Oih, nämä on varmasti aivan IHANIA! Nam! Minä kyllä tykkäisin varmasti kun tykkään makeasta ja tykkään älyttömästi cashew pähkinöistäkin! :)

    VastaaPoista
  4. Laura, voi kun saisin maistattaa sinulla näitä, koska ihan takuulla tykkäisit! :-) Jos laittaisin postipaketissa tulemaan, ei taitaisi ehtiä hyvinä perille... Höh.

    VastaaPoista
  5. Hyvän näköisiä burfeja! Itse en hirveästi pidä intialaisista makeisista mutta burfit nyt vielä menee. Selkeät ohjeet joilla varmaan onnistuisi!

    VastaaPoista